Orrszarvú-vér-feketelista

Campaign jj rhino convictgwala 670x220

 

Jamie Joseph egy bátor aktivista, aki blogbejegyzéseiben hűen dokumentálja az illegális, embertelen, és kegyetlen orrszarvútülök-kereskedelem állomásait. Azzal segíthetünk neki és az orrszarvúknak, hogy megosztjuk mindenkivel ezt a történetet, így mutatva be a harcát és ezt az elképesztő emberi butaságot és pénzéhséget, amint egy egyszerű szarut, mint amilyen a körmünk is, szinte megfizethetetlen gyógyhatású szerré változtatnak az útja végére, és ezzel végveszélybe sodornak egy állatfajt.

Leleplezés! Az "orrszarvú vér fekete lista"  

Írta: Jamie Joseph, 2017 október 28.

Forrás: Jamie's blog

Fordította: Franczen Bea

 

"2017. október 28-án szombaton, a díjnyertes Radio New Zealand-en, élő adásban Kim Hill műsorában, lerántottam a leplet az "orrszarvú vér fekete lista" szindikátusról. A 30 perces interjú itt érhető el.

Az életemet kockáztatom azzal a megdöbbentő leleplezéssel, amelyet önök éppen olvasni készülnek. Csak eddig tudok elmenni vele. Innentől a világ polgárain, a környezetvédelmi szervezeteken, a sajtón és a világ politikusain múlik, hogy igazságot szolgáltassanak. Mert ha kudarcot vallunk, a dél-afrikai orrszarvúak kipusztulnak, a gyilkosok és erőszaktevők pedig szabadon kószálhatnak.

Én vagyok a ‘orrszarvú vér fekete lista’ őrzője. Eddig már két bírót és két védőügyvédet lepleztem le, akik Dumisani Gwala, a zuluföldi orrszarvúak orvvadászatával vádolt bűnvezér cinkosai. De ez csak egy szál a szisztematikus korrupció hálójában.

2017. elején találkoztam Fresh-sel. A nonprofit szervezetünk weboldalán, a savingthewild.com-on keresztül keresett meg és azt állította, hogy a Gwala ügy körüli korrupcióval kapcsolatos információ van a birtokában. Azonnal felhívtam az ügyvéd Yuri Gangai-t, aki felkérte a Hawks nyomozóját, JP van Zyl Roux-t, hogy kísérjen el az alannyal való találkozómra. A durban-i Hawks rendőrörsön, egy fiatalember, akit később ‘Fresh’-nek neveztem el, hogy óvjam a kilétét, elmondta, hogy ő Gwala régi védőügyvédjének, ZW Ngwenya-nak az unokaöccse és azt is, hogyan szippantotta be a bűnözés, amíg a nagybátyjának dolgozott. Két éven keresztül, 2015-ben és 2016-ban, állítása szerint, nagybátyja, Ngwenya, nagy összegű készpénzek átadására utasította számos zuluföldi bíró és ügyész megvesztegetéséhez. Engem és Roux nyomozót izgalomba hozott ez az áttörés, de borzalmas volt megtudni, mennyire kiterjedt a korrupció.

Zuluföld számos bíróságát készpénzzel teli markok és Hennessey viszkisüvegek működtetik. Ezek az emberek megrészegültek a hatalomtól. A csaló igazságügyi hivatalnokok nemcsak a rinocérosz orvvadászokat és a bűnvezéreket védelmezik, hanem gyilkosokat és nemi erőszak elkövetőket is.

 

 

Fresh őszinte megbánást mutatott, de én már mindenkivel óvatos vagyok, akivel találkozom és csak februárban, miután eskü alatt vallomást tett a rendőrségen, majd márciusban hazugságvizsgálatnak vettettük alá, kezdtem igazán hinni neki. Júniusban egy bizonyos Colonel főhadnagyhoz irányítottak, aki a legfelsőbb körökben vizsgálódik - azon vádaskodások körében, amelyek szerint a KwaZulu Natal Regionális Bíróság elnöke, Nzimande, bizonyos bírók kinevezéséért cserébe pénzösszegeket fogadott el. Hirtelen a kirakós minden darabja kezdett a helyére kerülni. Colonel főhadnagy ekkor néhány hónapot azzal töltött, hogy megerősítse Fresh vallomását és végül, miután gondoskodott Fresh biztonságáról, ideje volt felfedni az igazságot.

