Könyvek

Jane Goodall, Hugo van Lawick: Az ember árnyékában

Konyv azemberarnyekaban ext

Dr. Goodall majdnem 50 évvel ezelőtt, 1960-ban kezdte tanulmányozni a vad csimpánzok viselkedését Tanzániában, amit akkor még Tanganyikának hívtak. Az ember árnyékában az első pár év tapasztalatait osztja meg velünk. A könyvből megtudhatjuk, hogy Jane Goodall hatására derült ki, milyen keskeny a határvonal az emberek és a csimpánzok között.

Jane Goodall, Hugo van Lawick: Ártatlan gyilkosok

Konyv artatlangyilkosok ext

Dr. Goodall és volt férje Hugo van Lawick két éven keresztül tanulmányozott nagyragadozókat Kelet-Afrikában. Az Ártatlan gyilkosok című könyv ezekről a megfigyelésekről szól.

Jane Goodall, Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Konyv azutolsopillanat ext

Jane Goodall Marc Bekkoff közreműködésével állította össze az "élővilág tízparancsolatát", melyet bolygónk gondnokaiként tiszteletben kell tartanunk. Szenvedélyesen és meggyőzően érvelnek amellett, hogy ha működtetjük e parancsolatokat életünkben, akkor a Föld és valamennyi lakosa képes lesz harmonikusan együtt élni.

Jane Goodall, Philip Berman: Amíg élek, remélek

Konyv amigelek ext

Az Amíg élek, remélek egy megrendítő memoár, melyben Jane Goodall saját - mindennaposnak nem nevezhető - életét és lelki utazásait vizsgálja, azzal az alapos ismerettel, amely őt magát is visszahozta az esőerdőből. Ebben a könyvben Dr. Goodall nyíltan megosztja életét az olvasóval. Beszél édesanyja, fia, férje és barátai támogatásáról, szeretetéről. De természetesen nem hiányozhatnak a memoárból a Gombe-i csimpánzok sem, akiket Jane csaknem negyven éve ismertetett meg a világgal. Dr. Goodall szembenéz az ember okozta veszélyekkel, a környezetpusztítással, az egyenlőtlenségekkel, a materializmussal és a népirtással. Magasztalja mindazokat, akik a Föld megújulásán munkálkodnak. Ebből meríti az erőt, hogy AMÍG ÉL, REMÉL.

Jane Goodall: A remény gyümölcsei

Konyv remenygyumolcsei ext

Jane Goodall 2005-ben megjelent könyve, mely az etikus állattartást és a génmanipulált élelmiszereket veszi fókuszba. Arra ösztönöz bennünket, vizsgáljuk meg az ételt, melyet készítünk és eszünk, és megmutatja, milyen könnyű javítani a helyzeten.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Konyv hopeforanimals ext

A világhírű csimpánzkutató új könyvéből megtudhatjuk, hogyan próbál a természet alkalmazkodni napjaink megváltozott körülményeihez, és megismerhetünk néhány olyan férfit és nőt, akik elszántan és a nehézségekkel nem törődve, akár hosszú évtizedeken keresztül dolgoznak azért, hogy egyes állatfajokat megmentsenek a kihalástól. Jane Goodall magával ragadó stílusú könyve mindannyiunkat ráébreszt arra, milyen sokat számít akár egyetlen ember szenvedélye és kitartása, és mennyi mindent tehetünk akár mi magunk is a természet sokszínűségének megőrzéséért.

Jane Goodall: A remény magvai

Konyv remenymagvai ext

Jane Goodall gyermekkora óta különleges viszonyt ápol a növényekkel, élete során pedig a grönlandi tundráktól a Namib-sivatagon át a kongói esőerdőkig számtalan érintetlen vadonban járt. Biológusként tudja, hogy a növények jelentik a földi élet alapját. Ezért szól a baljós jelenségekről, így a természeti erőforrások gátlástalan kifosztásáról, a biokalózkodásról és a mértéktelen erdőirtásról is.
Bár a helyzet komor, Goodall szerint reményt adhat, ha minél több ember ráébred: ő maga is tehet valamit a változásért. A remény magvai azok, akik harcolnak az esőerdők pusztítása ellen, vagy a régi kultúrfajták megőrzéséért. És minél többen válnak a remény magvaivá, Goodall könyve annál inkább betölti küldetését.