Békéssámson határában állt egy nyárfasor, amit mindenki úgy ismert, hogy "A Nyárfa-sor" aminek most helyén kb. 3-4 db fa áll, ezt szerettük volna visszatelepíteni, de sajnos a föld gazdája ezt nem engedte, annak ellenére, hogy a Nemzeti Agrárkamarától kértünk állásfoglalást, hogy szabad-e szántóföldre fasort telepíteni.

Itt 20 darab fáról van szó, a Nemzeti Agrár kamarától azt a választ kaptuk, hogy 100 darab fát szabad fasorként telepíteni 1 hektár szántóföldre. Ennek ellenére sem egyezett bele a faültetésbe a föld tulajdonosa. Ezért az Önkormányzattól kértünk segítséget és kaptunk is, kerestünk a Száraz-ér közelében a Kispusztán egy olyan területet ami önkormányzati tulajdonú. Írtunk hozzájárulási nyilatkozatot, amit aláírt és engedélyezte a Polgármester a faültetést ezen a területen.

Így 20 db nyárfát ültettünk, valamint a Községi Óvoda kérésére és nagyon szívesen eleget téve ennek a kérésnek 8 darab szilfát ültettünk az óvoda udvarára és egy szilfából álló sövényt telepítettünk az óvoda udvar kerítésének egy részére.

A múlt és a jelen útjainak találkozása

1920-as évek végétől a lengyel származású Gróf Zselinszky János gazdálkodott Békéssámsonon. Nagy reformer volt, aki az itt termelt cukorrépa elszállítására kisvasutat építtetett, autóutat tervezett, ami összekötötte volna Orosházát Makóval, Békéssámsonon keresztül.

Az út építése félbemaradt, de Sámsonnak történelmi jelentőségű tárgyi emlékeként maradtak meg ebből az időszakból és kezdeményezésből az akkor felállított kilométerkövek. A Szent János erdőbe vezető úton bújnak meg ezek a helyi történeti jelentőségű kövek. A 13-as kilométer követ a Jane Goodall Intézet Rügyek és Gyökerek csoportja összefogással helyreállította, így a múltunk egy fontos emléke fennmaradhat a jövendőnek. Megtaláltuk a következő kilométerkövet is, így a munka folytatódni fog, és ez az út már nem a semmibe fog vezetni.

A csoport tagjai: Szalma Szófia, Somogyi Éva, Abonyi-Tóth Adrienn, Lukács Tamás, Abonyi-Tóth Nándor, Asztalos Márk, Bakos Mária, Szalma Árpád, Szalmáné Lindeisz Beáta, Turda Sándor, Németh József, Mónus Péterné Katika, Mónus Gergő

Képek a csoport tevékenységeiről.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42