DR JANE GOODALL ÜZENETE MAGYARORSZÁGNAK: TEGYETEK MEG MINDENT AZ ÉRTÉKES ERDEITEK VÉDELMÉBEN

 

Dr. Jane Goodall videóüzenetben fejezte ki aggodalmát a hazánkban hatályba lépő rendelettel kapcsolatban, mely szélesre tárta a kaput a védett területeken zajló fakitermelés előtt.

 

Dr. Jane Goodall nevét a főemlős kutatásban elért áttörő sikerekről ismerte meg a világ. Több mint 60 évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a csimpánzok eszközt használnak és készítenek, ezáltal közelebbi rokonaink, mint azt valaha gondoltuk volna. Korszakalkotó megfigyeléseit nem laboratóriumi falak közt, hanem Afrika érintetlennek hitt, vad erdejeiben tette. Hamar rájött azonban, hogy más fajokhoz hasonlóan a csimpánzok túlélését is veszélyezteti az élőhelyük, azaz az erdők pusztulása, a rövid távú gazdasági haszon érdekében történő féktelen fakitermelés. 1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, mely célja, hogy javítsa az emberek, állatok és a környezet együttélést, azáltal, hogy tiszteletben tartja egymáshoz való kötődésüket. Mára neve összeforrt a természetvédelemmel. A 88 éves aktivista a mai napig járja a világot, hogy több tízezres előadótermeket töltsön meg közönsége, akiknek reményt ad, és az egyéni cselekvés kollektív erejével mozgósít, hogy minden nap tegyünk valamit, amivel jobbá tehetjük a világot.

2019-ben a magyar Jane Goodall Intézet meghívására Budapestre látogatott, hogy a Sas-hegyen - a jelenlévő gyerekekkel együtt - három ott őshonos fafaj (a vadkörte, a házi berkenye és a molyhos tölgy) egy-egy csemetéjét ültesse el. Jelképes csókkal illette a faleveleket, és felhívta rá a figyelmet, hogy az energiáinkat úgy tudjuk átadni a növényeknek a legjobban, hogy, ha kézzel terítjük rá vissza a földet, és nem ásóval. Nem ez volt az első magyarországi látogatása, 2016-ban a haragossikló élőhely-védelmi programhoz csatlakozott a később róla elnevezett Jane Goodall Tanösvényen.

2022-ben a természetvédő civil szervezetek segélykiáltása hívta fel Dr. Jane Goodall figyelmét ismét Magyarországra. A védett erdőket súlyosan veszélyeztető 287/2022. Korm. rendelet hallatán videóüzenetet küldött, melyben az erdők által biztosított ökológiai értékek fontosságára hívja fel a magyarok figyelmét, és üzeni mindenkinek, aki aggódik gyermekeink jövőjéért, „tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében”.

 

Környezetvédelmi szervezetek egy csoportja közös nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt kérik a miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a kormányrendeletet. Az https://peticio.wwf.hu/ oldalon elérhető nyílt levélhez már több mint százezer magánszemély és több száz civil szervezet csatlakozott. 

2022. augusztus 17-én 18 órára pedig várnak minden környezetünkért aggódó embert a budapesti Széchenyi István térre, hogy harminc természetvédelmi egyesülettel együtt mondhassuk: NE VÁGJ KI MINDEN FÁT!

Az esemény Facebook elérhetősége: https://fb.me/e/2JzrFI2FC

További információk az eseményről illetve a Jane Goodall Intézet természetvédelmi és környezeti nevelési programjairól értesülhetsz, ha feliratkozol a hírlevelünkre: 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42