Végre szabadon!

 

Bali, 2022.09.03., tökéletes reggel volt: a tenger nyugodt volt, az eget betöltöttöte a felkelő nap melege, a háttérben madárkórus csicsergett. A kikötőben a rudak piros és fehér festetése az indonéz zászlót idézte.

8 óra körül megérkezett az indonéz Erdőgazdálkodási és Környezetvédelmi Miniszterasszony, Dr. Ir. Siti Nurbaya M. Sc. és delegációja. A miniszterasszony hivatalosan is kinyitotta az etető medence kapuját, lehetővé téve, hogy a delfinek átjussanak ebből a medencéből (ahol egy éjszakát töltöttek), a fő medencébe, amelynek a távolabbi, a Banyuwedang-öböl bejárata felőli oldalát teljesen eltávolították. A következő 90 percben Johnny, Rocky és Rambo a fő medencében maradtak, annak ellenére, hogy teljesen tudatában voltak annak, hogy az őket az öböltől elválasztó hálót leengedték. A nyíláshoz úsztak, és ott lebegtek anélkül, hogy átkeltek volna. Számunkra a nyíláson való áthaladás a szabadságot szimbolizálta, de a delfinek számára ez egy utazást jelentett az ismeretlenbe.

Végül, helyi idő szerint 9.33-kor, Johnny volt az első, aki kiúszott, mutatva az utat a másik két delfinnek. A „rangidős államférfi” néhány yardot beúszott az öbölbe, majd a fő medence oldalához úszott, ahol kommunikálni kezdett Rockyval és Ramboval. Pillanatok múlva ők is kiúsztak a medencéből. Mind hárman alámerültek, majd körülbelül 20 yarddal arrébb újra felbukkantak. A víz felszínéről határozottan visszanéztek ránk. Azután, egyszerre ismét alámerültek és 150 yarddal távolabb bukkantak újra fel. A nyílt óceán felé tartottak. Amikor elérték az öböl torkolatát, megfordultak, és visszajöttek az öböl közepe felé. Úsztak a tengeri medence mellett, újra megfordultak, majd egyenes vonalba tovább úsztak a nyílt víz felé. Amint átlépték a vonalat, ahol az öböl találkozott a nyílt óceánnal, eltűntek.

„Megfordultak és még egyszer visszajöttek hozzánk, mintha köszönni és elköszönni szeretnének. Aztán egyenesen a nyílt óceán felé indultak és eltűntek.”

Lincoln O’Barry, Campaigns Coordinator of Dolphin Project

 

Johnny mentett delfin Argos GPS nyomkövető rendszerrel a pillanatokkal szabadon engedés előtt Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center-ből Banyuwedang Bay, Nyugat Bali, Indonesia. Forrrás: DolphinProject.com

 

Az indonéz Erdőgazdálkodási és Környezetvédelmi Miniszterasszony, Dr. Ir. Siti Nurbaya hivatalosan kinyitja a karám kapuját és felajánlja a delfinek számára a szabadságot. Forrás: DolphinProject.com

2020-ban, amikor beütött a globális pandémia, alig néhány hónappal azután, hogy a delfineket kimentették a Melka Excelsior Hotelből, Észak-Balin, világ korábban soha nem látott módon bezárult. A Nyugat-Balin, a Banyuwedang-öbölben található újonnan megalapított Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Centerben – az első és egyetlen állandó, delfinrehabilitációra, szabadon engedésére és nyugdíjazására szakosodott intézményben – ekkor három delfin rehabilitációja zajlott. Csapatunk megtette az egyetlen dolgot, amit tehetett: ottmaradtak, hogy biztosítsák a delfinek számára a 24 órás védelmet és gondoskodást.

A mentésükor Johnny, Rocky és Rambo soványak, alultápláltak voltak és számos, súlyos testi sérülésnek voltak az elszenvedői. Elkötelezett csapatunk gondozásának hála, fokozatosan kezdtek újra erőre kapni. Visszaszerezték a súlyukat, erejüket és színüket, megmutatva sajátos karakterüket, ahogyan azt a természet megteremtette. Az elmúlt néhány hónapban a delfinek nagyrészt maguknak fogták a halakat, szonárral vadászva kapták el a zsákmányt. Az etető medencében órákat töltöttek közös vadászattal és élő halevéssel. Az idő 90%-át víz alatt töltötték, szemben a fogságban tartott delfinekkel, akik idejük 90%-át a víz felszínén töltik. Lényegében sikeresen „elfelejtették” a fogságban tanult viselkedést, ami 30 millió éves evolúciót tükröz.

