"ÚJRATÁSKA" ISKOLAI PROGRAM

Kep ujrataska

Évek óta futó, népszerű iskolai programunk, mely során játékosan, alkotva-tanulva, egy mindennapi környezeti problémát kiragadva, fogyasztási szokásaink tudatos újragondolására ösztönözzük a felnövő generációt.

 

Tájékoztató Iskoláknak

Egy interaktív előadás során megismertetjük a gyerekekkel a nejlonzacskók előállítása során keletkező és használatuk után évszázadokig fennmaradó, az élővilágra sok szempontból káros hatásokat, melyek pénzben nem is mérhetők.

A foglalkozás előadásból és táskadekorálásból áll. Célunk, hogy felhívjuk a fiatalság figyelmét a műanyag zacskók élővilágra gyakorolt káros hatásaira, és környezetbarát alternatívát mutassunk. Kezdjük ott, hogy gyerekként saját készítésű textiltáskával jár a közértbe, hogy felnőttként aktívan tehessen egy fenntarthatóbb jövőért!

Várjuk olyan általános iskolában tanító pedagógusok jelentkezését, akik szívesen áldoznak e célra két egymást követő tanórát!

Célcsoport: 6-14 év, de elsősorban alsó tagozatos tanulóknak ajánljuk a foglalkozást.

A foglalkozás időtartama: 2x45 perc

Költségek: 1000 Ft/fő

Az önköltségi áron felüli adományt és támogatói árat hálásan elfogadunk. Az összegről számlát állítunk ki.

 

Jelentkezési lap online kitöltése

 

Kapcsolattartó, aki bátran kereshető kérdésekkel:

Simon Szilvia

Újratáska és Roots and Shoots projekt koordinátor
E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu
06 70 238 8612

 

 

Önkéntes lehetőség

A természetvédelem irányába elkötelezett, gyermekcentrikus, kreatív, határozott fellépésű önkéntesek jelentkezését várjuk az iskolai interaktív előadások és kézműves foglalkozások megtartásához. Ezen kívül keresünk olyan jelentkezőket is, akik szívesen segítenének a háttérmunkákban (iskolák felkeresése, vászontáskák és festékek beszerzése, élménybeszámolók  írása stb).

Jelentkezés a projektkoordinátornál.

 

A program bemutatása

Egy interaktív előadás során megismertetjük a gyerekekkel a nejlonzacskók előállítása során keletkező, és használatuk után évszázadokig fennmaradó, az élővilágra sok szempontból káros hatásokat, melyek pénzben nem is mérhetők. Közben a gyerekeket bevonva ötletelünk, min változtathatunk még a mindennapi életünk során, amivel elkerüljük a hasonló környezeti problémák kialakulását.

Az előadás után minden tanuló kap egy egyesületi logóval ellátott vászontáskát, ezzel is biztatva a textilből készült táskák használatára, majd segítünk nekik abban, hogy az új táskájukat egyedivé varázsolhassák, kedvükre festhetnek rá színes textilfestékekkel.

 

Miért fontos, hogy újrahasználható, környezetbarát táskával járjunk bevásárolni?

 

Tények

Az évente elhasznált műanyag zacskók száma kb. 500 billió és 1 trillió (milliárdszor milliárd) közöttire rúg.

Évente kb. 10 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengerekbe, óceánokba.

Többszázezer bálna, teknős és más tengeri emlős pusztul bele minden évben abba, hogy tévedésből tápláléknak nézik és megeszik az emészthetetlen műanyag hulladékokat.

A szárazföldön ugyanilyen sorsra jutnak szarvasmarhák, kecskék és egyéb emlősállatok, amikor legelészés közben véletlenül megeszik a műanyag zacskót.

A műanyag zacskók nem komposztálódnak. A Nap hatására fotodegradálódnak, melynek során apró, mérgező darabra hullanak, így szennyezik a földet és a vizeket.

Minden egyes újrahasznosítható bevásárlótáska 1000 műanyag zacskót helyettesíthet az élettartama során. Megéri az árát is, hiszen már néhány 100 Ft-ért lehet vászontáskát kapni egyes boltokban.

A műanyag zacskóknak világszinten mindössze 1%-át hasznosítják újra, mert olcsóbb az újak előállítása, mint a használtak feldolgozása

 

Mit tehetünk?

Amikor bevásárolni megyünk, soha ne felejtsük otthon a hátitáskát, kosarat, táskát!

Ne fogadjuk el a műanyag zacskót csak azért, mert ingyen adják! Lesz aki "megfizeti az árát"...

 

Szeretnéd magad megtartani a programot közösségedben?

Jane Goodall Intézet felirattal és logóval ellátott textiltáskák megrendelhetők Intézetünknél. A táskákat adományért adjuk. A táskák megvételével az Intézet működését és a környezetet is támogatod! A táskákat személyes átvétellel és postán is el tudjuk juttatni.

 

Példák külföldi Roots & Shoots csoportok Újrahasználható táska kampány ötleteiből:

Egy kaliforniai Roots & Shoots csoport adományként kapott 60 db újrahasznosítható bevásárlószatyrot, s a gyerekek különféleképpen kifestették ezeket, majd az egyik tag édesapjának élelmiszerboltjában árulták. A befolyt összeget újabb újrahasznosítható szatyrok vásárlására fordították. A csoport egyes jobb tollú tagjai cikkeket is írtak az újrahasznosítható táska használatának fontosságáról a helyi és iskolai lapokban.

Egy másik, floridai Roots & Shoots csoport elhatározta, hogy a tanzániai Kerekesszék Projektet szeretné támogatni (Tanzania Wheelchair Project), s ezzel a céllal kezdtek el az újrahasznosítható táskákkal foglalkozni. A gyerekek régi, már nem használt ruhadarabjaikból varrtak saját kezűleg táskákat, és ezeket adták el a környezetükben élő embereknek. A befolyt összeggel pedig a Kerekesszék Projektet támogatták.

http://www.wcsu.edu/cyberchimp/WHEELCHAIR.HTM

 

További érdekes cikkek a nejlonzacskó problémáról:

http://laboratorium.hu/mikromuanyag

http://greenfo.hu/hirek/2013/07/03/1-millio-nejlonzacskot-hasznalunk-percenkent

http://plastic-pollution.org/