Békamentő tábor Farmoson

Írta: Bozóki Balázs a Farmosi békamentés főszervezője

 

2022. március 29-30 között két napos élménytábort szerveztünk Farmoson és Göbölyjáráson. A tábor megvalósulását a Jane Goodall Intézet, az Adjukössze oldal önzetlen adományozói és az AQ Solutions Kft. támogatta anyagi forrásokkal, a programok szervezésében pedig a Jane Goodall Intézet és a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület tagjai működtek közre.


Nagy örömmel fogadtuk a hírt az idei békamentő szezon elején, hogy támogatók segítségével tábort szervezhetünk, és így olyan érdeklődőknek is megmutathatjuk a békamentést és egyéb tevékenységeiket, akiknek erre eddig még nem volt lehetőségük. Ezúton is köszönjük a pályázathoz kötődő munkájukat Bitter Zsuzsannának, a Jane Goodall Intézet elnökének és Kádár András főtitkárnak.

 

 

A szervezés első pillanatában úgy gondoltuk, hogy ennek az élményprogramnak a megvalósításához egy baráti közösségre van szükségünk, ezért felvettük a kapcsolatot Bombay Bálinttal, a Pangea Egyesület elnökével, hogy közösen szervezzük meg és bonyolítsuk le a tábort. Számomra külön öröm, hogy két általam szeretett szervezet közös együttműködése lett a Farmosi Békamentő Tábor.

A ceglédi Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon fogadta meghívásunkat, így az intézetből látogattak el hozzánk ott lakó gyerekek és felnőttek, valamint az őket kísérő szakemberek, akiknek nagyon köszönjük a szeretetben gazdag, alázatos munkájukat.

Március 29-én délelőtt egy nagyon barátságos kis közösség érkezett meg a Boros Ádám Ifjúsági Szálláshoz, melyet a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány támogatásával kedvezményesen használhattunk. A szálláshelyek elfoglalása és rövid bemutatkozás után meg is érkeztek hozzánk az első vendégeink. A kedd délelőtti program egy egzotikus állatbemutató volt, melyet a TÚRÁ-Zoo mini állatkert hozott el nekünk. Demeter Attila és Lengyel András izgalmas előadása során számos érdekességet tudtunk meg a hüllőkről és kétéltűekről, majd mindenki közelebbi kapcsolatba kerülhetett ezekkel a különleges élőlényekkel.

 

 

Nagy élmény volt mindenkinek, hogy kézbe vehetett óriáskígyókat és egzotikus siklókat, valamint egy békés sárkány, egy csodálatos szavanna varánusz is mindenki barátja lett. Míg Attila a kígyókkal való barátkozásban segített nekünk, Lengyel András egzotikus békafajokat mutatott be, így találkozhattunk szarvas békával, kubai levelibékával, indiai ökörbékával és afrikai ökörbékával. Természetesen az állatbemutató utáni közös játékból is kivették a részüket a fiúk.

A közös játék fáradalmait az ebédidőben tudtuk kipihenni. A finom ételeket a tábor során Kas Emília és Kas Lívia a Pangea Egyesület tagjai készítették, az első napi ebéd raguleves és palacsinta volt uzsonnára pedig egy kis mákos guba.


Az ebéd után hozzáláttunk a munkához, hogy szebbé tegyük környezetünket. A Jane Goodall Intézet munkatársai bemutatták a szervezetünket, a résztvevők megismerkedhettek Jane munkásságával, az ő szemléletében dolgozó Roots & Shoots csoportokkal, a Passzold vissza, tesó! kampánnyal, majd vászontáskákat festettünk. A táskafestés után elkezdtük megtervezni, hogy az Otthon tagjai mit is tehetnek a környezetünkért. A Molnár Mária Református Otthonnak van egy szép kertje, ezért úgy döntöttünk, hogy egy madárbarát kert kialakítása lesz a közös projektünk. Bombay Bálint, a Pangea Egyesület elnöke beszélt nekünk a madárvédelem fontosságáról, majd közösen barkácsoltunk madárodúkat. Az Otthon lakói és munkatársai nagy örömmel vitték haza a madárodúkat.

 


A délután hátralévő részében az igazán nagyoké és a legparányabbaké volt a főszerep.
Farkas Anna, a Herman Ottó Intézet munkatársa mutatta be nekünk a vizes élőhelyek lakóit, halakat és vízi gerinctelen állatokat. Anna hozott magával vörös mocsárrákokat, akik a Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont idegenhonos fajokat bemutató akváriumának lakói lettek. Készítettünk vízi rovar csapdákat is, melyek segítségével másnap vízibogarakat fogtunk. Kronome Gábor, a Pangea Egyesület tagja bemutatta, hogyan lehet megfigyelni hazánk rejtőzködő nagyragadozóit. Megmutatta, hogyan követi nyomon vadkamerák segítségével a farkasokat, majd ragadozók és nagyvadak koponyáin mutatta be ezen állatok jellegzetességeit.

