Kengurukat mentettek meg Indiában egy csempészet elleni akcióban

 

Írta: Zara Bending JGI Global Board

Fordította: Zórity Laura

 

Az elmúlt időben három kengurut vettek észre a falubeliek az útmentén India keleti részén, mielőtt elszállították őket egy vadasparkba kezelésre. Egy közülük elpusztult.

Hogy került ilyen szörnyű helyzetbe Ausztrália három ikonikus őshonos állata, ilyen messze az otthonuktól?

A helyi hatóságok úgy gondolják, hogy a kenguruk valószínűleg egy délkelet-ázsiai privát tenyésztőlétesítményből származhatnak, de magukra hagyták őket szállítás közben, amikor a hatóságok megkezdték a csempészet elleni akciót. A hírek szerint a nyugat-bengáli főfelügyelő fülest kapott, miszerint vadon élő állatokat csempésznek az államba, amire gyorsan reagált, így tömegesen átkutatták a járműveket. További kenguru észleléseket jelentettek az ezt követő hetekben.

Zara Bending a Jane Goodall Institue Global illegális vadvilág-kereskedelmének szakértője és a JGI Australia testületének igazgatója megosztotta gondolatait az elfogásról.

„Szívszaggató látni bármely állatot, amikor fél és össze van zavarodva, nem beszélve arról, ha ez éppen a szeretett nemzeti állatunk. Mint a világ több részén is, Indiában is virágzik az egzotikus háziállatok piaca. Ezeket az állatokat státuszszimbólumként tartják az emberek. Önkéntes közzétételi rendszert vezettek be 2020-ban az országban, amellyel próbáltak úrrá lenni a nem őshonos és egzotikus fajokon.

A kenguruk is azok között a fajok között szerepeltek, amelyeket azonosítottak a 2021 elejéig beérkezett 32 645 egzotikus háziállatokról szóló közzétételi nyilatkozatban.

Fontos, hogy ismerjük az adatokat, de a helyi törvények szerint csak a fajok csempészése törvénytelen és nem a birtoklása. Amint az állatok az országba kerülnek, elég, ha azt állítják, hogy helyileg, fogságban tenyésztették őket. Hatékony törvénykezés szükséges, amely nemcsak arra irányul, hogy milyen állatok kerülnek az országba, hanem arra is, hogy milyen körülmények között tartják azokat, beleértve a magángyűjteményekben tenyésztett egyedeket is. Komolyan aggódunk a közegészségügyért a zoonózisok kockázata miatt. Ezen kívül súlyosan nyugtalanító a szervezett bűnözés jelenléte és az érintett állatok jólétének állapota.”

 

Két kengurut mentettek meg áprilisban a turisták által kedvelt Gajoldobából, amely Észak-Bengál Jalpaiguri körzetében található. Indiában az egzotikus állatokkal való kereskedelem erősen megnövekedett az elmúlt évtizedben. 

 

Ausztrália gazdag biológiai sokszínűségének köszönhetően olyan állat és növényfajokkal büszkélkedhet, amelyek a Földön sehol máshol nem találhatóak. Az erszényesek mellett, mint a kenguruk és erszényesmókusok, őshonos ausztrál madarakat (különösen papagájokat), hüllőket (beleértve a teknősöket, gyíkokat és kígyókat) és pókokat is csempésznek tengerentúlra, hogy igazodjanak az egzotikus háziállatok kereskedelmének igényeihez. Ezenkívül van kereslet madár és hüllőtojásokra is.

Fontos tudni, hogy a törvénytelen vadvilág-kereskedelem nem csak az állatokat érinti. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának jelentése szerint 1999 és 2014 között az Ausztráliával kapcsolatos több mint 7000 lefoglalt vadvilágnak nagy része gyógynövény volt.

Mit lehet tenni?

A Jane Goodall Institute Global ForeverWild kampányának részeként minden követőnket arra kérjük, hogy csatlakozzon a vadvilági bűnözés elleni harchoz.

Minden országnak van saját természetvédelmi hatósága, ahol feljelentést tudnak tenni az állampolgárok. Magyarországon a területileg illetékes Kormányhivatalokat kell keresni, illetve a Nemzeti Parkok munkatársai is tudnak segíteni. 

https://termeszetvedelem.hu/megyei-kormanyhivatalok/

Amennyiben Ausztráliában él, és bármilyen információval rendelkezik, amelynek köze lehet a vadvilág törvénytelen elfogásához, behozatalához, tenyésztéséhez, reklámozásához, vagy értékesítéséhez, jelezze a Crime Stoppersnek a 1800 333 000 telefonszámon, vagy látogasson el a  www.crimestoppers.com.au weboldalra.

Jelentse a gyanús online tartalmakat és hirdetéseket a globális ’káros tartalmak jelentése’ ajánlásainkat követve.

Töltse le és jelentsen a Wildlife Witness appon keresztül, amelyet a Taronga Zoo és a TRAFFIC készített. Az app segít a turistáknak és a helyieknek jelenteni a vadvilági kereskedelmet egy fénykép készítésével és az incidens pontos helyének meghatározásával. Az információ továbbításra kerül a TRAFFIC-nek kivizsgálásra.

Zara Bending
JGIA testületi igazgató

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42