2017.04.29. Egy nap a változásért

18193774 376579302742916 1647975217748059787 n

Intézetünk 2017. április 29-én tartotta első, a Rügyek és Gyökerek hálózat témája köré rendezett napot. Ez első lépése volt a Dr. Jane Goodall által létrehozott Rügyek és Gyökerek hálózat kiterjesztésére irányuló törekvéseinknek. Olyan pedagógusok, valamint oktatással, fejlesztéssel foglalkozó szakemberek jelentkezésére számítottunk, akik színesebbé szerették volna tenni munkájukat, és akik egy olyan eszközt kerestek, amellyel a diákokat a különböző környezeti és társadalmi problémák megoldására ösztönözhetik.

 

Az „Egy nap a változásért” elnevezésű program 33 résztvevője nem okozott csalódást. Voltak közöttük általános és középiskolai pedagógusok, olyan szakemberek, akik ifjúsági programok szervezésével foglalkoznak, sőt, még néhány diákot is vendégül láthattunk, ami még érdekesebbé tette a napot.

A Rügyek és Gyökerek hálózat történetének rövid bemutatása után kiscsoportos foglalkozás keretében dolgozták fel a résztvevők a hallottakat, vagyis megkezdődött a Rügyek és Gyökerek csoportok alakítása. Volt, aki a víz témáját, volt, aki a bányászat romboló hatásait, mások a klímaváltozás vagy az egyensúly fenntartásának kérdéseit elemezte. Az interaktív munkát mindenki élvezte, a résztvevők és a szervezők egyaránt.

A délutáni előadások során a cél a gondolatébresztés volt, ami maradéktalanul sikerült, hiszen egy egészen érdekes beszélgetés alakult ki a különböző médiák oktatásban történő felhasználhatóságáról, annak előnyeiről és hátrányairól. Az utolsó, levezető előadás Afrikát hozta közelebb hozzánk. Ez nem csak azért volt fontos számunkra, mert az intézetünk olyan szorosan kapcsolódik a kontinenshez, de szerettük volna bemutatni azt is, hogy miért elkerülhetetlen egy ilyen távolinak tűnő világgal foglalkozni, és hogy hogyan kapcsolódunk hozzá napi szinten.

A pozitív visszajelzések megerősítettek minket abban, hogy szükség van hasonló eseményekre, ahol együtt gondolkodva, közösen dolgozunk ki olyan terveket, amelyekkel változásokat érhetünk el szűkebb vagy tágabb környezetünkben.

 

A nap képei megtekinthetők a galériában