Ugandai kávéest

 

Ígéretünkhez hűen, január 21-én tematikus est sorozatunk újabb állomása került megrendezésre. A helyszín ismételten a Mizaru Mambou Caffe különterme volt.
 
 
 
 
Ez alkalommal Uganda különleges világába kóstolhattunk bele, szó szerint is. 
Előadóink voltak: 
 
Kádár András – A Jane Goodall Intézet főtitkára 🐵
Szilágyi-Könczöl Zsófia – A Szívemben Született Afrika Egyesület elnöke 🌎
Kovács Péter László – A Mizaru Coffee Manufactory brand tulajdonosa ☕
 
 

A Jane Goodall Intézet a nyugati, míg a Szívemben Született Afrika Egyesület az ország keleti részén tevékenykedik. Mindkét szervezet célja, hogy reményt adjon az ott élőknek, úgy hogy kézzel fogható segítséget is nyújtsanak, amivel fenntartható életmódra törekedhetnek az emberek.
 
Az esten mindkét országrészt, és szervezetet megismerhettük, valamint egy autentikus ugandai piaci hangulatot megidéző vásár keretében, lehetőséget biztosítottunk egyedi, kézzel készült termékek megvásárlására.
 
Elsőként Szilágyi-Könczöl Zsófia a Szívemben Született Afrika elnöke tartott előadást, az egyesület tevékenységeiről. 
 
 
 
Megismerhettük Zsófi gyermekkori inspirációját, ami Afrika felé indította el az élete folyását. Hihetetlen milyen nagy munkába vágja az ember a fejszéjét, ha segíteni szeretne más földrészeken élőkön, és ha valami maradandót, fenntarthatót szeretne létrehozni, akkor pedig a lehetetlennel is dacolnia kell.
 
Szerencsére Zsófi rátalált a helyes útra, és olyan szakemberekre, társakra, barátokra, önkéntesekre, támogatókra akik most is támogatják, segítik, mentorálják a munkáját, és közösen örülhetnek a létrejött projekteknek.  
 
Az előadásról készült videót a lap alján tekintheted meg.
 
Természetesen ezen az esemény se maradhatott el, az ország kávéfajtáinak megismerése és kóstolása. Különbséget tettünk, az arabika és a robuszta fajtajelleg között, és egy különleges kávékoktélt is megkóstoltunk, amiben vanília, grapefruit is volt az összetevők között. 
 
 
 
A meglepetés ital most egy banán alapú likőr különlegesség volt. Az ital elfogyasztása után kezdődött az intézet előadása Dr.Jane Goodallról, Dian Fosseyról, a most zajló gorillákat segítő "Passzold  vissza Tesó!" kampányról és a most induló, a Hungary Helps Ügynökség által támogatott "Kikötőket Ugandába!" programunkról.
 
Megtudhattuk, hogy csakúgy mint Dr.Jane Goodall és Dian Fossey esetében, András is egy gyermekkori inspiráció hatására választotta a főemlősök védelmének ügyét. A Gorillák a ködben c. könyv elolvasása arra sarkallta, hogy piros Csepel biciklijével nekiinduljon Afrikának, de ez végül nem történt meg. 
 
Álmára, hogy a gorillákkal találkozhasson 2019-ig kellett várnia, amikor is az elnökünkkel közösen látogatott el Ugandába. Itt megismerték az ott élő helyi közösségek életét, nehézségeit és megcsodálták a gazdag élővilágot is. 
 
 
 
 
Hazaérkezése után indult el a mobiltelefon visszagyűjtő kampány, majd kezdődött meg az ugandai kikötő projekt előkészületi munkálata. 2020 végén készült el az első kikötő, majd 2021 elején pedig az első iskolahajó. 
 
Ezen kalandok mentén zajlott az est, amin a közel 40 vendég a két szervezet által rögtönzött adomány-piacon is válogathatott, és támogathatta a további munkánkat. 
 
 
 
 
 
Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk a következő estünkön is, amikor Indonéziába látogatunk majd el! Figyeld a hírlevelünket, közösségi oldalainkat!
 
Mindkét szervezet várja önkéntesek, és támogatók jelentkezését a lenti elérhetőségeken keresztül. 
 
 
 
 
 
A Szívemben Született Afrika Egyesület oldala:
http://www.szivembenafrika.org/
 
 
 
 
Mizaru Coffee Manufactory:
https://www.mizaru.hu

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42