A nyár derekán, július 24-én meghívást kaptunk a Papír-Re-Forma rendezvényre. A résztvevő szervezetektől megtudhatták a látogatók, hogy milyen kemény munka is a papír előállítása, a vele való foglalatosság és az ebből való termékek előállítása. Olyan elképesztő dolgokat lehet létrehozni a papírból, mint egy tisztelgő polip, vagy egy egyszerűnek tűnő fonott kosár. 

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A két fő szervező csapat, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a Zöldellő Sárrét Egyesület volt. Kitartásuknak köszönhetően sikeres volt a rendezvény és mindenki elégedetten távozott. Az Úrhidai Önkormányzat támogatása és a szervezők szoros együttműködése a helyi közösség egymás iránti szeretete, tisztelete, mások iránti nyitottsága és az összefogás jellemezte végig az eseményt. Ez tette sikeressé és értékessé ezt a napot. 

A Zöldellő Sárrét Egyesület így vall az eseményről: 
 
"PAPÍR-RE-FORMA 2021
Annyira nehéz elkezdeni elmesélni, mi is volt szombaton Úrhidán, a sportpályán, olyan sok minden történt.
 
Szép lassan beindult a reggel, érkeztek a meghívott kézművesek. Rácsodálkoztak a helyszín szépségére, keresték az árnyékos asztalokat. Felállították a standjaikat, kipakolták a bemutatandó termékeiket. Elkezdtünk beszélgetni, izgatottan pakoltunk, nevetgéltünk. Gyönyörűen sütött a nap, kellemes idő volt.
 
 
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap
 
9 óra után aztán feltűntek az első látogatók – szinte mindenki hozott pár könyvet, vagy egy összekötözött csomag újságot, kartont. Egyre nagyobb lett a kínálat a könyvcserén, érkezett számtalan gyerekkönyv, krimi, útikalauz, regény, magazin - sok új gazdára lelt, de a könyves buszmegállóba is válogattunk belőlük.
 
Az Alba Könyvmentőktől Márhoffer Péter szívesen beszélgetett az érdeklődőkkel a könyvmentés folyamatáról, lehetett náluk vásárolni is.
Örömmel láttuk, hogy sok gyerek érkezett a szüleivel, hamar felfedezték a helyszínt, és odaültek valamelyik foglalkozáshoz:
 
- csodás papírgyöngyékszereket fűztek a Jane Goodall Intézet asztalánál, hallhattak az afrikai őserdőkben élő csimpánzokról, akiknek az élőhelyét egyre jobban pusztítja az ember – a mobilokban is található nyersanyagért. Ezért az Intézet gyűjti a használt mobilokat is – nagy öröm volt, hogy Úrhidáról is vihettek magukkal egy cipősdoboznyit.
 
 
- halakat és kis ajándéktárgyat fontak papírból Kamilla és Judit körül, de a felnőttek akár a kosárfonás titkaiban is elmerülhettek itt – elmélyülve beszélgettek, dolgoztak. A hölgyek gyönyörű tárgyakat hoztak magukkal, igazi kis kiállítás nyílt a munkáikból.
 
- Vincze Mátyás papírmerítő előtt mindig állt valaki, a mester folyamatosan dolgozott, magyarázott, és természetesen ki lehetett próbálni a merítést, a mintanyomást is.
 
 
- A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvkötészetéről érkezett Tompainé Siba Renáta társaival, aprólékosan előkészített állomásuknál alig negyedóra alatt elkészültek az egyedi füzetek, kis könyvek.
 
- Baboth Dóri papírokkal és rengeteg színes tollal érkezett, nála írni lehetett megtanulni – a kalligráfia alapjait adta tovább. Mint az első osztályban, rajzoltuk a köröket, húztuk a vonalakat a papírra, de most arra ügyeltünk, hol legyen vastagabb vagy vékonyabb a vonal, hogyan kanyarítsuk a betűk szárát.
 
 
- Papírtekercselni lehetett Magura Zsuzsi asztalánál, azaz aprólékos munkával készültek a kis tárgyak, ékszerek. Elámultunk, hogy milyen egyszerűnek tűnik a folyamat, mégis milyen bonyolult egy nagyobb forma kialakítása.
 
- A nagy sátorban RegAndina standja fogadott minket festékekkel, ecsetekkel. Az alkotóműhelyben különböző papírrétegeket egymásra ragasztva készültek a könyvjelzők, ismerkedtünk a papírok fajtáival, tulajdonságaikkal. Gyönyörű és egyedi dolgok készültek.
 
- A délelőtt végére a legtöbben Miklósné Duhaj Erika könyvszobrai mellett ültek, aki kedvesen és türelmesen magyarázta el a résztvevőknek, hogyan kell a régi könyvek lapjait hajtogatva azokba mintákat varázsolni. Tátva maradt a szánk a kiállított munkáit nézve, de többen valószínűleg új hobbira leltek a segítségével.
 
 
Emlékszem a délelőtt egy pillanatára, amikor körbenéztem, és éreztem: minden rendben van, jó itt. Ezt szervezőként, és résztvevőként is nagyon jó volt megélni. Egyszerűen jó volt a fák árnyai alatt, jó volt együtt lenni, beszélgetni, tanulni új dolgokat, megmutatni magunkat. Öröm volt látni, hogy jönnek-mennek az emberek, mosolyognak és picit lelassulnak, összekapcsolódnak.
 
A célunk megvalósult, és ezért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített, aki eljött.
 
Értékes programot szerveztünk, ahol egyszerre lehetett tanulni és szórakozni, amin egy gyerek és egy felnőtt is jól érezte magát. Megmutattunk olyan ritka szakmákat és különleges hobbikat, melyeket nem mindennap lehet látni, főleg nem beletanulni picit a folyamatokba. Felhívtuk a figyelmet, milyen sokoldalú a papír, mennyire értékes alapanyag, és vigyáznunk kell rá.
 
Legközelebb az Úrhida középpontjában lévő buszmegállót alakítjuk át könyvcsereponttá – figyeld az oldalunkat, és gyere el te is segíteni!" 
 
 
Egységben az erő! A szervezők elszántsága nem ismer lehetetlent! 
Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42