Dr. Jane Goodall levele az amerikai szenátorokhoz az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék megmentéséért

Polar bear anwr 1 702x336

Úgy tűnik, minden egyes nap valamilyen borzalmas hírt szül arról, mi mindent teszünk, mi emberek, amivel ártunk a bolygónknak, az állatoknak, akikkel megosztjuk azt és egyúttal, önnön magunknak is.

 

Dr. Jane Goodall levele az amerikai szenátorokhoz az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék megmentéséért

Forrás : http://news.janegoodall.org/2017/11/14/letter-dr-jane-goodall-protect-arctic-national-wildlife-refuge/

Fordította: Franczen Bea

November 14, 2017

Úgy tűnik, minden egyes nap valamilyen borzalmas hírt szül arról, mi mindent teszünk, mi emberek, amivel ártunk a bolygónknak, az állatoknak, akikkel megosztjuk azt és egyúttal, önnön magunknak is. Itt a lehetőség, hogy változtassanak ezen mind a jelenre és mind a jövő nemzedékekre való tekintettel, azzal, ha a Föld egyik leglátványosabb vadonjának térségében, az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék területén tervezett olajkitermelés ellen szavaznak.

Ez a Menedék csodálatos hely - közel 20 millió hektárnyi őseredeti, ökológiailag nagyon fontos élőhely. Kétségbe vonhatatlan tudományos bizonyítékok támasztják alá, miért olyan lényeges, hogy megóvjuk ezt a térséget. Egyrészről, létfontosságú fészkelő helyet biztosít több millió madárnak, amelyek bolygónk hét földrésze közül hatról ide vándorolnak költeni. Itt ellik meg a mintegy 200,000 egyedet számláló Grant karibu csorda is, továbbá ez az egyik legfontosabb jegesmedve élőhely a Földön. Ezeken felül, jelentős szerepet játszik az éghajlat változás elleni védelemben.

De az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék még ennél is több. Az itt található vadon a természettel való, mélyen bennünk gyökerező spirituális kapcsolatunkat szólítja meg, amely az emberi lélek szerves része. A Gwich’in emberek pontosan tudják ezt és úgy utalnak erre a térségre, mint "a szent, helyre, ahol az élet elkezdődik." Ha a földfelszín alatt található olaj kiszivattyúzásával megsértjük a Vadvilág Menedéket, annak pusztító következménye lesz a Gwich’in lakosságra nézve, mivel a ők a hagyományos életvitel alapján a karibu csordákból tartják fenn magukat. Szerte a világon már oly sok bennszülött nép szenvedett kárt a "haladás" nevében – ne toldjuk meg még egy tragédiával a listát. Rendelkezésünkre állnak más energia források is.

Így aztán kérem Önöket: mint az Egyesült Államok szenátorai, emeljék fel a hangjukat és szavazzanak a Gwich’in emberek védelmében és annak az amerikai kincsnek a megóvásáért, amit Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék néven ismerünk. Amerika eddig vezetőként segítette a világot a természetvédelmi törekvésekben és az Önök hangja mindig is nagy jelentőségű volt e tekintetben, az Önök által állított példa pedig hathatós. Kérem, ragadják meg az alkalmat, hogy megmutassák a természeti világ és a jövő nemzedékek iránt való elkötelezettségüket és álljanak mellém az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék védelméért.

Kérem, szavazzanak az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék térségében való olajkitermelés ellen.

Szívélyes üdvözlettel:

Dr. Jane Goodall

Jane Goodall, DBE, PhD

A Jane Goodall Intézet Alapítója

ENSZ Békenagykövet