A CSIMPÁNZOKKAL SUTTOGÓ

SZERZŐ: KIRA LEINWAND, 2022. FEBRUÁR 23. 

Fordította: Baliga Georgina

 

Dr. Goodall arról a figyelemre méltó képességéről híres, hogy el tud merülni a csimpánzok kultúrájában és életében. Együttérzése és megfigyelőképessége miatt bámulatos módon képes volt beilleszkedni és egyúttal betekintést nyújtani a világukba. Az ő története és történetmesélő képessége megváltoztatta az állatvilághoz való hozzáállásunkat. Egyik másik személy, aki hasonló módon képes elmélyülni a csimpánzok életében és elmesélni a velük kapcsolatos történeteit, az nem más, mint Stany Nyadwi, a JGI dél-afrikai Chimp Eden csimpánzrezervátum vezető csimpánzgondozója. Jane-hez hasonlóan az ő története is a reményről, de egyúttal a nehézségekről, az együttérzésről és a kitartásról is szólnak.

 

Stany a vidéki Burundiban nőtt fel, ahol kevés tanulási és karrierlehetőség volt. Miután befejezte az általános iskolát, 15 évesen elköltözött otthonról, hogy burundi fővárosában, Bujumburában dolgozzon. Ez megterhelő munka volt, ezért amikor felajánlottak neki egy kertész állást a Halfway House-ban - a JGI új, csimpánzok számára létrehozott burundi rezervátumban-, elfogadta. Korábban is találkozott már csimpánzokkal, amelyeket általában turisták vásároltak meg a kegyetlen, illegális vadállat-kereskedelem révén.

A rezervátumot az illegális kereskedelemből kimentett állatok megmentésének és rehabilitációjának növekvő igénye miatt hozták létre. A szomorú első találkozások ellenére, Stany vonzódása a csimpánzok iránt kezdetektől fogva nyilvánvaló volt. A rezervátumot akkoriban vezető házaspár, Dean és Susan Anderson látta, hogy szabadidejében hogyan figyeli a csimpánzokat. Felajánlották neki, hogy kiképezik, és így kezdődött el pályafutása az árván hagyott és megmentett csimpánzok gondozásában.

 

 

„Már a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy igazi tehetsége van ahhoz, hogy ezekkel a teremtményekkel dolgozzon... Olyan különleges módon tudott kommunikálni velük, hogy "csimpánzokkal suttogónak" neveztük el.” – mondta Dr. Jane Goodall, DBE, a Jane Goodall Intézet alapítója, az ENSZ békenagykövete.

 

A csimpánzokkal töltött idő alatt Stany hamar megtalálta velük a közös hangot és egy olyan képességre tett szert, amely által a maga sajátos módján támogatni tudja a rehabilitációjukat. Jane és a többiek elkezdték "csimpánzokkal suttogóként" emlegetni, mert úgy tűnt, mintha ösztönösen megértené, hogy mit gondolnak és éreznek.

A csimpánzokhoz való kötődése alapvető vigaszforrássá vált számára, amikor hazájában polgárháború dúlt, és menekülni kényszerült, hogy megmentse a csimpánzokat, és elkerülje az üldöztetést. Családja nem tudta megtenni ugyanezt, mindkét szülőjét és egy testvérét elvesztette az agresszió miatt. Négy évig nem tudott kapcsolatba lépni az igazi családjával, így a csimpánzok lettek a második családja. Hozzá hasonlóan az ő családjuk is szétszakadt, így Stany és a csimpánzok képesek voltak együttérezni és segíteni egymást (Authority Magazine).

Stany a csimpánzokkal való kommunikáció mesterévé vált, és bejárta a világot, hogy mindenhol elmesélje a történetét. Mivel számos csimpánzzal dolgozott együtt Burundiban, Kenyában, Ugandában és a JGI Dél-Afrika Chim Eden csimpánzrezervátumban, sok izgalmas és inspiráló történetet tud mesélni. A többszörösen díjnyertes mini-dokumentumfilm, a Pant Hoot - amely a csimpánzok hívószaváról kapta a nevét - ezeknek csak egy részét örökíti meg, miközben elmeséli Stany életének történetét. Dr. Goodall-al és a többiekkel készült riportok, valamint gyönyörű videók vannak bevágva, amelyeken azok a csimpánzok is láthatók, akikkel az évek során kapcsolatba került.

 

 

„A csimpánzok 98,6 százalékban hasonlítanak az emberekre. Ez megtapasztalhatod, ha sok időt töltesz velük. De mivel én már régóta velük vagyok, tudok velük beszélgetni és csevegni.” – mondta Stany Nyadwi, Pant Hoot

Stany legutóbbi történetmesélési projektje a The Chimpanzee Whisperer: A Life of Love and Loss, Compassion and Conservation [A csimpánzokkal suttogó: Egy élet szerelemről és veszteségről, együttérzésről és természetvédelemről] című könyve, amely 2022. február 22-én jelent meg. Ebben az önéletrajzban minden eddiginél többet mesél a csimpánzokról és a mozgalmas életéről.

Azáltal, hogy megosztja ezeket a saját történeteivel átszőtt történeteket, reméli, hogy a világ minden táján megérinti az emberek szívét. Jane történetmesélő örökségét továbbadva, a csimpánzok emberhez való közeli hasonlóságukról és rendkívüli életükről szóló beszámolókkal arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy megértsék, mennyire szükséges ezt a fajt és minden vadon élő állatot tisztelni és védeni. Egy kis reménnyel és jelentős erőfeszítésekkel egy olyan világot szeretne létrehozni, amelyben nincs szükség csimpánzrezervátumokra, hanem szabadon élnek a vadonban.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42