“Együtt a klímáért” - Ökotábor élménybeszámoló

 

Amikor a négyfős magyar Roots & Shoots delegáció június 4-én útnak indult a Csallóközaranyostól nem messze fekvő Veľký Lél, azaz Nagylél település ökofarmja felé az Erasmus+ program támogatásával szervezett táborba, még az előzetes programismertető fényében sem sejtettük, hogy ennyire élménydús napnak nézünk elébe. Interaktív előadás a nagyüzemi gazdálkodás térhódításáról, helyben élő és letűnt állatfajok megismerése, Roots & Shoots workshop, hajókirándulás… No, de ne siessünk ennyire előre, csak szép sorjában!

A navigációt kissé megzavarta a hely eldugottsága, de azért jutott nekünk is a tábori reggeli végéből, amikor fél kilenc előtt nem sokkal megérkeztünk az Ostrove Ökofarmra, a tábor központi helyszínére. Néhány perc múlva már indult is a közel harminc fős csapat busszal a Túzokos környezeti nevelési központba, az egész délelőttöt kitevő tanulmányi útra. A buszon gyorsan megismerkedtünk a program szlovák, cseh és osztrák résztvevőivel. 

A környezeti nevelési központban magyar vendéglátóink a többnyelvű csoportot jól kezelve egész délelőtt tartalmas programot biztosítottak: szó szerint kézzel fogható illusztrációkkal kiegészített előadást tartottak arról, hogyan váltotta fel a hagyományos gazdálkodást a nagyüzemi mezőgazdaság, annak milyen hatásai vannak a biológiai sokféleségre, és milyen próbálkozások vannak a hagyományos gazdálkodás értékes módszereinek újbóli elterjesztésére. Megtudtuk azt is, hogy a túzok sajnos már eltűnt a területről. Szomorú volt az utolsó példány kitömve látni egy vitrinben… Annál lelkesítőbb volt felfedezni, hogy a kis mintagazdaságban néhány négyzetméteren hányféle rovart és apró hüllőt lehet felfedezni néhány perc alatt - mindezt egy hangulatos háziverseny keretében.

A sok új információtól megéhezve jól esett a vegetáriánus ebéd a táborba visszatérve. Utána viszont nem sokat pihentünk: hogy az időbeli lemaradást behozzuk, csoportbontásban megbeszéltük a fiatalok saját, lassan célegyenesbe forduló Roots & Shoots projektjeit. A bécsi csoport mohából készült, messziről olvasható CONCRETE (BETON) installációval szeretné felhívni a figyelmet az osztrák főváros szerintük egyik legnagyobb problémájára, a rengeteg beton felületre. A szlovákok egy elhanyagolt városi játszótérből varázsolnának közösségi összefogással a pihenést, közösségformálást és a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló közösségi teret. A cseh fiatalok “Board for climate” programja fizikai installáción keresztül, míg az osztrák csapat digitális alkalmazásként megjelenő tudástárral segíti majd a klímahelyzet megértését, és ad tanácsot az egyéni ökológiai lábnyom csökkentésére. A jól szervezett műhelymunka lehetőséget adott arra, hogy kérdéseinkkel, ötleteinkkel mi is segítsük a remélhetőleg hamarosan bekövetkező sikeres megvalósítást. 

Nem vitás, hogy az intenzív szellemi tevékenységek után jó levezetést jelentett a sziget körüli hajóút. Persze ott is tanultunk valamit: a sziget élővilágának megóvásához szükség volt arra, hogy a terület hosszú távra megfelelő természetvédelmi intézmény kezelésébe kerüljön, és védett természeti területté nyilvánítsák. A hatás nem maradt el, a terület ma dúskál az életben, és újra jelentős madárállománnyal büszkélkedhet: a zajos kormorán sereg mellett a magányos jégmadár egy példányát is volt szerencsénk megpillantani.

A Roots&Shoots Szlovákia, a Green Foundation, a Nese Hyuni és a JGI Austria szervezte többnapos táborba már a meghívót megkapva is az a jó érzés töltött el minket, hogy valóban egy nemzetközi család része vagyunk. Ez az érzés a nap végére csak még erősebb lett. Nemcsak elleshettünk pár kifejezetten hasznos műhelymunka-módszert, de ismét meggyőzödhettünk róla, hogy a mai fiatalságot igenis foglalkoztatják korunk probémái, és próbálnak rá megoldást találni. Újra kaptunk egy nagy löketet, és tudjuk, hogy:

Együtt meg tudjuk csinálni. Együtt meg fogjuk tenni! - Dr.Jane Goodall

 

Varga Milán Márk önkéntesünk így emlékszik vissza erre a napra:

"Fantasztikus élményben lehetett részünk Szlovákiában ahol egy nap alatt megvitattuk és megpróbáltunk megoldást is találni a világunk problémáira. Élvezetes volt ennyi motivált, tudásra éhes és hiteles fiatallal találkozni egy olyan szép környezetben ami emlékeztet minket arra amit a mai, rohanó világunkban gyakran elfelejtünk...mind a természet elválaszthatatlan részei vagyunk!"
 
 
Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42