Kikötőket Ugandába!

 

Egy környezeti problémából kiindult projekt, aminek megoldása segít az ott élőknek az összefogás erejét megmutatni, de emellett lehetőséget is ad egy élhetőbb, fenntarthatóbb életmódra és biztonságosabb kikötőket, dokkokat eredményez a közösségnek.

 

A Bunyonyi-tó Uganda nyugati részén található. Területe 60 négyzetkilométer és 29 sziget található rajta. A szigetek, és a szárazföld közti legrövidebb és legbiztonságosabb út a vízen át vezet. Nem mindenkinek van csónakja, ezért sok a vizitaxi, és az emberek elviszik egymást egyik helyről a másikra. Nagyon erős a közösségek összetartása és egymás iránti szociális érzékenysége keresztény vallásukból adódóan.

A csónakokhoz kikötési lehetőségre van szükség, ami sajnos nem mindenhol adott, így a ki-, és beszállás veszélyeket rejthet magában, vagy könnyen elsodródhat az életet jelentő csónak. Ezért elhatároztuk, hogy megpróbálunk minél több biztonságos kikötőt létesíteni, vagy a meglévőket újjáépíteni a tó körül.

Emellett mivel a helyi közlekedési eszköz a fából kivájt rönkcsónak, így iskolahajók építését és a gyerekeknek mentőmellény vásárlását is elhatároztuk. Egy nagyobb csónak 45 gyerekkel telepakolva, motoros meghajtás nélkül nagyon lassan érne az iskolába, ezért még csónakmotort is fogunk vásárolni a hajókhoz.

Egy fából ácsolt kikötő, stég 250.00-500.000 Forintba kerül, ami az ácsok, asztalosok munkabérét is tartalmazza.  Egy iskolahajó elkészítése, amibe 40-50 gyerek fér el, körülbelül 1.200.000-1.500.000 Ft. Egy mentőmellény 6-7000 Forintba kerül. Ezek hajónként lesznek használva, éppen aki beszáll, annak kell majd felvennie. 

 

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon támogatásra is szükség van! Ekkor sietett a segítségünkre a Hungary Helps Ügynökség,  a Miniszterelnökség irányítása alatt működő kormányzati, nonprofit szervezet 2021 végén. 

Egy pályázati dokumentáció, ütemterv, kidolgozott újjáépítési terv és az ugandai helyi kapcsolataink meggyőzték az Ügynökséget a biztos megvalósításról, és 2022 januárjában elnyertük a támogatásukat. 

A projekt február elsején indult, és március közepén utaztunk ki először ellenőrizni a haladását. Már nagyon vártuk hogy az első kikötőket szermélyesen próbálhassuk ki, és hogy utazhassunk az iskolahajókban. 

A helyi falusi közösségek pedig minket várnak nagyon, hogy megismerjenek minket, a  Hungary Helps Ügynökség képviselőit, és együtt ünnepelhessük az első etap elkészültét.

Egyszerre három-négy kikötő épül meg, és egy-egy iskolahajó motorral. Ezek az etapok biztosítják az ellenőrizhetőségét a projektnek.  

 

 

Iskolahajó magyar színekben

2021 évben sikerült egy 45 gyerek szállítására alkalmas iskolahajót megépíteni helyi alapanyagokból, fenntartható módon a helyi közösség összefogásában, szakértelmével.

A környezettudatos magyar emberek, és a társadalmilag felelősségteljes hazai cégek támogatásának köszönhetően, ma már egy a magyar zászló színeiben pompázó hajó nap mint nap szállítja a gyerekeket, felnőtteket az iskolába, a piacra vagy a templomba.

18 további kikötő és két hasonló méretű iskolahajó építése szerepeltek az ez évi fejlesztési tervek közt, amit  a Hungary Helps Ügynökség támogatásában valósítottunk meg. 

 

 

A projekt története: 

 

Az egyik falusi közösségből Kashambya faluból 2019 tavaszán megismertük Wiberforce Wama-t, aki bár jelenleg a fővárosban lakik, de nem felejtette el a gyökereit. Természetvédelmi programja a PET palackok begyűjtése, újrahasznosításra való leadása. Emellett a tó körül lévő falvakba jár oktatási céllal, hogy a műanyag szennyezés káros hatásait mutassa be a tőlünk kapott tananyag alapján. 

 

 

A leadott palackokért minimális betétdíjat kap a közösség, így ebből nem tudja finanszírozni a kikötőket, ezért indítottunk el egy adománygyűjtést még 2019-ben. Ennek sikeressége, és a "Passzold vissza Tesó!" kampányból befolyó adományok összege biztosította az első kikötő, és az első iskolahajó megépítését.

Ezen kívül még körülbelül 20 kikötőhely volt, ami építésre, vagy felújításra szorult. Nézd meg a Galériában hogy készültek. 

A 2022-es évben a projekt során a vállalt 18 kikötő elkészült. A három iskolahajó megépült, és már szállítják a gyerekeket minden nap a beszállóhely, és az iskola között, teljesen ingyenesen. Ezzel 120 gyereknek tudunk segíteni, akik nem engedhették volna meg maguknak, hogy minden nap iskolába járhassanak.
 
Ezen létesítményeket 2022 augusztusában tudtuk személyesen ellenőrizni, ahova elkísért minket az ugandai Jane Goodall Intézet igazgatója James Byamukama. Mindent rendben találtunk, és meglátogattunk közösen egy pigmeus falut is, ahol ígéretet tettünk egy dokk építésére. 
Ez lett végül a 19. kikötő a tavon.
 
Eközben a 2023-as évi támogatásért szorítunk, amit a JGI-Uganda munkatársaival közösen tervezünk megvalósítani. 
 
Szerencsére újra támogatást nyertünk, így megépülhetett az új iskolaépület, ami egyben tanári szállás is. 
 
Olvasd el a hírt az oldalunkon.
 

Az iskolai kikötő még a felújítás előtt . Ez lesz a következő amit felújítunk.

 

Amennyiben Te, vagy a céged, tanintézményed is szeretne egy iskolahajót, vagy egy kikötőt örökbefogadni, támogatni akkor keress minket: info@janegoodall.hu, vagy +36-30-7240274

Hatalmadban áll hogy változtass! Tedd meg! Rajtad áll!

Egyéb támogatási lehetőségek felajánlásával, tárgyi adományok felajánlásával kapcsolatosan, vagy információk kérésével keressetek minket nyugodtan az info@janegoodall.hu emailcímen keresztül.

Csatlakozz a projekthez és tedd jobbá a világot! 

Olvasd el milyen az élet a tó körül.  

 

Nézd meg hogy zajlott az első kikötő ünnepélyes átadása: 

 

 

 

 "Víziónk egy olyan, egészséges bolygó megteremtése, ahol az emberek kellő együttérzéssel hozzák meg mindennapi döntéseiket ahhoz, hogy fenntartható módon és harmóniában élhessenek egymással, a környezettel és az állatokkal."

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42