2019 a remény éveJane a nagyszínpadon Fotó: Balogh Boglárka

A 2019-es év legfontosabb és legnagyobb eseménye, élménye a számunkra Dr.Jane Goodall látogatása volt a Sziget Fesztiválon. Több tízezer emberhez tudott szólni egyszerre, akik a világ minden tájáról érkeztek. Fantasztikus volt nézni ahogy ez az apró törékeny hölgy betölti a Sziget nagyszínpadát.

Másnap a Sas-hegyre látogattunk el a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a WWF Magyarország és a Sas-hegy Védők Egyesülete meghívásának eleget téve. Itt Dr.Goodall a jelenlévő gyerekekkel együtt ültetett három facsemetét. Egy jelképes csókkal illette a faleveleket, és felhívta rá a figyelmet, hogy az energiáinkat úgy tudjuk átadni a növényeknek a legjobban, hogyha kézzel terítjük rá vissza a földet és nem ásóval.

Jane a Sas-hegyen faültetés közben Fotó: Balogh Boglárka

Szeptemberben egy másik világhírű tudós Dr.Lee Durrell látogatott el hozzánk. Közvetlen személyiségével ő is elvarázsolt bennünket. Budapesti előadásán 500-an vettek részt, majd Miskolcra látogattunk el vele, ahova a Miskolci Állatkert és Kultúrpark meghívására érkeztünk. Az állatkertben Molnár Attila igazgató úr vezetett minket körbe és a szoborparkban közös fotók készülhettek Gerald Durrell mellszobrával.

Dr.Lee Durrell a Jane Goodall Tanösvényen Fotó: Fülöp Zita

A legnagyobb sikert és elismerést idén a “Passzold vissza Tesó!” használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányunk érte el. 600 gyűjtőpont, kis és nagyvállalat, óvoda, iskola, egyetemek és állatkertek is csatlakoztak.

Természetesen ez egyedül nem sikerülhetett volna! Ahogy Jane mondta a nagyszínpadon:

“Together we can! Together we will!”

2018 novemberében indult útjára a kampány a Védegylet Egyesülettel és az Afrikáért Alapítvánnyal karöltve. Szakmai-, és újrahasznosító partnerként az Inter-Metal Recycling Kft állt az ügy mellé és támogatja mind a mai napig. Reméljük hogy ez a jó és baráti kapcsolat megmarad jövőre is!

Idén kapcsolódott be a kampányba a KÖVET Egyesület akik a körforgásos gazdaságért dolgoznak. Hihetetlen munkabírással vetették bele magukat a kampányba és segítettek a cégek, vállalatok megszólításában. Kampány szakaszokkal, nyereményekkel terelték ellenőrízhetőbb mederbe a projektet. Ez a profi hozzáállás is segített abban hogy ilyen szép eredmény szülessen az év végére.

Ebben az évben összesen 1500 kilogramm mobiltelefont gyűjtöttünk össze az országban!

Ezért is örültünk, hogy a Baptista Szeretetszolgálat által indított és az Európai Unió társfinanszírozásában a NoPlanetB pályázaton a kampány támogatására nyertünk pénzt. Így teljes biztonsággal tudjuk folytatni a jövő évben is a programot.

Kép: Uniós zászló és a NoPlanetB logójaA kampányban résztvevők listája és bővebb információk a facebook oldalunkon ebben a jegyzetben találhatóak.

Önkénteseink, partnereink is mindannyian a pozitív hozzáállásukkal, segítő szándékukkal tudtak ahhoz hozzátenni, hogy az idei év minél sikeresebb lehessen!

Köszönjük mindenkinek az egész éves munkát és segítséget! Boldog ünnepeket kívánunk!

Kép: Jane Goodall Intézet