Darwin nyomában: vitorlással a Beagle világkörüli útvonalán

 Kevin Rushby 2023. augusztus 11.

 

 

Augusztus 14-én hétfőn, egy antik vitorlás hajózott ki Plymouth híres Sutton kikötőjéből a Kanári-szigetek felé. A vitorlás két éves világkörüli útra indult, amely alatt 32 kikötőt fog érinteni, és több ezer embert von majd be egy úttörőnek számító földrajzi projektbe, a Darwin200-ba. E projekt célja többek között, hogy inspirálja a jövőbeli környezetvédelmi vezetőket és tudósokat.

Olyan kalandvágyó lelkűek is jelentkezhetnek e hajóút legénységébe, akik szívesen részt vennének egy epikus utazáson, mint például Tahiti és Cook-szigetek vagy Fokváros és Fokföld között.

Az vitorlás neve Oosterschelde, ami egy hagyományos, holland háromárbocos vitorláshajó, amely ugyanazon az útvonalon fog végig hajózni, mint a híres HMS Beagle, több mint két évszázaddal ezelőtt.

Plymouthban a HMS Beagle fedélzetére 1831 december 26-án egy fiatalember szállt fel, és elindult egy olyan útra, ami később teljesen megváltoztatta világunkat. Ez a fiatalember nem más volt, mint az akkor 22 éves Charles Darwin, aki még nem sejtette, milyen jelentősége lesz ennek az utazásnak.
Darwin, az akkor még nem ismert imposztor szindrómában szenvedett, ami miatt bizonytalan volt abba, hogy részt vegyen-e egy ilyen kalandban. Végül belevágott ebbe a történelmi jelentőségű utazásba, elszántsága és lelkesedése győzött. A Darwin200 alapítója, Stewart McPherson reméli, hogy a projektnek ez lesz a hagyatéka. "200 országból 200 fiatal természettudóst gyűjtünk össze, akikből a jövő vezetői lehetnek - fiatalok, akik képesek lesznek a változtatásra."

 

Az Oosterschelde az Antarktiszon.

 

Az Oosterschelde érinti majd a Zöld-foki-szigeteket, Riót, Auckland-ot és Tasmániát – csupa olyan helyeket, ahol Darwin is járt.

Eddig a projektbe ötven 18 és 25 év közötti fiatal természettudóst válogattak be: köztük Afonso Nascimentot – egy halász fiát Brazília egyik elrejtett szigetéről,  Fernando de Noronha-ról –, aki szülőföldjén gyermekkora óta ment sikeresen teknősöket.
Akárcsak a többi kiválasztottnak, Afonsonak is lehetősége lesz részt venni a kikötőkben folyó tanulmányi kutatásokban, amik részei lesznek a már folyamatban lévő konzervációs projekteknek. Küldetésük Darwin által felfedezett fajok tanulmányozása lesz – mint például a trópusi delfinek, húsevő növények –, beszámolók készítése a fajok jelenlegi állapotáról, és hogy milyen stratégiákkal segíthetjük fennmaradásukat.

"Egy eltökélt személy hatalmas változtatásokra képes." – mondja McPherson, aki a BBC földrajzi sorozatok veteránja és 30 új faj felfedezője is. “Sokszor találkozhatam ilyen elszánt emberekkel. Például egyik fiatal vezetőnk 40 000 fontot gyűjtött össze, amiből megvásárolt egy elhanyagolt, rossz állapotban lévő tőzeglápot, amibe őshonos fajokat telepített vissza. Mások hatalmas faültetési programokat kiviteleznek. Nekünk ilyen fiatalokra van szükségünk, akikben ég a vágy a világ megváltoztatásáért.”

 

Eddig az utazáshoz ötven 18 és 25 év közötti személyt választottak ki. Fotó: Arthur Smeets

 

Az ambiciózus projekt azonban ennyivel nem merül ki. A két éves út során folyamatosan ingyenes előadássorozatokat, kísérleteket és egyéb tevékenységeket tesznek elérhetővé a Darwin200 weboldalán, ezzel lehetőséget adva bárkinek a világban, aki érdeklődik a projekt iránt.
Ezen felül heti rendszerességgel versenyeket szerveznek majd, melynek fődíja egy galápagos-szigeteki osztálykirándulás lesz. Itt a nyertes osztály vezető tanárával együtt részt vehet egy tudományos kutatásban, mely folyamán találkozhatnak a botanikus Sarah Darwinnal, aki a híres természettudós ük-ükunokája.

Ezen a héten kerül sor a hajó vízre bocsátására, amely ünnepi események keretében fog zajlani a plymouthi Nemzeti Tengeri Akváriumban.

A város elhelyezkedésének kulcsszerepe van a vitorlások útnak indulásában, ugyanis tökéletes hely a jó időjárási feltételek kivárására, ami a hosszú utazásokhoz elengedhetetlen.

Hétfőn a kikötőből az Oosterschelde 24 fős legénységgel indul útjára, amely egy másik módja annak, hogy valaki részt vehessen a projektben. "Még mindig szükség van legénységre az utazás bizonyos szakaszaihoz." - mondja Gerban Nab, a hajó holland kapitánya. "Nem szükséges korábbi hajózásban szerzett tapasztalat, egyetlen elvárás a csapatban való jó együttműködés képessége."
Gerban több mint 30 éve kormányozza a hajót, és ez lesz a harmadik világkörüli útja. "Ez egy teljesen másfajta utazás. Ki vagy téve a víz, szél és az időjárás viszontagságainak. A csillagok szerint tájékozódsz, és amikor megérkezel, tudod, hogy valamit véghezvittél – nem mint egy repülővel!"

Az Oosterschelde vitorlást 1917-ben építették és sokáig árut szállított világszerte: szenet Cardiffból, narancsot Marokkóból és balti fűrészárut. Túlélt egy második világháborús aknát, lepusztulást és sok vihart. "Csak egy áruszállító hajó volt, semmi különleges" - mondja Gerban. "De felújítva minden apró részlete gyönyörű. Szelíden szeli a vizet; a vitorlák csillapítják a hajó mozgását."
Darwin értékelte volna ezt: a HMS Beagle becstelen vízi jármű volt, ami miatt Darwin minden egyes útján tengeribetegséggel küzdött.

További információkért látogass el a Darwin200 és a Visit Plymouth weboldalára. A hajóra legénységnek jelentkezni – például a chilei partok mentén lévő Concepción-tól Valparaísoig – 5 napra 26 év fölötti személyeknek kb. 690 £, 26 év alatt 345 £.

Jelentkezés a hajóra

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42