Generali Gyereksziget

Június 23-án, szombaton, immár második alkalommal öt lelkes felnőtt, és hat gyermek önkéntessel képviseltük a környezet-, és állatvédelmet a Generali Gyerekszigeten, a Gyerekparadicsom helyszínen. A fő attrakció idén is a vászontáska festés volt, de ezért három állomáson kellett teljesítenie feladatokat a lelkes gyerekseregnek. Minden egyes feladattal egy környezetünket károsító tevékenységre hívtuk fel a részt vevők figyelmét.

Mit tehetünk környezetünkért, a főemlősök védelméért és fennmaradásáért itt Európa közepén? Vásároljunk tudatosabban, egy kis odafigyeléssel sokat segíthet mindenki, aki szívén viseli az állatok sorsát.

A világhálón megjelent több felvétel és cikk arról, hogy az óceánokat elborítja a műanyag szemét, főleg a vásárlások alkalmával használt egyszer használatos nylon zacskó. Mérhetetlen mennyiségű műanyag szatyor kerül forgalomba, aminek eredményeképpen a Föld tele lesz műanyag szeméttel. Hatalmas óceáni szemétszigetek alakulnak ki, amik megfojtják a tengeri élővilágot. A tengervíz felaprózza, mikro-műanyaggá alakítja a szemetet, ami visszakerül a biológiai körforgásba. Megeszik az apróbb élőlények, halak, ezeket a zsákmányállatokat a ragadozók, és mi emberek is. Egyszerű vászonszatyorral kiválthatjuk az egyszer használatos műanyag szatyrokat. Túl sok műanyag eszközt használunk feleslegesen, ezért is adjuk ajándékba a programjainkon részt vevő gyerekeknek vászon táskáinkat, amit akár rajzokkal egyedivé is tudnak varázsolni. A gyerekek örömmel rajzolnak rá, és a textilfilcekkel készült egyedi mintájú szatyrok felhívják a figyelmet, hogy a közértbe, piacra induló szülők a vásárláshoz ne felejtsék el eltenni a vászonszatyrot.

Mire jó egy már nem működő mobiltelefon? Hát arra, hogy célba dobjunk vele. A mobiltelefon dobálással arra hívtuk fel a gyerekek figyelmét, hogy a műszaki eszközeinket, mint a mobiltelefon, ha elromlik, először vigyük el megjavítatni, csak akkor vásároljunk újat, ha már a meglévő használhatatlan. Jó tanács, hogy minél ritkábban vegyünk új műszaki cikket. A használt mobil készülékeket vagy más elektronikai cikket mindenképp hulladékudvarba vigyük vissza, ne dobjuk a kommunális hulladék közé. Ugyanis ezekben a termékekben rengeteg olyan fém, ásvány található, amiket újra lehet hasznosítani. Ezek pl. az arany, ezüst, és a koltán. Az utóbbit éppen a gorillák élőhelyén bányásszák, rengeteg ember, és állat szenvedését okozva illegálisan. Ha azonban újrahasznosításra kerülnek, kinyerik az ásványt, nem lesz szükség a bányászatra. Természetesen szükség van a fogyasztók mellett az elektronikai eszközök gyártóinak, forgalmazóinak is a pozitív szemléletváltására, vagyis hogy részesítsék előnyben ezeket az újrahasznosított alapanyagokat, és lehetőleg utasítsák el amihez vér tapad.

Veszélybe került az orángutánok élőhelye, mert olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. A pálmaolajat többek között bioüzemanyag előállítására használják, de keresett alapanyaga sok élelmiszernek (margarin, fagylalt, porból készült ételek), mosószernek és kozmetikumnak (rúzs, szappan, sampon) is. Vásárlási szokásainkat újragondolva jelentősen csökkenthetjük pálmaolaj-fogyasztásunkat. Ezt segítve létrehoztunk egy Facebook csoportot "Mondj NEMET a Pálmaolajra!" névvel, hogy akit érdeklődik a téma iránt az könnyen és gyorsan információkhoz tudjon jutni. A tagok segítik egymást abban, hogy melyek, azok a számukra bevált termékek, amik nem tartalmaznak pálmaolajat és ezeket hol vásárolták.

Ezen kívül még ügyességi játékokkal is játszhattak a gyerekek, a kockakirakón az emberszabásúak képeit kellett kirakni, és amíg kirakták a képeket, a gyerekek addig elmeséltük nekik, hogy mi veszélyezteti a csimpánzokat, vagy éppen a gorillákat és ők személy szerint mit tehetnek értük. Ilyen veszélyek például az orvvadászat, bozóthús-, vagy az illegális vadállat kereskedelem. Az emberszabásúakat lemészárolják, a kicsinyeiket elrabolják, és eladják őket, hogy turista fotók kellékei legyenek, vagy állatkaszkadőrök. Többen állatbemutatókon bokszolóként végzik, vagy gyanús állatkertekben évtizedekig nyomorúságos körülmények között bezárva tartják őket. A legveszélyeztetettebbek a gorillák. Az emberszabásúakat a világ legintelligensebb és legvédettebb állatai között tartják számon és adás-vételük az engedéllyel rendelkező szaporító központokat leszámítva tilos. Ők az illegális vadállat kereskedelem legtöbb hasznot hozó árucikkei. A bozóthús jelentése a (bushmeat) vadonélő állatok orvvadászok általi legyilkolásából származó hús. Vadhúst Afrika valamennyi Egyenlítő környéki piacán árulnak, ha nem a pultról, akkor a pult alól. A kínálatban megtalálható: bivalyhús, elefánthús, antilop- és madárhús, valamint emberszabású majmok - csimpánzok, bonobók és gorillák – húsa is.

Ajánlottuk az örökbefogadási programunkat is, hogy a kongói csimpánzárvaházunkban élőket támogassák, így az ott élők az életkörülményei jelentősen javulhatnak.

A kézműves foglalkozásokon Judit önkéntesünk vezetésével bőrből majmos kulcstartót készíthettek a legkisebbek.

Nézzétek meg az eseményen készült képeket a „Galéria” menüpont alatt.

Reméljük, hogy Kapolcson a Művészetek Völgye Zöld Udvarában idén, vagy jövőre a Gyerekszigeten ismét találkozunk!