A JGI KÖZÖSSÉGI MIKROHITEL PROGRAMJAI BŐVITIK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HORIZONTJÁT

 

Tanzániában a JGI régóta támogatja a közösség által kezelt alapokat a fenntartható fejlődés érdekében. 2021-ben a Landscape Conservation in Western Tanzánia (LCWT) projektnek hála ez a munka új módokon fejlődik tovább, ideértve 17 új COCOBA (COmmunity COnservation BAnking – „közösség megőrző bank”) csoport megalakulását is, és mindezt csupán az első negyedévben értük el! Minden COCOBA-csoport kiválasztott egy közösségi vezetőt, aki képzésben részesült általános menedzsmentből, problémamegoldásból, részvény és betétkönyvek kezeléséből, stb. Ezek a mikrohitel-csoportok olyan megélhetési formákba fektetnek be, amelyek alternatívákat kínálnak az élőhelyek megőrzése érdekében a káros gyakorlatok helyett. Különös figyelmet fordítanak a Mishamo és Katumba településekre, ahol a mezőgazdasági terjeszkedés nagyon nagy veszélyt jelent a Tongwe nyugati és keleti erdőrezervátumaira. A COCOBA által támogatott fenntartható, alternatív megélhetési lehetőségek közül a régióban a méhészet, a gombagyűjtés és a kávétermesztés széles körben elfogadott és rendkívül sikeres lett.

 

A JGI LCWT magánszektorbeli partnere, az Upendo Honey tavaly nyáron 166, új vidéki méhészt regisztrált, és bioméztermelő képzést tartott mindnyájuknak. A szezon végéig az Upendo több, mint 52 tonna mézet vásárolt 202 méhésztől Nyugat-Tanzániában. A közelmúltban 43 új méhészeti csoportot 597 taggal regisztráltak. Az LCWT folytatta együttműködését a privátszektorbeli partnerével, az Upendo Honey-val, és azon dolgozott, hogy konszolidálja a méhészekre vonatkozó információkat, a mézet termelő erdők földrajzi adatait, és azonosítsa azokat az LCWT területeket, ahol az Upendo tovább bővítheti méhészhálózatát. 2021 augusztusa óta az Upendo 166 új vidék LCWT méhészt regisztrált, és bioméztermelő képzést tartott mindnyájuknak. A felvásárlási szezon végén az Upendo több mint 52 tonna mézet vásárolt 202 méhésztől az LCWT területén, így több mint 87 000 dollárt adott a közösségnek. A közelmúltban az LCWT a helyi járási tanácsokkal együttműködve 43 új méhészeti csoportot hozott létre, melyek kiválasztott vezetőit a méhészettel összefüggő gazdálkodási elvekre oktatták.

A COCOBA projekt elősegítette 18 új erdei gombagyűjtő csoport megalakulását. Ezek a csoportok előbb a vezető kiválasztásáról szóló képzésen vettek rész, majd megválasztották vezetőiket. Megtanultak nyilvántartást vezetni a bevételek és a termelés nyomon követésére.

Végülezetül, a Kanyovu Coffee Cooperative folytatja a nagy hozamú kávéfajták népszerűsítését a gazdálkodók körében, és támogatta öt kávépalánta faiskola létrehozását különböző falvakban. Ezek a faiskolák már 100 000 palántát neveltek. Amint a palánták készen állnak a kiültetésre, szétosztják őket a Kanyovu Szövetkezet tagjai között termelés céljából.

Annak érdekében, hogy segítsen a gazdálkodóknak javítani a talaj minőségét és reagálni a klíma változásra, a projekt 20 Climate Smart Agriculture bemutató parcellát hozott létre a Mishamo és Katumbabeli és az azok között elterülő falvakban. A bemutató parcellák információ csere központként szolgálnak a közösségek számára, ahol elsajátíthatják a talajegészségügyi és a farmon történő termelés javítására szolgáló legjobb gazdálkodási gyakorlatokat. A talaj termőképességéne csökkenése jelentősen hozzájárul a mezőgazdaság átrendeződéséhez, ami a folyóparti erdők, a csimpánzok kritikus élőhelyeinek elvesztéséhez vezet.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42