A HÓNAP INSPIRÁLÓ IFJÚSÁGI PROJEKTJE: ŐSHONOS VADON ÉLŐ ÁLLATOK OZÁSIA

2022 április

Már hivatalosan is itt a tavasz, ami az Egyesült Államok számos részén melegebb időjárást, virágzó növényeket és az őshonos vadon élő állatok visszatérését jelenti! Ezek az állatok nem csupán mosolyt csalnak az arcunkra, amikor megpillantjuk őket, hanem fontos szerepet játszanak az egészséges ökoszisztémákban. Az őshonos vadon élő állatok a beporzás, a magok elterjesztése és más alapvető folyamatok révén biztosítják, hogy minden tovább növekedjen és virágozzon!

Sajnos az élőhelyvesztés jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a biológiai sokféleségre nézve, ezért is annyira fontos, hogy segítséget nyújtsunk a vadon élő állatoknak. Szerencsére bárhol is vagy, létrehozhatsz élettereket a vadon élő állatok számára: a a Root &Shoots-nál az áprilisi hónap ifjúsági projektje, a Certified Wildlife Habitat and Butterfly Garden nagyszerű példával szolgál arra, hogyan hozhatsz létre Te is egy közösségi projektet, a 4 lépéses módszerünk segítségével! 

 

 

Mint oly sokan közülünk, a Lewes-i Közkönyvtár tagjai is az

1. lépéssel kezdték: a környezetükben, a Delaware állambeli Lewes-ben megfigyelt madarak, pillangók és más állatok inspirálták őket arra, hogy tenni akarjanak a védelmükért.

A 2. lépésben megfigyelték a városban található virágágyásokon táplálkozó vadon élő állatokat, és rájöttek, hogy több üres virágágyás található még a településen, amelyeket beültethetnek. A lehető legtöbbet akarták kihozni a rendelkezésükre álló területből, ezért kutatásokat végeztek, és készítettek egy tervet arra, hogy az adott helyen belül annyi erőforrást biztosítsanak a helyi vadon élő állatok számára, amennyit csak tudnak.  

 

 

A csoport tagjai családtagjaikkal közösen gyorsan nekiláttak a 

3. lépésnek: azaz Cselekedtek! 

Az üres virágágyásokba, valamint a könyvtár teraszán álló nagy virágcserepekbe több mint 150 őshonos növényt ültettek el, a beporzók számára. Tudva, hogy a hosszú utazásban megfáradt vadon élő vándoroknak a táplálékon kívül másra is szükségük van, madárfürdőt, etetőket, sőt madárodúkat is kihelyeztek a madarak számára, menedéket és fészkelő helyet kínálva ezzel nekik. A projekt résztvevői azáltal, hogy a különféle beporzók számára biztosították az alapvető életfeltételeket – táplálékot, vizet és búvóhelyet –, egy kis természetes élőhelyet hoztak létre, melyben az egész közösség az örömét lelheti! 

A projekt megvalósításával a résztvevők nemcsak a helyi vadon élő állatokat támogatták, hanem a saját közösségüket is megerősítették. A közkönyvtár körüli egykor puszta terület zöld oázissá változott, amelyet az odalátogatók is megcsodálhatnak, különböző rendezvények alkalmával vagy a könyvek kölcsönzésekor. Mivel sok-sok ember fogott össze egy közös cél elérése érdekében, eljutottak

a 4. lépésig: megünnepelhetik közös munkájuk eredményét az emberekből és más állatokból álló közösségük körében!

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42