 

Fotó: Thomas D. Mangelsen | Saving the Wild Collection

 

 

Szabotázst követett el a Nemzeti Bűnüldözési Hatóság (NBH) az orrszarvú orrvadászattal vádolt bűnvezér, DUMISANI GWALA ügyében?

Idézet egy történetből, amelyet két napja tettem fel a savingthewild.com-ra:

Október 9-én, hétfőn, a Ngwelezane bíróságon Yuri Gangai, állam által kirendelt védőügyvéd kifogás emelést akart előterjeszteni Shandu bíró ellen. Shandu bíró volt az az ember, akiről a Sunday Times Matthew Savides által írt cikkében lerántottam a leplet, miszerint korrupt kapcsolatban áll Gwala jelenlegi védőügyvédjével, Linda Mpume-val.

Engem, Roux nyomozót és Colonel főhadnagyot vallomás írására kértek a Gangai általi kifogás emelés alátámasztására. Október 6-án, pénteken, mindannyian eskü alatt rendőrségi vallomást tettünk, amelyet tanúként egy eskütételi biztos is aláírt. Október 7-én, szombaton, Gangai ügyvéd felhívott, hogy hétfőn nem kell megjelennem a bíróságon, mivel pénteken késő délután, bizarr módon felmentették a a Gwala ügyben való vád képviselete alól.

 

Az egyetlen mód, ahogy az NBH megállítsa a Shandu bíró elleni kifogás emelést, az volt, hogy ha Gangai-t egy olyan ügyésszel helyettesíti, aki nem mer kiállni Shandu bíró ellen. Gangai bizonyítékkal állt volna elő, hogy Shandu bíró, Gwala védőügyvédjének, Linda Mpume-nak a jelenlétében, vesztegetési összeget fogadott el azért, ha "lazán" veszi Gwala ügyét.

 

A Dumisani Gwala ügy jelenlegi állása:
1. A vélhetően korrupt bíró, Shandu, továbbra is az ügy bírájaként dolgozik.
2. A vélhetően korrupt védőügyvéd, Linda Mpume, továbbra is védőügyvéd a perben.
3. A per időpontját 2018 májusára tűzték ki. A 2014 decemberi letartóztatástól számítva ez majdnem három és fél év.

 

A KZN Ügyészség vezetője, Moipone Noko, megtagadja a válaszadást a mindenek között legégetőbb kérdésre:
Miért nem hallgatták meg a Shandu bíró elleni kifogás emelési kérelmet? Pontosan kit véd a KZN Ügyészsége? Gwala-t? Shandu-t? Vagy feljebb a létrán, Nzimandét?

Ezúttal megerősítem, hogy a KwaZulu Natal tartomány Ügyészségének igazgatójának, Moipone Noko-nak, már egy ideje tudomása van az ügyészek és bírók állítólagos szindikátusáról. És tudomása van arról is, hogy a dél-afrikai rendőri szervek lépni akarnak az ügy végső szakaszában.

De ha szabotálni akarja a Gwala ügyet, amelyet már legalább 17-szer halasztottak el a tavaly év eleji kezdés óta, mi lesz az "orrszarvú vér fekete listával"? 

