Írta: Ashley Sullivan

Fordította: Poór Veronika

                                                                                     

A nyugat-tanzániai tájon a mezőgazdasági célú erdőirtás jelenti a legnagyobb veszélyt a csimpánzok élőhelyére. A USAID által finanszírozott Landscape Conservation in Western Tanzánia projekt (LCWT) során a Jane Goodall Institute (JGI) arra összpontosít, hogy fenntartható alternatívákat találjon a mezőgazdasági erdőirtás helyett a gazdálkodók számára. A régió folyómenti erdői nemcsak egészséges vízgyűjtőhelyek de kritikus élőhelyei a csimpánzoknak és fontosak a biodiverzitás kapcsán is. Mivel a talaj alacsony termékenysége az egyik kulcsfontosságú vonzóereje a folyóparti erdőkbe való mezőgazdasági behatolásnak; a komposztálás megfelelő módszert jelenthet az erdős területeken kívüli területeken, hogy a talaj egészségét alacsony költségek mellett javíthassák.

2020 őszén a JGI egy komposzttréninget tartott, aminek leckéiben a talaj termékenységével és a mezőgazdasági hozamhoz való kapcsolatával, legjobb mezőgazdasági gyakorlatokkal; kártevők és betegségek elleni védekezéssel; a folyóparti erdők előnyeivel; valamint a komposzt készítésének és alkalmazásának folyamatával foglalkoztak. Három nap alatt 165 gazdálkodót képeztek ki három kísérleti faluban, és a gazdák most együtt dolgoztak egy működőképes komposzthalom létrehozásán.

Mivel a komposzt létrejöttéhez idő kell, a projekt vezetői már kész komposzt szétosztásával igyekezték motiválni a gazdákat. Így saját tapasztalat alapján érzékelhették, hogy a komposztot kapott termények lényegesen jobban néznek ki. „A komposztos parcella remekül működik” – mondta Moses Mashishanga, egy kísérleti gazda. "A mezőgazdasági szakértők tanácsai jó hozamot biztosítanak számomra az idén."

A projekt egy nagyobb innovatív LCWT viselkedésmódosító kampány (Behavior Change Campaign=BCC) része, amely 2021-ben indult. A BCC-n keresztül teljes körű környezeti magatartásmódosító megközelítést valósítanak meg, a helyi közösségekben végzett felmérések által a komposztálás, a jobb gazdálkodói hozam és az ökoszisztéma előmozdítása érdekében, együttműködve védelmezve ezzel a régiót.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42