2008.12.19. Újratáska foglalkozás

"Az újrahasznosítható táskák titka" projekt keretében a Testnevelés Tagozatos Általános Iskola 7. osztályos tanulóihoz látogattunk el. Kárpáti Istvánné 2 osztályfőnöki órát kínált fel számunkra a környezeti nevelést célzó foglalkozás megtartására. Elsőként bemutattuk Dr. Jane Goodall - egyesületünk alapítója - életét, munkásságát, majd felvázoltuk a Rügyek és Gyökerek tevékenységét. Ezután következett interaktív előadásunk, melynek kezdetén megdöbbentő számadatokkal hívtuk fel a figyelmet a mértéktelen nylonzacskó használatra, majd a gyerekek bevonásával kiszámoltuk az egy főre jutó évenkénti zacskó felhasználást Magyarországon. Ezek után nyomon követtük a nylonzacskók útját. Az előállítás környezetterhelésével kezdtünk, majd a vásárlás során felhasznált óriási mennyiségű nylonzacskók háztartásokba jutásával, a háztartásokból szemétgyűjtő telepekre, szél által a folyóvizekbe, tengerekbe kerülésével folytattuk. Itt sokkoló képekkel rámutattunk a vízi és szárazföldi élőhelyek nem csupán esztétikai értékének romlására, hanem a zacskók állatokra kifejtett hosszú távú és nagymértékű káros hatásaira. Ide tartozik az állatok mozgásának akadályozása és elpusztulása a táplálék nylonzacskókkal történő összetévesztése által.

A zacskók útjának végső állomása a lebomlás. Itt a hosszú lebomlási időre, és a mérgező bomlástermékek felszabadulására fókuszáltunk. Mindeközben a gyerekek különösen nagy érdeklődést mutattak, aktívan bekapcsolódtak az előadásba, az általunk feltett kérdéseket körültekintően megválaszolták nagy háttérismeretről tanúskodva, és szívesen osztották meg velünk a nylonzacskókkal kapcsolatos bármilyen gyakorlati tapasztalataikat. Az előadást egy „Mit tehetsz te?" összefoglaló, cselekvésre ösztönző, a zacskók használatának mellőzésére megoldási alternatívákat kínáló felsorolással zártuk. Az egyik megoldási alternatívaként a vászon táskák használata mellett érveltünk, és bíztattuk a gyerekeket egy Roots & Shoots
emblémával ellátott vászontáska kifestésére. Összességében elmondhatjuk, hogy a gyerekek jól tájékozottak voltak a nylonzacskók veszélyét illetően, és fogékonyak minden újra, legyen az gondolat, vagy cselekedet, amely segíthet a Föld megőrzésében.

2008.12.19.

Kiglics Viola

Jane Goodall 2016 évi magyarországi látogatásának támogatói: