Pálmaolaj STOP

Pálmaolaj ültetvények fenyegetik a főemlősök utolsó élőhelyeit - Mit tehetünk mi ennek megfékezésére?

Egy napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető iparágra szeretnénk felhívni a figyelmedet. Olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. A pálmaolajat többek között bioüzemanyag előállítására használják, de keresett alapanyaga sok élelmiszernek (margarin, fagyi, porleves), mosószernek és kozmetikumnak (rúzs, szappan, sampon) is.

A beruházó cégek kifejezetten a harmadik világ még érintetlen területeit keresik, ahol az olcsó munkaerő segítségével hatalmas iramban pusztítják az őshonos fauna és flóra összes képviselőjét. Az orangután például, mely csak Borneó és Szumátra szigetén él, a legveszélyeztetettebb állatfajok közé tartozik. Az elmúlt 60 év alatt több mint 50 százalékkal csökkent a populációja, s szakértők becslése szerint három éven belül kipusztul, ha nem sikerül leállítani az erdők további letarolását. Nem csak azért csökken a létszámuk ilyen drasztikusan, mert a mezőgazdasági termelés következtében eltűnik az életterük, hanem azért is, mert a pálmaültetvényeken kártevőkként irtják magukat a majmokat is, akik élelemforrás hiányában lelegelik a fiatal pálmacsemetéket.
További információ a www.orangutanprotection.com oldalon olvasható.

Pálmaolaj STOP Pálmaolaj STOP Pálmaolaj STOP

Dél-Kelet Ázsia után Afrikában is gomba módra szaporodnak az ilyen beruházások. A befektető multik azzal érvelnek a további mértéktelen pusztítás mellett, hogy a kereslet oly módon megnőtt a pálmaolaj iránt, hogy azt a már meglévő ültetvények nem tudják fedezni.

A gyarmati idők nem múltak el, a mai napig folyik a „harmadik" világ kizsákmányolása. Micsoda ellentmondás: a nyugat számára egyre nagyobb mennyiségű, drága bioüzemanyag előállításához az autóról még csak nem is álmodó helybéli lakosok rabszolgamunkáját veszik igénybe, miközben megfosztják őket, s velük együtt az emberiséget természeti kincseiktől.

Amennyiben a témáról többet szeretnél megtudni, a www.regenwald.org oldalon az általad választott idegen nyelven értesülhetsz a legfrissebb információkról.

Mit tehetünk mi ennek a mérhetetlen károkat okozó iparágnak a megszűntetéséért?

Nagyon is sokat! Ha például az általad megvásárolni kívánt terméken a pálmaolaj is szerepel összetevőként, gondolkodj el azon, milyen pusztítás megy végbe azért, hogy aztán azt Veled fizettessék meg. Kerüld ezeknek a termékeknek a vásárlását, és hívd fel erre a barátaid és családtagjaid figyelmét is.

Nem minden cég alkalmaz azonban pálmaolajat termékei előállítása során, a Mannaszappan például tudatosan kerüli használatát.

Kérjük, hogy amennyiben Te is ismersz ilyen elkötelezett környezetvédő céget, jelezd felénk, hogy minél több, az esőerdők sorsa iránt aggódó emberrel oszthassuk meg a jó hírt.

Jane Goodall 2016 évi magyarországi látogatásának támogatói: