Bemutatkozás

Goodall 35 michaelneugebauer 900

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

 

A globális hálózat szervezetei az állatok, a környezet és az embertársak védelmét tűzték ki célul Afrikában és a világ számos egyéb területén. A szervezetekben dolgozó fiatalok és idősek mind egy közös cél, a szebb és élhetőbb jövő érdekében munkálkodnak hatalmas erőfeszítéssel és lelkesedéssel.

Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével, jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely akkor elsődleges céljaként a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. Számos, gyerekeknek és fiataloknak szóló fesztivál és rendezvény programját gazdagították és gazdagítják a Rügyek és Gyökerek Egyesület projektjei, aktívan segítjük az iskolai és iskolán kívüli környezeti oktatást (Újratáska Program, Békamentés) és minden évben az Egyesület szervezi Dr. Jane Goodall színes programokkal teli magyarországi látogatását.
Az évek során a szervezet túlnőtte kezdeti célkitűzéseit, és az eddigi munkássága kiegészült afrikai és hazai állatvédelmi, természetvédelmi és humanitárius projektekkel. Többek között útjára indítottuk a Névleges Csimpánz Örökbefogadást, és a Gyöngyökkel az Életért projektet, de az országos méretű Gorilla Éve 2009 kampányunk és a hazai állatmenhelyek támogatására irányuló aktív programunk is széles körben ismertté váltak.

Az Egyesület életében a 2010-es év fontos mérföldkőként fog szerepelni, ugyanis a Rügyek és Gyökerek Egyesület immár Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét.

A magyarországi Intézet két fő irányvonalat tűzött ki maga elé a következő évekre:

1. Állatvédelem

  • Magyarországon - Kutyamenhely-segítő program
  • Afrikában - Csimpánz-örökbefogadás
  • Passzold vissza Tesó! kampány folytatása, ami a gorillák, csimpánzok védelmét szolgálja

2. Környezeti nevelés

  • Iskolában - Táskafestés és "Rokonaink végveszlyben" oktatási program
  • Terepen - Békamentés, Jane Goodall Tanösvény
  • Roots & Shoots hálózat
  • A "Passzold vissza Tesó!" kampányhoz kapcsolódó előadások tartása

 

Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja a magához legközelebb álló területet melyben együttműködhetünk, hogy közösen dolgozhassunk egy szebb jövő érdekében embertársainkért, csodálatos élőlényekért és a környezet védelméért itthon és Afrikában.
 

Üdvözlettel,

a Jane Goodall Intézet csapata

„Minden egyes cselekedet számít!” ( Dr. Jane Goodall)

 

Jane Goodall Intézetek szerete a világon:
 
 
Roots & Shoots csoportok szerte a világban:
 
Csimpánzmenhely