Dr. Jane Goodall - életrajz és tevékenységek

Oth0146lrwmdg

Dr. Jane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó kutatását 1960 július 14-én kezdte el Tanzániában. Mentora Dr. Louis Leaky, antropológus és paleontológus volt. Tanulmányait a Gombe Nemzeti Parkban (eredeti nevén Gombe Stream Chimpanzee Reserve) végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat és melyek segítségével újra kellett fogalmazni az emberek és állatok közötti viszonyt.

Dr. Goodall 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet, mely folytatja a Gombe-i kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében.

Az Intézet széles körben ismert az innovatív, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) környezeti nevelési világhálózatról és humanitárius ifjúsági programjáról.

A Roots & Shoots természet- és környezetvédelmi hálózatot Dr. Jane Goodall hívta életre 1991-ben, tanzániai tanulók egy csoportjával. A Roots & Shoots hálózata fiatalok százezreit kapcsolja össze világszerte több mint 130 országban. A hálózat célja, hogy együttes erővel a Földet jobb hellyé tegyük az emberek, az állatok, és a környezet számára.

Dr. Goodall átlagosan évi 300 napot utazik, és előadásokat tart a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról, mert hiszi és reméli, hogy az emberiség képes megoldani azokat a problémákat, melyeket saját maga idézett elő.

Dr. Goodall számos elismerést kapott munkája során, többek közt a Francia Becsületrendet, a Tanzánia Medált, valamint Japán igen rangos Kiotó-díját.

Dr. Goodall 2002-ben elnyerte az ENSZ Békenagykövete címet, 2004-ben pedig a Brit Birodalom Dámájává nevezték ki.

További információkért Dr. Jane Goodall életéről, valamint a Jane Goodall Intézet munkásságáról, kérjük, látogass el a www.janegoodall.org weboldalra.

Dr. Goodall hosszabb, áttekintő életrajzát itt olvashatjátok (pdf)