 

Johnny, Rocky és Rambo elhagyják az öblöt, és kiúsznak a nyílt óceán felé, Bali, Indonézia. Forrrás:DolphinProject.com

Az elmúlt 40 évben az összes visszaszoktatási és szabadon engedési projekt, amelyen dolgoztunk, kettő-négy hónapig tartott. Johnny, Rocky és Rambo rehabilitációja, azonban sokkal tovább. A lezárások, az utazási és a gyülekezési korlátozások kombinációjával Indonézia egyúttal leállította az állatok vadonba visszaengedésére vonatkozó engedélyek kiadását is. Ez 2022 tavaszáig tartott, amikor végre engedélyt kaptunk a három delfin szabadon engedésére.

„Ez a projekt az indonéz embereket hatalmas büszkeséggel tölti el. Az ország létrehozta az első állandó delfinrehabilitációs, szabadon bocsátási és nyugdíjazási létesítményét a korábban mutatványos delfinek számára; Johnny úttörőnek számító fogászatibeavatkozáson vett részt. Annak ellenére, hogy külföldi állatorvosunk fejlesztette ki a technikát, a beavatkozást egy indonéz állatorvos végezte. Az etető medencét, ahol a delfinek vadásztak és halat fogtak egy indonéz csapat tervezte. Az Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center modelljét fogjuk felhasználni delfinrezervátumok építésére Észak-Amerikában és Európában egyaránt.” Lincoln O’Barry a Delfin Projekt kampánykoordinátora

A szabadon engedés napján tiszta és szép idő uralkodott, erős széllel. A csapat biztonságos távolságból követte a delfineket, de amikor a víz a hullámok miatt elsötétült, egyre nehezebbé vált az állatok hátuszonyának követése.

A szabadon engedéssel a delfinek életútja a következő szakaszába lépett. Az első 90 nap döntő jelentőségű, mivel a delfineknek alkalmazkodniuk kell az új életkörülményekhez. Ezért több vészhelyzeti tervet dolgoztunk ki minden lehetséges forgatókönyvre. Csónakjanik minden nap kijárnak, megfigyelve a delfinek állapotát. A helyi halászoknak és hajósoknak oktatást tartottunk és arra kértük őket, hogy ne etessék a delfineket, ha a közelükbe jönnek. Forródrótot létesítettünk arra az esetre, ha a delfineket észlelnék, és több faluban tájékoztató táblákat állítottunk fel.

 

A Dolphin Project csapata és a Bali Police Marine Unit megkezdi a delfinek szabadon engedése utáni nyomon követését, Nyugat Bali, Indonesia. Forrás: DolphinProject.com

Kiengedés után egy évig a legmodernebb Argos GPS-követővel figyeljük a delfineket. Bár reméljük, hogy vad és szabadon élő emlősként visszatérnek természetes életükhöz, a lebegő medencéink mindig nyitva maradnak teljes személyzettel, arra az esetre, ha úgy döntenének, hogy visszatérnek egy rövid időre, vagy, ha az Umah Lumba Centert választanák állandó otthonuknak. A munkát be kell fejezni, hogy az Umah Lumba Center készen álljon újabb rászoruló delfin befogadására. A szabadon engedés utáni költségek valójában magasabbak, mint a rehabilitáláséi voltak. Míg élelmezésre már nem kell költeni (körülbelül havi 3000 dollár), addig a delfineket megfigyelő csónakok üzemanyag költsége, valamint a digitális nyomkövetés ára havi 7500 és 10 000 dollár közé tehető.

Ideális körülmények között a delfineket vissza kell engedni a saját elterjedési területükre, amint azt a fogságban tartott delfinek szabadon engedésének protokollja is kimondja. Két szabadon engedési hely jött szóba: a Karimun Jawa-sziget vagy a Nyugat-Bali Nemzeti Park. Míg szakértő csapatunk az előbbit szorgalmazta, az indonéz kormány az utóbbit választotta ki.

A csapat nagyon hálás partnereinknek, köztük az Indonéz Köztársaság Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumának, a BKSDA Balinak, a Jakarta Animal Aid Networknek, a Karimunjawa Nemzeti Parknak és a Nyugat-Bali Nemzeti Parknak, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Külön köszönet: indonéz Erdőgazdálkodási és Környezetvédelmi Miniszterasszonynak Dr. Ir. Siti Nurbaya, M. Sc.-nek, az Erdészeti és Környezetvédelmi Minisztérium főtitkárának Dr.Ir.Bambang Hendroyono M.M.-nek, Indra Eksploitasianak, az Indonéz Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium biológiai sokféleség megőrzéséért felelős igazgatójának, a BKSDA Bali vezetőjének Agus Santosonak, Benvika Ibennek. Femke Den Haasnak, a Jakarta Animal Aid Network teljes csapatának, Manohara Odelianak, Martha Rogersnek, Paolo Martellinek és Karthiyani Krishnasamynak, Paula Murphynek, Sulara Jamesnek és Dr. Genesis Youngnak, Inka Williamsnek, Camille és Christopher Bentlynek, 4Oceannak, Yusuf Arief Rahmannak és a Plataran Menjangan Resortnak, a Green School Balinak, a Cressi Subnak, a Cardolphins személyzetének és a több ezer adományozónak és támogatónak. Külön köszönet az Indonézia kormányának és az indonéz lakosságnak.

