2017. április 20. - Táskafestés a szentendrei Egres Úti Zenei Óvodában

Szentend1 %281%29

Hideg és esős napon érkeztünk meg Szentendrére, Hafenscher Viktória önkéntessel együtt, épp 100 ovis gyerekhez igyekeztünk a szentendrei Egres Úti Zenei Óvodába. Eőry Brigitta óvónő segítségével valósult meg a program, aki nagyon sokat készült erre a Föld napi programra, most ő várt minket az állomáson, innen kocsival mehettünk tovább. Az óvoda tágas előterébe léptünk, ahol előkészítettük a közel 20 perces előadást, és vártunk. Amíg a kicsik reggeliztek, körbejártunk. Csodás fotósorozat az egyik falon, szépséges alkotások mindenütt. pl. felelős állattartás kapcsán. S a programunk főszereplője: a vászontáska kint volt a csoportok ajtaja előtt.

 

Ennek a célja, hogy a szülők az óvodába hozott gyümölcsfelajánlásokat környezettudatos módon vásárolják meg és csökkentsék a műanyag zacskók és szatyrok használatát. Ez volt a Szentendrei Roots & Shoots csoportnak - aminek Brigitta a vezetője - az idei első kezdeményezése. A csoport célja, hogy gazdagítsa az óvodás korosztály környezeti nevelésének lehetőségeit: így ismerkedhettek az aktív természetvédelemmel egy békamentő napon, Farmoson, és a felelős állattartással, amikor testközeli tapasztalatokat szerezhettek hobby állatokkal kapcsolatban, mint pl. görög teknős, törpenyúl, leopárdgekkó. A fent említett fotósorozatot Brigitta saját fotókból állította össze, és Föld napja alkalmával adták át a gyerekeknek egy belső térben működő tanösvényként, aminek segítségével a körülöttünk található vadonélő állatokat ismerhetik meg az óvodába járó gyerekek.

Előadásunkat diavetítésre és mesélésre alapoztuk, a végén egy 1 perces filmmel. Az ovisok csoportokban érkeztek, s meglepetésünkre 100-an simán elfértek egy kiterített szőnyegen. Általában általános iskolákba járunk, így nagyon izgultunk, hogy sikerül ez a délelőtt. A kicsik nagyon lelkesek voltak és minden kérdésünkre jelentkeztek válaszoltak, igaz többségében egyszerre kezdték a történeteiket mesélni.

A legnagyobb csend Wounda elengedése c. filmnél volt, amikor Dr Jane Goodall jelenlétében szabadon engedik azt az árva csimpánzt, akinek szüleit orvvadászok lőtték le, s akit nagyon rossz állapotból sikerült megmenteni, gondos ápolás révén: Rebecca Atencia gondozónő segítségével. Helyszín: Tchimpounga, Csimpánz menhely, Kongói Demokratikus Köztársaság. Tchinzoulou szigetén engedték szabadon, hogy csatlakozzon a többi társához. A filmecske megható kapcsolódást tár fel Dr Jane Goodall között, pedig első alkalommal találkoztak Woundával. A vezető óvónő Nagyné Földi Anett megkért minket vetítsük le még egyszer.

Az előadás után mind a 4 csoport elkezdte a táskák megrajzolását, festését. Vikit is imádták az apróságok, sok ölelést is kapott a végén. A kicsik szépen haladtak és délre már 100 kész táska díszítette a termeket. A program után a vezető óvónőtől kaptunk 2 csokor szép tulipánt - én még napokig csodáltam a sárga, kecses virágokat az otthonomban - s megbeszéltük, hogy lehetne e programot tovább fejleszteni, hogy a 3-6 éves korosztály számára még érdekesebb legyen, s hogy az alapüzenet: a környezetünk megóvása és a tudatos választás lehetősége már ebben a nagyon fiatal korban meg legyen alapozva.

Köszönet az óvónőknek, s Eőry Brigittának a sok munkáért, a remek élményért!

                               

                                                                                                                                                                Simon Szilvia

                                                                                                                                                  Újratáska-program koordinátor