Egy török férfi 30 millió facsemetét ültetett el, így erdősítve egy valaha terméketlen földterületet

Írta: Jessica Stewart 2022. február 9.

Fordította: Varga Klára

Hikmet Kaya bebizonyítota, hogy jó szándékkal és kemény munkával csodákat lehet művelni. A nyugdíjas erdészeti vezető büszkén pózolt a valaha terméketlen földterület előtt, amelyet ő és csapata buja erdővé változtatott. A karrierje 1978-ban, Sinopban indult. Noha 19 évvel később nyugdíjba vonult, az öröksége tovább növekedett- szó szerint.

Szolgálati ideje alatt csapata és a falubeliek segítségével 30 millió facsemetét hozott ide és ültetett el. Jóval azután, hogy nyugdíjba vonult, ezek a fák tovább növekedtek, míg mára ez a kietlenre taposott föld hihetetlen változáson esett át. Erdősítési törekvéseinek 19 éve során Kaya sosem állt meg a munkában. 41 évvel azután, hogy elkezdte ambíciózus erdősítési projektjét, a valaha kietlen környezetről készült fényképpel visszatért a most már buja növényzettel borított területre, így hangsúlyozva, hogy mekkora a különbség a két táj között. Mondanunk sem kell elismeri, hogy nagyon elégedett az eredménnyel.

Csodálatos példa ez egész ország számára. A Global Forest Watch szerint 2000 óta Törökország fás területeinek mennyisége 5,4%-kal csökkent. Ennek a csökkenésnek a jelentős részét az erődirtás okozza, ezért elengedhetetlen az ellentétes folyamat erősítése.

Az erdőirtások elleni harc sok esetben a kormánypolitikai változásokra szorítkozik, ezért nagyon fontos, hogy az egyes emberek tudják, hogy kire szavaznak és biztosítsák azt, hogy a környezeti aggályokat is meghallgassák. Ez azonban nem akadályozta meg az embereket abban, hogy kezükbe vegyék a dolgokat és megtegyenek bizonyos lépéseket. Indiatól Ghánáig és Kínáig egyre több ember csatlakozik a megmozduláshoz és ültet fákat azért, hogy változást érjen el.

Hikmet Kaya nyugalmazott erdészeti vezető szolgálati ideje alatt 30 millió facsemetét ültetett el.

Fénykép: Tohumtoprak

Csapata és a falubeliek segítségével egy valaha terméketlen területen erdőt hoztak létre.

Fénykép: Tohumtoprak

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42