 

Fotó: Thomas D. Mangelsen | Saving the Wild Collection

 

Az alábbiakban néhány részlet olvasható Fresh 2017 februárjában eskü alatt tett rendőrségi vallomásából:

2014 végén és 2015 elején a nagybátyám megkérdezte, tudok -e valamit az orvvadászatról. Azt válaszoltam, hogy tudom, mit jelent, de soha nem csináltam ilyet. Azt mondta, van egy Gwala nevű, nagyon gazdag fickó. A nagybátyám elmondta, hogy orrszarvútülökkel kereskedik. Meglepődtem, mert csak az elefántcsontról hallottam. Azt mondta, hogy Gwala-t letartóztatták. Azért akart ezekbe az ügyekbe belefolyni, mert elege volt a fehér emberekből, akik azt gondolták, hogy az orrszarvúakkal "születtek". Addig, ameddig az orvvadászat folytatódik és fizetnek neki, képviseli őket, hogy az orrszarvúak ne lehessenek a fehér ember tulajdona. Onnantól kezdve különféle orrszarvú ügyletei voltak. Nem félt és azt mondta, minden bírót és ügyészt ismer, és így vagy úgy minden ügyet megnyernek. Ameddig jól megfizetik, vigyáz a barátaira. Minden orvvadásznak el kellett mondani a barátainak, hogy Ngwenya, a hős fogja kihozni őket.

 

Olvasmány: A korrupt bíróságok tüzelik fel az orrvadászatot? | 2016 június

Amikor a Gwala ügyet áthelyezték a Ngwelezane-i bíróságra, a nagybátyám a védelmet Miss Linda Mpume-ra bízta. Lapított egy riporter, Jamie Joseph miatt, aki megnehezítette az életét. De továbbra is befolyással volt az ügyre. Jelen voltam, amikor a Ngwelezane-i bíróságon az ügyet elnöklő bíró, Mr. Shandu, eljött a nagybátyám Pongola-i házába. Linda Mpume is ott volt. Megvitatták az esetet és megállapodtak, hogy Shandu addig halasztja az ügyet, amíg az állam hibákat nem vét és amíg fel nem mentheti Gwala-t. Ha ez nem működik, akkor könnyű közmunkát szab ki Gwala-ra. 3000 rand-et kaptam, hogy adjam oda Shandu-nak előlegként, hogy ne legyen túl kemény Linda Mpume-val a bíróságon. További összegeket ígért neki az ügy előre haladtával. Az utasítása szerint cselekedtem és átadtam Shandu bírónak a pénzt.

Ezen a ponton megismertem a Gwala eseten dolgozó bírót, Ngcobo-t is. 2015 folyamán Ngcobo bírónak is fizettem más olyan esetekben is, amikor a nagybátyám képviselte a vádlottakat. A nagybátyám odaadta a pénzt, amit később átadtam Ngocobo-nak a mtubatubai vagy az ingwavumai bíróság mosdójában.

A nagybátyám minden esetben megkért, hogy lépjek kapcsolatba az elnöklő bíróval és hogy szervezzem meg a pénz átadását, amiért cserébe a bírák enyhe ítéletet szabtak ki vagy felmentették a vádlottakat. 

 

 

Fotó: ZW Ngwenya védőügyvéd,

az állítólagos szindikátus üzletkötője

 

A nagybátyám részt vett más bírák és ügyészek lepénzelésében Pongola-ban és Zuluföld más részein is.

Van egy másik, Mankosi nevű ügyész Pongolában. Fekete dzsippel jár és a pongolai bíróság mögött bérel házat. Jó barátja a nagybátyámnak. Sok ügyben segít neki a kerületi bíróságon. Az utolsó eset, amire emlékszem, az volt, amikor egy Siya nevű ember megerőszakolt egy 14 éves fiút. Linda Mpume felhívott és megkért, hogy szóljak Ngwenya-nak. Elmentünk a férfihoz. Ő azt mondta Ngwenya-nak, hogy tényleg megerőszakolta a fiút, de azt akarta, hogy zárják le az ügyet, vagy merüljön feledésbe. Azt mondta Ngwenya-nak, hogy sok pénze van. Ngwenya 150 000 randot kért tőle, és ő beleegyezett. A húga 40,000 rand előleget fizetett készpénzben. A pénzt nekem adta át a Pongola Engen parkolónál, a Wimpy előtt. A pénzt Ngwenya-nak adtam, aki felhívta Mankosi-t. Ő először nem akart segíteni, mert neki is voltak gyerekei, de Ngwenya rábeszélte. Megállapodtak, hogy a gyanúsított egy hétig lapít, aztán óvadékot szabnak ki rá. Terv szerint kiszabták rá az óvadékot. Aztán további 40,000 randot adott nekem a nagybátyján keresztül. Én elkísértem a nagybátyámat Mankosi házába, ahol átadtam neki 15,000-et. A nagybátyám akkor megkért, hogy hívjam fel a másik ügyészt a kerületi bíróságon, Mr. Mathenjwa-t, akivel Mankosi összejátszott. Megkérte, hogy találkozzunk a nagybátyám garázsában. Felhívtam Siya-t a hiányzó összeg miatt. Jabulani Mngomezulu, aki jelenleg a nagybátyám sofőrje, elvitt Mzingazi-ba, Richard Bay közelébe, ahol Siya lakik, és 69,000 randot vettem át tőle. Pongola-ba való visszatérésünkkor a pénzt átadtam a nagybátyámnak. Amikor a házhoz értünk, Mathenjwa ügyész együtt ivott a nagybátyámmal. A pénzből 20 000-et Mathenjwa-nak adtam. Számos más alkalommal utasított a nagybátyám, hogy adjak át pénzt Mankosi-nak és Mathenjwa-nak.