 

A csapat ünnepli a jól végzett munkát. Forrás: DolphinProject.com

 

Előzmény

JOHNNY

Johnny felfedezi tenger alatti világát az Umah Lumba Centerben, Bali, Indonesia. Forrás: DolphinProject.com

A Jáva-tengerben elfogott Johnnyt városról-városra kocsikáztatták, és az Indonéz vándorcirkusz műanyag medencéjében kényszerítették. Következő állomása egy erősen klórozott úszómedence volt az észak-balii Melka Excelsior Hotelben, ahol sok éven át elszigetelten tartották ezt az idős delfint. Johnny a fogságot nagyon megsínylette, bőrsérülései voltak és a jobb mellúszója is megsérült. Fogai egészen az ínyvonal alá koptak, és alul táplált volt. 2019-ben mentettük meg Johnnyt és szállítottuk át Umah Lumba Centerbe. Azóta hízott és erősödött. 2022. nyarán, gondos tervezés és kiértékelés után Johnny új fogakat kapott egy úttörő technikának hála. Az eljárás sikerének köszönhetően Johnny most már képes elkapni, megragadni és manipulálni az élő halakat.

Johnny a régmúltban súlyos szaruhártya-sérülést szenvedett a bal szemén. Az eredeti sérülés részleteit nem jegyezték fel, de a delfinek szemsérülésének gyakori oka a hevederhez vagy hálókhoz való trauma okozta dörzsölés, elfogás vagy szállítás közben. Mind a kétesemény gyakori volt Johnny előző életében az utazó delfincirkusz részeként. A szaruhártya ilyenkor megvastagodik és a gyógyulás következtében átláthatatlanná válik. A szemgömb sértetlen, a szeme vizuálisan funkcionál, mint azt a szem részletes vizsgálata, valamint a csak az érintett oldalról látható kézjelekre adott helyes reakciók igazolják. A mindennapi életére nincs hatással.

 

ROCKY

Rocky úszik a halak között az Umah Lumba Centerben, Bali, Indonesia. Forrás: DolphinProject.com

Képzeld el, hogy elfognak a vadonban, majd arra kényszerítenek, hogy fellépj a világ egyik legbántalmazóbb show-jában – az utazó delfincirkuszban. Ez történt Rockyval. De ezzel még nem volt vége. Miután éveket töltött cirkuszi előadóként, eladták az észak-balii Melka Excelsior Hotelnek, ahol 10 évig egy kis medencébe zárták, ahol a végtelennek tűnő turistaáradattal kommunikált. Mióta 2019-ben megmentettük Rockyt, az Umah Lumba Center kristálytiszta vizében súlyt és izmot szedett fel, és élvezte a tenger természetes ritmusát és hangjait.

 

RAMBO

Rambo élvezi a természet ritmusát a tengerben a Umah Lumba Centerben, Bali, Indonesia. Forrás: DolphinProject.com

Nehéz elképzelni azt a szenvedést, amin Rambo keresztülment: erőszakkal elfogtak az óceánban, és kénytelen volt fellépni Indonézia hírhedt utazó delfincirkuszában. Ha ez nem lett volna elég, ezt a fiatal delfint később egy kis medencébe zárták az észak-balii Melka Excelsior Hotelben, és nap mint nap arra kényszerítették, hogy a fizető turisták számára tartott hangos színházi előadásokban lépjen fel. A 2019-es megmentése óta Rambo rehabilitálódott az Umah Lumba Centerben, és rendkívül energikus, élettel teli egyéniséggé vált.

 

Kapcsolódó:

Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center adományozói

Az Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center and Camp Lumba Lumba Readaptation and Release Center hihetetlenül sikeres partnerséggel rendelkezik az Indonéz Köztársaság Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériummal. BKSDA Bali, Dolphin Project, Jakarta Animal Aid Network, Karimunjawa National Park and the West Bali National Park. Together, együtt építettük a Umah Lumba Centert, a világ első és egyetlen állandó delfinrehabilitációs, -felszabadító és -nyugdíjas létesítménye a korábban fogságban tartott delfinek számára, valamint a Camp Lumba Lumba, a világ első állandó létesítménye, amely a delfinek rehbilitásával és szabadon bocsátásával foglalkozik Kemujanban, Karimun Jawában. Ric O'Barry, a Dolphin Project alapítója/igazgatója úttörő szerepet játszott a fogságban tartott delfinek mentésében, és számos a vadonba történő visszaengedésében.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42