Keresőkutya-program – KIVULI és a természetvédelmi őr, ARSENE: akcióban a legjobb barátok

KIRA LEINWAND ON AUGUST 18, 2022

Fordította: Engi Csilla

 

Tudtátok, hogy valójában a kutyák Dr. Goodall kedvenc állatai? És ennek jó oka van! A Kongói Köztársaságban és a csimpánzok elterjedési területén az illegális vadállat-kereskedelem jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a vadon élő állatokra és az emberi közösségekre egyaránt.

A JGI „háromszög módszerének” alkalmazása elősegíti a helyi bűnüldöző szervekkel való együttműködést, elősegíti a környezettudatosság szintjének növekedését és hozzájárul a fenntartható megélhetési formák elterjedéséhez, valamint a lehető legmagasabb szintű ellátást biztosítja a menhelyeken az illegális kereskedelem során elkobzott vadállatok számára.

A JGI keresőkutyái és kiképzőik megóvják a Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központot és a Kongói Köztársaság környező területeit az illegális vadállat-kereskedelem jelentette veszélytől, és elejét veszik a további fenyegetéseknek. A JGI kutyakiképzői arra tanítják ezeket a kutyákat, hogy kiszimatolják az autókban, táskákban, ládákban és egyéb helyeken elrejtett veszélyes/illegális tárgyakat – például fegyvereket vagy lőszereket –, valamint a vadon élő állatokkal szemben elkövetett, illegális bűncselekményekre utaló bizonyítékot – például csimpánzszőr maradványokat.

 

 

A kiképzők szoros bizalmi köteléket alakítanak ki négylábú munkatársaikkal a napi gondozási feladatok és a játékos foglalkozások során, így csapatként még hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. A JGI a képzett keresőkutyák munkájának köszönhetően képes megelőzni és mérsékelni az illegális vadállat-kereskedelmet, és megvédeni az emberi közösségeket és a vadon élő állatokat.

A JGI Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központjáról

A JGI Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központját – más néven a JGI Tchimpounga Menedékhelyet – 1992-ben hozták létre a Kongói Köztársaságban, hogy a sérült és elárvult csimpánzoknak és más vadon élő állatoknak második esély nyújtsanak egy boldogabb életre. Alapvető elv, hogy mind a csimpánzok mind az őket gondozó emberek védelemben részesüljenek ebben az intézményben, melyet az afrikai kontinens legnagyobb csimpánzrezervátumaként és rehabilitációs központjaként tartanak számon, s ahol 140, illegális vadállat-kereskedelemből kimentett csimpánz, valamint más veszélyeztetett fajok egyedei, például mandrillok, pangolinok és papagájok találtak otthonra.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42