Ahogy leszállt az est, az éjszakai lepkék kerültek reflektorfénybe. Márton Lilla érkezett hozzánk, aki egy kihelyezett lepedőre fénnyel odacsalogatta az éjszakai lepkéket és más fényre érkező rovarokat. Bennük gyönyörködtünk, közben Lillától sok érdekességet tudtunk meg róluk. A lepkészés után tábortüzet gyújtottunk, vacsorára botos kenyeret készítettünk, az ötletet Sági Oszkár könyvéből kölcsönöztük. A napot egy diszkó zárta, melynek változatos zenei kínálatát hallgatva, mindenki nagyon jól érezte magát.

 


Másnap reggeli után Gosztonyi Fanni érkezett hozzánk, aki madárgyűrűzést mutatott be. Közelről láthattunk egy ökörszemet és egy énekes rigót. Megnéztük, hogyan működik a madárháló, milyen típusú gyűrűket használnak, milyen információkat tudhatunk meg a madarakról ezzel a kutatással. Fanni hozott magával különleges madártollakat, fészkeket és tojásokat is. Miután rengeteg érdekességet megtudtunk a kis tollasokról, elindultunk, hogy segítő kezet nyújtsunk a békáknak. Farmos határában 2004 óta zajlik a kétéltűmentési akció a közúti gázolások csökkentése érdekében. A kétéltűek telelő- és szaporodóhelyét a 311-es műút választja el, óriási veszélynek kitéve a tavasszal nagy tömegben vonuló állatokat. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több mint 15 éve szervezik a mentést önkéntesek bevonásával.

A Jane Goodall Intézet tagjai is minden évben segítenek a vonuló békáknak, hogy biztonságban eljussanak szaporodóhelyükre. A békamentés során csapatunk 3 békát és 2 gyíkot talált a vödörcsapdákban, egy fürge gyíkot illetve az ,,Év hüllőjét”, a homoki gyíkot. A gyíkokat a homoki gyepen engedtük szabadon, a békákat pedig elvittük a Nagy Nádasba, ahol a Kékbegy tanösvénynél engedtük őket szabadon.

 


A tanösvényen tett túra után jól esett mindenkinek a finom ebéd, melyet a Pangea Egyesület önkéntesei készítettek számunkra. Az ebéd után Major Csaba és Major Nikolett várt bennünket, akikhez ellátogattunk, megnéztük a farmjukat, a gyerekek megismerkedhettek a falusi állattartással, majd lovas kocsival tehettek egy kis kirándulást az Öregszőlőben, érintve a Múlt Utcája Helytörténeti Falurészt.

Két napot töltöttünk együtt a Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon lakóival és munkatársaival. Barátságos, nyitott, szorgalmas és rendkívül értékes embereket ismertünk meg személyükben. Reméljük, hogy az Otthonuk kertjében tervezett madárbarát kert sok kis állatnak jelent majd lakóhelyet.

 


Köszönetet mondunk a tábor megvalósulásáért az Adjukössze oldal önzetlen adományozóinak és az AQ Solutions Kft.-nek, a programokban való közreműködésért a Jane Goodall Intézet, Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány, TÚRÁ-Zoo Mini Állatkert munkatársainak és önkénteseinek. Az étkeztetésben való segítségért köszönet illeti Kas Emíliát, Kas Líviát, Szarvas Attilánét, Brindzik Zoltánt, a Farmosi Liget Közértet, Szentlőrinckátai pékséget.


Köszönetet mondunk a Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon lakóinak és munkatársainak a munkájukért. Köszönjük ifj. Szarvas Attilának a pénzbeli támogatást, melyből a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kitűzőiből vásároltunk. Így tárgyi emlékekkel is meg tudtuk ajándékozni a táborozókat, miközben támogattuk az MME-t.


Köszönetet mondunk a tábor szervezéséért és a programok megvalósításáért: Bombay Bálintnak, Bozóki Balázsnak, Demeter Attilának, Farkas Annának, Gosztonyi Fanninak, Kas Emíliának, Kas Líviának, Kronome Gábornak, Lengyel Andrásnak, Márton Lillának, Szarvas Angélának.

További képek a galériában...

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42