Menhelysegítés - Etyeki Állatvédők Egyesülete

Januárban kaptuk a hírt. Nyertünk. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a számára megítélt kampánypénzt önmarketing helyett jótékony célokra kívánja felhasználni, melyek közé a Jane Goodall Intézet projektjét is beválogatták.

Lassan 10 éve járjuk az ország menhelyeit, és szánjuk időnket, munkánkat, lelkesedésünket kutyák, cicák életének szebbé tételére. Sódereztünk már árvíz által elárasztott kennelekben, törtük csáklyával a talajt kennelek alján, költöztettünk kenneleket 12-en emelve egyszerre, és fésültünk, fürdettünk, sétáltattunk, simogattunk számtalan állatot. De pénzt még sose kaptunk a küldetéshez. Pedig nagyon kellene. Sok menhelyvezető vívja szélmalomharcát, hogy a napi munka mellett nem jut idő fejlesztésre, hatékonyság növelésre, örökbefogadói kedv népszerűsítésre, felelős állattartásra tanításra. A kidobott kutyák meg csak jönnek és jönnek.

Az Etyeki Állatvédő Egyesület nem a klasszikus magyar menhely. Határozott, gondolkodó vezetője és jól működő önkéntes csapata van. Nem gyűjtenek be több 100 kutyát, ám annál nagyobb hatékonysággal találnak gazdát védenceiknek. Jártunk már náluk pár éve, és láttuk, hogy szegényes infrastruktúra mellett, de nagyon szép munkát végeznek. Így esett rájuk a választás. Szerettük volna a pályázaton nyert pénzt az etyeki menhely felújítására szánni.

Április 14-15-re szerveztünk egy önkéntes hétvégét, mely során az etyeki csapat és a Jane Goodall Intézet önkéntesei együttesen néznek a feladat elé. A munkálatok azonban már érkezésünk előtt megkezdődtek…

A menhelyre jellemző, hogy eső esetén bokáig ér a sár. Úgy pedig nehéz a kenneleket takarítani. A beruházás első lépéseként 50 m2 térkő lerakása történt meg, így végre kövezett úton elérhető minden egyes kutyalak.

A másik nagy projekt a fa tárolók építése volt. Itt azonban már szükség volt a szorgos kezekre. A szépen előkészített fa-oszlopok,-gerendák, stb elemek a helyszínre érkeztek, majd jó két napos munkába telt míg rendeltetésszerű, lábon álló helyiségek lettek belőlük. Legalább megtanultunk zsindelyezni is.

Szerencsére akadt nőiesebb feladat is.

A kenneleket szép zöldre kellett festeni. Nem feltétlen esztétikai, mint inkább állagmegóvási célból.

Ellátásunkról az Avokádó Ételmanufaktúra gondoskodott. Köszönjük a finom falatokat!

A munka mellett volt idő beszélgetni is, miközben 1-1 kobakot simogattunk. Meghallgattuk az oly ismerős „reggelre ide volt kötve” sztorikat és az egyes jellemrajzokat, és persze megint nem értettük, mit keres néhány kutya évek óta a menhelyen. Hiszen nincs velük semmi baj. Törzskönyv és divatfajta nélkül is nagyszerű társaink lennének.

És amikor már fogytán kezd lenni emberbaráti szeretetünk, megérkezik a két kislány szüleikkel, akik az iskolában a kutyáknak gyűjtöttek, és most hozták átadni. Ilyenkor újra szép a világ…

Egész hétvégén a menhelyen dolgoztunk. Büdösen, koszosan, fáradtan tértünk haza. És elégedetten. Ha szeretnéd kipróbálni, kövesd a Jane Goodall Intézet programjait, és tarts velünk a következő menhelysegítő napunkra. Ja, és valaki nyerhetne egy kis pénzt legközelebbre is ;)

A nap további képei a Galériában.