Művészetek Völgye, Művészetek Zöldje 2018

Idén is meghívást kaptunk a Művészetek Zöldje udvarba Kapolcsra az udvar szervezőitől. Filmvetítéssel, játékokkal, és kézműves foglalkozásokkal készültünk erre a 10 napos rendezvényre. Az udvar résztvevői mind olyan feladatokkal készültek, amiket a gyerekek játszva megoldhattak, de közben természettudományos ismeretekre is szert tehettek. Minden érdeklődő, látogató kapott egy menetlevelet, ami végigvezette az udvar kiállítóin. Aki megcsinálta a feladatokat, az ajándékot választhatott a végén, amit a kiállítók ajánlottak fel. Ráadásképpen a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat által telepített mászófalra is felmászhattak. A Magyar Természetjáró Szövetség mini Kék-túrával készült, vagyis 4 bélyegzőhelyet kellett megtalálniuk a gyerekeknek, amiért ajándékcsomagot kaptak. A Vadonlesőnél átélhették a gyerekek, hogyan közlekedik egy földikutya a labirintusban, a Zöld Zugoly pedig közérthető, érdekes kísérletekkel mutatta be a fizikai, kémiai világot. Eközben Fair-Trade kávézójuknál frissíthette fel magát bárki aki betévedt a Faluházba, és hallgathatta meg a méltányos kereskedelemről szóló információkat.

Váltsuk ki az unalmas, és környezetszennyező műanyagszatyrokat saját készítésű egyedi vászonszatyorral programunkkal készültünk, ami akkora népszerűségnek örvendett, hogy első hétvégén elfogytak a szatyraink, és utánpótlásért kellett folyamodnunk. Ezt Amina a Glóbi könyv szerzője oldotta meg, aki férjével a segítségünkre sietett és hoztak 100 szatyrot az irodánkból, és ha már ott volt, akkor dedikálta is az általa írt mesekönyvet. A rendezvény során majdnem 200 vászonszatyor kapott egyedi díszítést a gyerekek, felnőttek által. Így elmondhatjuk, hogy a rendezvényen való részvétellel 200.000 darab egyszer használatos műanyagszatyortól szabadítottuk meg a Földünket.

Első hétvégén az újrahasznosítás két nagykövete is a segítségünkre volt. Shamo bags az egyedi fabélyegzőivel, és az általa varrt vászontasakjaival, és Arghavan az újragondolt bőrkabátokból varrt táskáival, nemez babáival, ékszereivel.

Főemlősökkel kapcsolatos játékaink közben sokat tanulhattak a résztvevők, aminek a visszajelzése is megtörtént később. Kockakirakónál 6 főemlős képéből kellett egyet kiválasztani, és összeilleszteni a helyes sorrendben a képet. Amíg a kép kirakásán fáradoztak azalatt elmeséltük melyik főemlőst mi emberek hogyan veszélyeztetjük, és ők személyesen ilyen távolról mit tehetnek a megmentésükért. Miközben az összes főemlős egyedszáma az 1900-as évektől kezdve 80-85%-al csökkent, eközben az őket kihalással fenyegető ember egyedszáma 1.6 milliárdról 8 milliárdra nőtt. Döbbenetes számok.

Filmvetítésünkön egy csimpánzcsalád életét követhették a nézők, akik természetes élőhelyükön a trópusi esőerdőben élnek, szeretnek, vagy akár háborúznak.

Hihetetlen érdeklődés övezte az egész udvart, ami reményt ad, hogy az emberek elindultak végre a zöldebbé váláshoz vezető úton, vagy legalábbis igényük van rá.

Megrendeztük az első “Kapolcsi mobiltelefon célbadobási versenyt” is, ami a mobilokban található konfliktusos ásványokra, ezek bányászatára, és az ebből adódó emberek és állatok szenvedését okozó jelenségekre világított rá. Ugyanis ha az általunk már nem használt mobilkészülékek újrahasznosításra kerülnek, akkor ezekből visszanyerhetőek az említett ásványok, amivel megmenthetjük a gorillák, csimpánzok, és az ott élő emberek életét.

Hamarosan indul a “Passzold vissza Tesó!” mobiltelefon visszagyűjtő kampányunk!

Várjuk a mobilokat!

Amíg egy egész család a taliándörögdi kisboltban azt nézegeti, hogy a kekszek tartalmaznak-e pálmaolajat, mert most hallották az előadásunkat, vagy a jövőben csak az új egyedi vászontáskát viszik a bevásárláshoz, addig érdemes dolgoznunk, és dolgozni is fogunk.

Az udvarban megjelent szervezetek:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Zöld Zugoly, Magyar Köznevelési Egyesület, Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, WWF Magyarország, Magyar Természetjáró Szövetség, Ökogyülekezeti Mozgalom, Vadonleső, Kemenes Vulkán Park, Tájépítészek, Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület.

Köszönjük szépen a Művészetek Völgye szervezőinek, és az udvar résztvevőinek a sok segítséget, valamint látogatóinknak az érdeklődést és a támogatást!

Kiemelt köszönet illeti önkénteseinket, akik nélkül nem jöhetett volna létre a programunk. Jövőre veletek ugyanitt!

Nézzétek meg a rendezvényről készült képeket a galériánkban, még több képet, és videót a Facebook oldalunkon találhattok.