Az Eszterlánc Montessori Általános Iskola egy kis létszámú, csak alsó tagozattal működő iskola, Budapesten, a XI. kerületben. A hozzánk járó gyerekek az Eszterlánc Magyar-Angol Montessori Óvodából csatlakoznak hozzánk, felmenő rendszerben. Iskolánk a Montessori módszer elvei alapján a NAT-tal kombinálva működik, családias hangulatban. A 4 évfolyamon jelenleg 16 tanulónk van, így alkotnak egy vegyes csoportot. 

 

 

Számunkra nagyon fontos az érzékenyítés, kiemelten foglalkozunk a gyerekek érzelmeivel is, nem csak a tananyag átadással. Emiatt is, illetve a környezeti nevelés sokszínűsége miatt csatlakoztunk a Roots&Shoots Programhoz. A gyerekek nagyon izgatottak, és kíváncsiak, hogy hogyan tudunk segíteni, javítani a környezetünkön; szívesen vesznek részt a projektötletek kivitelezésében. Jane Goodallról folyamatosan tanulunk és nagyon lelkesen vetjük bele magunkat a környezet jobbá tételébe.   

 

 

 

Projektek:

 

2021. október 04.

Madáretetők készítése az Állatok világnapján

Az Eszterlánc Montessori Roots&Shoots csoport az állatok világnapja alkalmából a hazánkban telelő madarakra gondolva és az ő áttelelésüket segítve madáretetőket készített. 

 

 

Korábbi kézműves foglalkozásról megmaradt fenyőfa lapokat és konzervdobozokat használtunk fel az újrahasznosítás jegyében. A fenyőfa lapokat a gyerekek rajzai díszítik, amiket a fába égettünk, hogy tartósabbak legyenek. Festéket és egyéb kemikáliát nem használtunk a környezetünk védelme érdekében. A konzervdobozokat natúr színű madzaggal vonták be a gyerekek, majd azokat csavarral rögzítettük a falapokhoz; ide fogjuk szórni a madáreleséget.

 

 

Az elkészült madáretetőket az iskolánk udvarában helyezzük majd ki a madaraknak - a hűvösebb idő beálltával, a gyerekek által jól látható helyekre, hogy nyomon tudják követni és dokumentálni az iskola kertjében megforduló és csemegéző madarakat a tél folyamán.

 

 

2021. szeptember 22. 

Jógaóra a Béke Nemzetközi Világnapja alkalmából

 

 

A béke szimbólumait megbeszélve különböző mozgásos feladatokat hajtottak végre a gyerekek, illetve jógapózokat gyakoroltak. A páros és a csoportos gyakorlatokban erősödött az egymást segíteni akarás és a közösségi szellem. Az egyéni gyakorlatok során erősebbek, nyugodtabban lettünk. Az óra relaxálással, színezéssel zárult. 

 

 

2021. szeptember 21. 

A Béke Nemzetközi Világnapja

 

 

Bereczki Éva pedagógusunk mesélt a gyerekeknek a békéről, és ennek a napnak a fontosságáról; megbeszélték a gyerekekkel együtt ötletelve, hogy kinek-mit jelent ez a fogalom. 

A gyerekek a következő példákat hozták fel:

 

 

A gyerekek a beszélgetés során megismerték a béke szimbólumait, majd fehér galambot hajtogattak. 

Batka Bernadett beszélt a gyerekeknek Jane Goodallról és hogy ő miért lelkes képviselője a béke terjesztésének és hogyan hívja fel ennek fontosságára a Földön élő emberek  figyelmét. 

Iskolánk diákjai egy közös “Peace on Earth” posztert is készítettek, melynek mondandója, hogy együtt, közös erővel jobbá tehetjük a környezetünket, szeretetet szórva a világra. 

 

 

2021. május 14. 

Adománygyűjtés állatmenhely részére

A Budaörsi Állatmenhely részére szerveztünk adománygyűjtést, mely során a gyerekek szülei konzerves kutya-, és macskaeledelt, száraz tápot, takarókat, törölközőket hoztak be az iskolába. Az adományokat kiszállítottuk a menhelyre még aznap, ahol a kisállatok és gondozóik nagy örömmel fogadtak minket. 

 


 

Fenntarthatósági Témahét

Iskolánk 2021 június 7-i héten tartotta a Fenntarthatósági témahetet. Ennek keretein belül több kisebb projektet valósítottunk meg,  iskolán belül és kívül is. 

 

  1. június 7. 

“Fogadj örökbe!” projekt

Az újrahasznosítás adta az ötletet ennek a projektnek a kivitelezéséhez. Az alapötlet a korábbi állatmenhely adományozás során született meg. Mivel élő kisállatot nem állt módunkban örökbe fogadni, ezért a gyerekek plüss állatokat hoztak az iskolába, majd azok közül választhattak, hogy melyiket viszik haza és viselik gondját. 

Az újrahasznosítás úgy valósult meg, hogy a gyerekek olyan plüss játékot ajánlottak fel a többiek részére, amivel ők otthon már ritkábban vagy soha nem játszanak. Így a kisállat másnak tudott most örömet okozni. Az örökbefogadás feltétele az volt ,hogy a kisállatnak minden este 15 percig legalább hangosan mesét kell olvasni, mivel enni-inni nem kér. 

  1. június 9. 

Virágmag bombák készítése

A szűkebb és a tágabb környezetünk szebbé tétele érdekében, valamint a méheket, pillangókat támogatva csoportunk virágmag bombákat készített.  

Különböző virágmagokat vásároltunk, melyeket aztán összekevertünk (kamilla, kakukkfű, búzavirág, csodatölcsér, vadvirág keverék, pillangó csalogató virág keverék). A virágmagokat virágfölddel, agyagos földdel és egy kis vízzel gyúrhatóvá kevertük, majd kisméretű gömböket formáztunk belőlük. Miután a bombák kiszáradtak, papírzacskóba szortíroztuk. 


 

A gyerekek, sétáik, kirándulásaik alkalmával elejthetik ezeket a bombákat, ahol szükségét érzik annak, hogy vadvirággal, hasznos gyógynövénnyel gazdagabb terület jöhessen létre. 

 

2021. június 11.

Szemétszedés 

Csoportunk kirándulásra indult a budapesti Kamaraerdőbe. Sétánk közben sokat tanultunk a kihelyezett táblák és panelek segítségével arról, hogy mi, mennyi ideig bomlik le, ha a természetbe visszakerül, szemetelés során. A kirándulás alatt mi magunk is felszedtük, összegyűjtöttük a mások által eldobált szemetet, és ügyeltünk arra, hogy mi ne hagyjunk hátra magunk után mást, csak tiszta, rendezett környezetet. A Fenntarthatósági témahét nagyon jól sikerült, a gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodtak. Tanultunk a Földünkről, a vizekről, a levegőről és mindemellett személyesen is sokat tettek azért, hogy a világ egy kicsivel jobb legyen tőlük, általuk. 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42