Ez egy rövid részlet Fresh eskü alatt tett rendőrségi vallomásából. Az ok, amiért éppen ezt a nemi erőszakkal kapcsolatos esetet hozom fel az, hogy több más üggyel együtt, ez még folyamatban van. Az események gyanús kimenetele okán a vádlottat óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de még nem késő, hogy elítéljék. (Pongola CAS 57/11/2016)

Hány ember esett át szörnyű traumán, aztán szedte össze a bátorságát, hogy tanúskodjon a bíróságon...hogy aztán a vádlottat felmentsék? Soha nem ismerjük meg ezeknek a borzalmas igazságtalanságoknak a teljes egészét. De az, ahogy most reagálunk, kihatással lesz a múltbéli és a jövőbeni esetekre is.

Ami az ikonikus rinocéroszt illeti, a saját evolúciónkat és a saját emberségünket csonkoljuk meg, azzal, ha engedjük, hogy egy olyan állatfaj, amely túlélte a jégkorszakot is, kipusztuljon a mészárlás következtében. Az igazságügyi rendszer a bírói kalapács helyett baltává vált. Amikor egy bíró elítél egy rinocérosz orvvadászt és csupán pénzbírságot ró ki rá börtönbüntetés helyett, az orvvadászoknak gyakran nincs más lehetőségük a bírságok és a vesztegetési pénzek kifizetésére, mint egy újabb orrszarvú leölése.

 

 

A hónap elején harmadszorra találkoztam a zulu hercegnővel, Princess Latoya Buthelezi-vel. A nemzetközi sztárt, az énekes-dalszerzőt leginkább előadónevén, Toya Delazy-ként ismerik. A BBC egyik interjújában arról beszél, mekkora értéket képvisel egy orrszarvú a zuluk nemzetsége számára:

Az orrszarvú a zuluk egyik szent állata – ubhejane – ami egy a Király által adott dicsőítő név. Ahogy az életben a legtöbb dologgal kapcsolatban már rájöttem, ez is képvisel valamit. Azért vagyok itt, hogy felszólaljak az orrszarvúakért. És remélem, hogy mások is követnek majd. Én egy globális gyermek, és zulu vagyok. Azok a dél-afrikaiak, aki azt hiszik, hogy az orrszarvúak megmentése a fehér ember feladata, teljesen elszakadtak az örökségüktől. Legyél a változás része, legyen beleszólásod, gondolkozz és légy büszke a kultúrádra.

 

 

 

 

Fotó: Toya Delazy a Hluhluwe iMfolozi Park bázisán, Zuluföldön

 

Világ polgárai, hallassátok a hangotokat! Újságírók, legyetek bátrak! Ez egy háború a mohóság ellen, de amit elveszíthetünk, az megfizethetetlen."

 

Kérjük, olvassátok, támogassátok megosztásokkal és csatlakozzatok az igazságért vívott hadjárathoz a Saving the Wild Facebook és Twitter oldalán!