2009.05.30. Nemzeti Vágta

A 2009. május 30. és június 1. között második alkalommal megrendezett Nemzeti Vágtán a Rügyek és Gyökerek Egyesület is képviselte magát, hála a Bottyán Equus Hungária Alapítványnak – Évának és Attilának – akik helyet szorítottak nekünk a sátrukban.

Egyesületünk legnépszerűbb programjával, az újratáska festéssel próbáltuk megszólítani a gyerekeket s a szüleiket. Kezdetben az időjárás azonban kissé hátráltatta ezt a „megszólítást”, ugyanis a több kisebb zápor otthon marasztalta a nagy tömeget. Így volt, hogy csak szállingóztak az emberek a sátrak között. De amíg nem volt olyan nagy az érdeklődés, addig is elfoglaltuk magunkat: feldíszítettük a sátrat, s elrendeztük a pólókat, könyveket, bögréket, nyakláncokat és természetesen az újratáskákat az asztalunkon. És még arra is jutott időnk, hogy szétnézzünk a rendezvényen…

Nemzeti Vágta Nemzeti Vágta Nemzeti Vágta

S azt meg kell hogy jegyezzem, maguk a sátrak, s a szervezés nagyon színvonalasra sikerültek. A városok, falvak és különböző elfeledett vagy éppen frissen felelevenített mesterségek, zenészek sátra sokszínű történelmi és kulturális egyveleget alkotva, teljes pompájában tüntette fel Magyarországot. Amolyan nemzeti, (nép)hagyományos búcsú volt ez. S mint ilyen, sok turistát is idecsábított, s bizony előfordult, hogy egy-egy angol anyanyelvű érdeklődő állt velünk szembe mosolyogva: "Én már hallottam ám Jane Goodallról!" S ahogy lenni szokott, az eső utáni napsugarakra a "kicsi rügyek" is megjelentek, szüleik kezét fogva sétáltak az Andrássy úton. S amint meglátták a sátrunknál lévő plüsspacit, rögtön kíváncsi szemmel méricskéltek minket: "Vajon itt mit lehet csinálni?".

S így egyre több "kicsi rügy" festette, díszítette saját leendő textiltáskáját, miközben a szüleikkel is válthattunk pár szót. Igyekeztünk ráirányítani a felnőttek figyelmét, hogy milyen veszélyeket rejt a halomban álló nejlontáskák garmadája, s hogy apró odafigyeléssel mennyi mindent tudnak tenni ők maguk is. Hiszen ahogy Jane Goodall is írja: "Minden egyes ember számít. Minden egyes embernek szerepe van. Minden egyes ember változtat valamin."

Jane Goodall 2016 évi magyarországi látogatásának támogatói: