PÁLMAOLAJ STOP

Palmstop

 

Egy napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető iparágra szeretnénk felhívni a figyelmedet. Olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. A pálmaolajat többek között bioüzemanyag előállítására használják, de keresett alapanyaga sok élelmiszernek (margarin, fagyi, porleves), mosószernek és kozmetikumnak (rúzs, szappan, sampon) is.

Vásárlási szokásainkat újragondolva jelentősen csökkenthetjük pálmaolaj-fogyasztásunkat.

 

Mi az a pálmaolaj/pálmazsír/pálmamagolaj?


A pálmaolaj vagy pálmazsír a Nyugat-Afrikából származó olajpálma (Elaeris guineensis) nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, a pálmamagolaj pedig ugyanezen növény magjából nyerhető ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mire használják?


A pálmaolaj (sodium palmate) felhasználása nagyon sokrétű. Fő felhasználási területei a kozmetikai ipar, élelmiszeripar, a bioüzemanyag-gyártás és a gyógyszeripar. Gyakorlatilag megtalálható a legtöbb szappanban, samponban, tusfürdőben, tisztítószerben, édességben, péktermékben, olajjal készült élelmiszerben és bioüzemanyagban.

 

 

Hol termelik, és hol használják fel? (pálmaolaj adatok)


A globális pálmaolaj-termelés 90%-át két ország, Indonézia és Malajzia adja. A legnagyobb olajpálma-ültetvények Borneó és Szumátra szigetén találhatóak. 2013-ban világszinten 58,5 millió tonna pálmaolajat termeltek, ami a globális növényi olajtermelésnek a 35%-a. Ezzel a pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben termesztett növényi olaj a világon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb fogyasztók sorrendben: Indonézia, India, Kína, EU. A következő táblázat a termelési, import-export és fogyasztási adatokat mutatja 2009-től 2013-ig (a mértékegység: millió tonna):

 

Miért olyan népszerű a pálmaolaj?

Elsősorban azért, mert olcsó, ami annak köszönhető, hogy egyrészt az olajpálma egy nagyon produktív növény, ami azt jelenti, hogy egységnyi területen több olajat/zsírt produkál, mint az alternatívái (repce, napraforgó, szójaolaj, stb.), másrészt nagyrészt a „harmadik világ” országaiban termesztik, ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak. A felhasználását illetően vannak előnyei: szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú, nehezebben „ég el”, mint például a napraforgóolaj, tehát tovább használható. Továbbá egyesek szerint egészségesebb, mint a napraforgó és repceolaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a probléma a pálmaolajjal?

Szumátra és Borneó szigetén található a Föld egyik utolsó nagy egybefüggő esőerdeje, amelyet elképesztő ütemben irtanak, hogy helyet csináljanak az intenzív olajpálma ültetvényeknek, súlyosan veszélyeztetve ezzel a biodiverzitást és fajok ezreit sodorva a kihalás szélére. Az egyik ismert példa az orángután, ami már csak ezeken a területeken található meg, és élőhelye súlyos veszélyben van. De határozottan nem csak az orángutánról van szó, hanem a borneói törpeelefántról, a szumátrai orrszarvúról, a ködfoltos párducról, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajról, amelyek nagyon hamar örökre el fogna tűnni a Föld színéről, ha az erdőirtások tovább folytatódnak.

További probléma a pálmaolajjal Európa szempontjából, hogy több ezer kilométerről szállítják ide, ami szintén nagy környezetterheléssel jár, szemben azokkal a növényi olajokkal (repce, napraforgó, stb.), amiket nálunk is meg lehet termelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Képek/videók/adatok forrásai:

http://www.tigermine.com/wp-content/uploads/2013/05/global-vegetable-oil-production-percent-share.jpg

http://www.forestjustice.org/wp-content/uploads/2011/04/palmsupermarket.bmp

http://www.piacesprofit.hu/images/ups/3199_small.jpg

http://www.erdekesvilag.hu/kepek/olajpalma-ultetveny/olajpalma-9.jpg

http://www.greenfo.hu/uploads/images/P%C3%A1lmaolaj%20%C3%BCzem%20Indon%C3%A9zia.jpg

http://www.all-creatures.org/articles/ar-orangutanspay.jpg

http://www.conclude.hu/aranypiaci-elemzesek/1160-rohamosan-n-a-palmaolaj-fogyasztasa.html

http://si.wsj.net/public/resources/images/MK-BT802_UNILEV_G_20120423163608.jpg

http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/img/original/pt_srl_concession_raged_by_fires_17jun2013.jpg

http://cdn.3news.co.nz/3news/AM/0-Articles/236036/palm-oil-indonesia.jpg

http://zacc.nlcafe.hu/wp-content/uploads/sites/3/2014/03/14.jpg

http://m.cdn.blog.hu/ok/okoanyu/image/2014-08-15/6641837/land.jpg

http://photos.mongabay.com/08/0709marketshare.jpg

http://videa.hu/videok/allatok/2014.09.29.-foemlosok-jane-goodall-intezet-jIC4bMCXeoEo0mnR