Magyar önkéntesünk vett részt a nemzetközi Roots & Shoots találkozón

A 2019-es Roots & Shoots (Gyökerek és Rügyek) hálózat összejövetelének már a helyszíne is nagyon impozáns volt: a windsori kastély Saint George's Hosuse nevű része, amely arról híres, hogy itt a nagy gondolatok áramlása szabad teret kap. Nagy ideákból és kitűzött magasztos célokból nálunk sem volt hiány. Nálunk, akik 26 országból érkezve megosztottuk egymással eddigi munkánkat, és elkezdtünk közös projekteket kidolgozni annak érdekében, hogy rávilágítsunk a saját országunkban arra, hogy igenis fontos még ma tenni valamit a holnapért. Ez a hálózat 1991 óta létezik és a célja, hogy a fiatalokat konkrét tettekre, projektekre ösztönözze környezetük megóvása érdekében.
Alapítóját, Jane Goodallt talán nem kell senkinek bemutatni. Világhírű csimpánzkutató, ENSZ békenagykövet, emberek tömegeinek inspirálója. A windsori összejövetel alatt végig segítő és támogató jelenlétet nyújtott. Július végén, ebben az egy hétben tiszteletteljes, nyugodt és vidám közegben együtt ötleteltünk, örültünk egymás sikereinek, és közben keményen dolgoztunk a projektjeinken.
Az már csak tényleg az a bizonyos hab volt a tortán, hogy a királyi család egyik tagját is körünkben üdvözölhettük: Harry herceg is ellátogatott hozzánk, meghallgatott minket, beszélgettünk vele a globális problémákról, és biztosított minket, hogy nagyon fontos munka az, amit itt végzünk.

Mióta hazaértem jobb embernek érzem magam. Hatalmas erőt ad az, hogy több kontinens fiataljai nyújtják egymás felé a kezüket, hogy közösen küzdjenek egy szebb és élhetőbb jövőért. Nem kell ahhoz szuperhősnek lenni, hogy megmentsük a bolygót, csak mindenkinek egyénileg kell felelősségteljesen és empátiával élnie. Minden apró cselekedet számít, és ha ezek összeadódnak még jobbra fordulhat minden! Hiszek benne, hogy képesek vagyunk arra, amire Jane Goodall a maga élettapasztalatával és - nyugodtan mondhatjuk, hogy - globális rálátásával üzen: az emberek, az állatok és a környezet közötti harmónia megteremtésére.

A 2019-2020-as évben Magyarország a "Change Climate Change!" klímaváltozás projekt egyik szervezője, de sok más megmozduláshoz is lehet csatlakozni, például a veszélyeztetett fajok megmentése, hulladékmentes november, illetve a közelgő Bèke Világnapja (Peace Day) szeptember 21-èn. Aki erőt és kedvet érez magában a részletekről érdemes tájékozódni az alábbi honlapokon, illetve facebook oldalakon:

https://www.facebook.com/RootsandShootsGlobal/
https://www.facebook.com/Jane-Goodalls-Roots-Shoots-Hungary-331382193929294/
https://www.thejanegoodallinstitute.com
https://www.janegoodall.hu/

Janka