A kongói Virunga Nemzeti Park vadőrei az életüket kockáztatták, hogy megmentsenek egy orvvadász csapdájába esett kétéves gorillát.

 

A Theodore nevű kis gorillát egy csapdába gabalyodva találták meg, és a vadőröknek gyorsan kellett cselekedniük, hogy megmentsék. A csapda elzárta a karja vérellátását, így a kis gorillát fertőzésveszély, és a halál fenyegette. Szülei azonban nem engedtek senkit a közelébe.

 

Fotók: Virunga Nemzeti Park

Theodore-t és édesanyját, Kanyalire-t lenyugtatózták, miközben néhány vadőr elterelte a 600 kilós ezüsthátú apja, Mahindure figyelmét. A csapat, köztük a Gorilla Doctors állatorvosai gyorsan dolgoztak a hurokcsapda eltávolításán, és Theodore kezelésén.

 

Fénykép: Virunga Nemzeti Park

Emmanuel De Merode, a Virunga Nemzeti Park igazgatója elmondta: "Nagy volt a felfordulás, az ezüsthátú nem volt boldog, de szerencsére a csapat tagjai elég gyorsan, és hatékonyan tudtak cselekedni ahhoz, hogy antibiotikumot alkalmazzanak és kezeljék a kis gorillát".

 

Fotó: Virunga Nemzeti Park

Miután Theodore felébredt és kiszabadult, Mahindure rátámadt a csapatra, de szerencsére senki sem sérült meg. Dr. Eddy Kambale Syaluha megvizsgálta Kanyalire-t, mielőtt hatástalanította volna a nyugtatót. Az odaadó anya gyorsan visszatért a csoporthoz, és elment, hogy megnézze kisfiát. A mentés sikeres volt, hála a vadőröknek és az állatorvosoknak.

 

Fénykép: Virunga Nemzeti Park

A világ veszélyeztetett hegyi gorilláinak több mint fele a 3000 négyzetkilométeres parkban él, de olyan veszélyekkel kell szembenézniük, mint az élőhelyük elvesztése, a betegségek és az orvvadászok.

De Merode sajnálatos módon elmondta, hogy a parkőrök egyre több illegális csapdával találkoznak a parkban a COVID-19 járvány gazdasági hatása miatt.

 

Fotó: Virunga Nemzeti Park

Márciusban a parkot lezárták a turisták előtt, hogy megvédjék a gorillákat, amelyek DNS-ének 98%-a közös az emberekkel. A világméretű járvány megemelte az élelmiszerek árát, munkahelyek megszűnését okozta, és tönkretette a turizmusból származó bevételeket, így még több szegénységben élő közösséget kényszerített az erdőbe a túlélés érdekében.

Az erdőőrök szorgalmasan kutatnak és eltávolítanak minden illegális csapdát, amit találnak, és mindent megtesznek a parkban élő állatok védelme érdekében. Önzetlen szolgálatukat nagyra értékeljük, és számunkra mindannyian igazi hősök.

Támogasd a gorillák védelmét azzal, hogy csatlakozol a "Passzold vissza Tesó!" kampányunkhoz, vagy közvetlenül támogasd a Virunga Nemzeti Park dolgozóit a park honlapján keresztül.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42