Csimpánz életrajzok

ÖRÖKBEFOGADOM

Rezervátum: Tchimpounga (Kongói Köztársaság)

Nem: Nőstény

Született: 2006

Érkezett: 2009

Nevének jelentése: Együttműködés

Története:

Lembát a Help Congo és a Vadvédelmi Hatóságok segítségével kobozták el. Különböző helyszíneket jelöltek meg, hogy hol lehet a rémült kis Lemba, míg hosszú órákon át tartó keresés után végül egy sötét szobában találtak rá Pointe Noire-ban - egyedül és rémülten.
Megtalálásakor nagyon rossz állapotban volt, szervezetét ellepték a bélférgek, melyek közül több 30 cm-nél is hosszabb volt.
3 hónapot töltött elkülönítve egy külön az ő ápolására kijelölt gondozói csapattal, akik éjjel-nappal vigyáztak rá.
Miután felgyógyult, lassacskán átkerült a többi fiatal csimpánz közé.

Lemba egy végtelenül nyugodt, csendes és szelíd csimpánz. Bár lekonyuló fülei elég szomorkás tekintetet kölcsönöznek neki, mégis ő az egyik legboldogabb csimpánz a csapatban. Imádja az összes gondozóját és ő mindenkinek a kedvence – embereknek és állatoknak egyaránt.

Sajnálatos mód, 2010 végén egy paralízis járvány sújtott le Pointe Noire-ban. Lemba bár elméletileg megkapta a kellő védőoltásokat, a betegség mégsem kímélte őt. Mint később kiderült, ő egy már eltűnt vírusféle elleni védőoltást kapott meg, ami nyilvánvalóan nem nyújtott kellő védelmet a számára. Az első néhány napon az állatorvosi csapat attól tartott, hogy nem fogják tudni megmenteni. Lemba teljesen lebénult, egyedül a nyakát tudta csak mozgatni. Lassacskán kezdett felépülni, de sajnos nem teljesen. Ugyan a felsőtestét szinte teljesen normálisan tudja már mozgatni –bár a bal karja közel sem olyan erős, mint a jobb-, az alsó végtagjai viszont sajnos nem javultak.

Mindez Lembát a legkevésbé sem zavarja. Mivel felsőteste hihetetlenül erős, talált más módot a mozgásra.Lembával egész nap ott vannak a gondozói, ideje nagy részét pedig Mbeboval és Alexis-szel tölti. Alex mintegy pótmamájaként tekint rá, követi őt mindenhová és minden alkalmat kihasznál egy ölelésre. Ha fél, nála talál megnyugvást és bármit is csinál, utánozza őt.Ebből is látszik, hogy minden fizikai hiányossága ellenére, Lemba igen fontos szerepet tölt be a fiatal, újonnan érkező csimpánzok felgyógyulásában.Speciális mászó-szerkezeteket és éjjeli nyugvóhelyeket kellett kialakítani számára, hiszen valószínűleg sosem lesz képes segítség nélkül normális csimpánzéletet élni.

 

ÖRÖKBEFOGADOM

Rezervátum: Tchimpounga (Kongói Köztársaság)

Nem: Hím

Született: 2010

Érkezett: 2010

Nevének jelentése: Ajak

Története:

 Mbebot a Vadvédelmi Társaság és az Aspinell Alapítvány segítségével kobozták el a helyi hatóságok Brazzaville-ben. Egy kis időre az ottani állatkertbe került, ahonnan átszállították Tchimpoungába. Érkezésekor bár jó fizikai állapotban volt és közel 5 kg volt a testsúlya, a tesztek mégis bélfertőzést mutattak ki nála is, mint a legtöbb újonnan érkezett csimpánz esetében, így azonnali kezelésre szorult. 

Nevét a folyton lefelé fittyenő alsó ajkáról kapta, ami egy igen különös, szinte meghökkent arckifejezést kölcsönöz neki.

Mbebo volt Tchimpounga legfiatalabb lakója egészen 2010 júliusáig, amikor is megérkezett a kis Alex. Kezdetben elég zárkózott, befelé forduló és szégyenlős kiscsimpánz volt, de amint Lemba csapatához került, a helyzet szerencsére változott és sokkal jobban érzi magát. Aktív, kíváncsi, mindig újabb és újabb dolgokat akar felfedezni és egyfolytában mozgásban van – amivel igencsak megnehezíti gondozója, Antoinette életét, akivel imád együtt lenni, különösen, ha gondozója hosszasan csiklandozza őt. Mbebonak van néhány érdekes eszközhasználati szokása, amiket más fiatal csimpánzoknál eddig még nem vettünk észre. Feltételezhetően ezeket még az anyukájától leshette el és őt utánozza, de a vadon élő ehető növényeket is remekül be tudja azonosítani. Mbebo sarkában mindig ott van a kis Alex. Méretüket tekintve szinte már ugyanakkorák, Alex mégis imád Mbebon csüngeni – a szó szoros értelmében. Mbebo bár ezért annyira nem rajong, mégis szó nélkül tűri kispajtása kedvenc időtöltését. Mbebo másik elválaszthatatlan pajtása a menhely egyik kutyája, Lobo, akivel nagyon szeret együtt játszani. Szinte kifulladásig képesek egymást kergetni, majd miután kipihenték magukat, már kezdik is az egészet elölről.

 

ÖRÖKBEFOGADOM

Rezervátum: Tchimpounga (Kongói Köztársaság)

Nem: Hím

Született: 2008

Érkezett: 2009

Nevének jelentése:  Rosszaság

Története:

Mambou, miután elkobozták, a Brazzaville-I állatkertbe került és nagyon legyengült a szervezete. A Jane Goodall Institute egyik oszlopos tagja, Debby Cox talált rá, aki rögtön riasztotta a tchimpoungai csapatot, hogy Mambou rendkívül beteg és azonnali ápolásra szorul.Mambounak, mialatt az állatkertben volt, gyógyszer túladagolás következtében olyannyira legyengült a gyomor és bélrendszere, hogy elkapta a kandida egy igen komoly fajtáját, ami gyakran végzetes is lehet. Mivel nem tudott egyedül enni és inni, 3 héten át minden táplálékot intravénásan kellett a szervezetébe juttatni. Hála az állatorvosi csapat állandó és folyamatos kezelésének és felügyeletének, sikerült megmenteni az életét.

Mambou nevéhez méltóan éli mindennapjait. Folyton valami rosszaságon töri a fejét és mindig bajba kerül! Nagyon aktív és boldog csimpánz, aki imád egész álló nap játszani, akár társaival, akár gondozóival, akár imádott barátjával, a menhely egyik kutyájával, Tango-val.Egy nemrégiben kitört fertőzés következtében Mambout el kellett különíteni. Korábbi betegségéből kifolyólag fokozottan ügyelnek rá, nehogy a korábbi, legyengült állapotába kerüljön ismét. Szerencsére már mindez a múlté és azóta ismét vígan játszadozhat barátaival. Mambou nem hagyja, hogy társai és gondozói akár egy percig is unatkozzanak. Mindig rosszalkodik, de mindemellett telis tele van szeretettel. Imád másokon csimpaszkodni és egy ölelésért szinte bármire hajlandó.