Jane Goodall csokrot küldene az amerikai elnöknek a róla elnevezett rózsából

Írta: Claudia Palma , 2017. október 11. , www.mercurynews.com

Fordította: Franczen Bea/ Jane Goodall Intézet

 


A világhírű etológus és természetvédő, Jane Goodall megcsókolja a róla elnevezett rózsát a Dr. Jane Goodall Rózsa névadó ünnepségen, 2017. október 10-én, a pasadenai Tournament House-ban.

A Jackson & Perkins rózsatermesztő vállalat bevételeinek egy részét a Jane Goodall Intézet munkájának támogatására ajánlja fel.

(Fotó: Sarah Reingewirtz, Pasadena Star-News/SCNG)

 

 

 

Jane Goodall-ról épp most(2017) neveztek el egy rózsát és máris van egy jó ötlete: küldjenek belőle egy csokrot Donald Trump amerikai elnöknek.

“Ez egy békeüzenet lenne a számára”- mondta.

“Ha Donald Trump meglátná ezeket a gyönyörű rózsákat, talán többször eszébe jutna a természetvédelem fontossága.”

 

 

 

Az elszánt természetvédő kedden, a pasadenai Wrigley Mansion rózsakertben segített leleplezni az új rózsát, megalkotójával, a Jackson & Perkins műkertészettel együtt.

“Sok emlék jut eszembe most, hogy itt vagyok” - mondta Goodall, arra célozva, hogy 2013-ban ő volt a Rózsa Díszszemle udvarmestere. “Soha nem felejtem el.”

 

 

 

 

A naplemente színeiben, rózsaszínnel tarkított sárgában pompázó hibrid tearózsa bevételeinek egy része a 83 éves etológus és ENSZ Béke Nagykövet által alapított Jane Goodall Intézet munkájának támogatását szolgálja majd.

 


“A rózsa igazán gyönyörű és csak remélni tudom, hogy örülni fog a névnek,"- mondta Goodall, miközben egy nagy csokor fölé hajolt. “Lehet beszélgetni a virágokkal. 'Örülsz?' Remélem, sokan fognak vásárolni belőle, egyrészt, mert gyönyörű, másrészt mert ha az emberek megveszik, mi is kapunk a pénzből. Szükségünk van rá."


Henry Breed, az ENSZ Közgyűlés politikai tanácsadójának az ötlete volt, hogy nemesítsenek egy rózsafajtát és nevezzék el Goodall-ról. Reméli, hogy ültetnek majd belőle a Kanada és az Egyesült Államok határánál levő ENSZ Nemzetközi Béke Kertben.

 


Wes Harvell, a Jackson & Perkins igazgatója és Jane Goodall beszédet mondanak a Dr. Jane Goodall Rózsa leleplezési ünnepségén 2017. október 10-én. (Fotó: Sarah Reingewirtz, Pasadena Star-News/SCNG)

 


“Tavasszal remélhetőleg az ENSZ-nél is lesz belőle. Te jó ég, hogy a világnak mekkora szüksége van békére!” - mondta Goodall és ismét a virághoz szólt:

"Szóval, kicsi virág, sok munka vár rád!"

 


Goodall 1977-ben alapította meg a róla elnevezett intézetet az oktatás, a természetvédelem és a kutatás egész világra kiterjedő fejlődéséért és a jövendő nemzedékekért. A több, mint nyolcvan éves hölgy még mindig utazik a világ körül és vészriadót fúj a csimpánzokat és a környezetet fenyegető veszélyek miatt. Az intézet számos programja szól a természetes élőhelyek és a közelükben élő közösségek védelméről.

“Nincs olyan sok időnk, mielőtt már túl késő lesz” mondta. “A klímaváltozás mindenhol zavarokat okoz. Meg kell tanulnunk kíméletesebb lábnyomokat hagyni és időt kell adnunk az Anyaföldnek, hogy regenerálódhasson."
Az éghajlatváltozás mértéke napjainkban megnehezíti az életünket, teszi hozzá.

“Most azt mondják, ‘Igen, persze, ez éghajlatváltozás, de az embereknek nincs közük hozzá.' Olyan sok tudományos adat bizonyítja, hogy dehogynem.”

 

 

Az elnöknek küldendő ajándékon kívül Goodall mindannyiunknak feladta a leckét:

“Gondoljunk minden kis döntésünk következményére. Mint pl. hogy mit veszel meg. Honnan származik. Előállítás vagy termesztés közben érte -e ártalom a környezetet. Okozott -e szenvedést az állatoknak. Gyerekmunkával készült -e. És hogy milyen következményei vannak a jövő nemzedékekre nézve."

“Persze, ha hatalmadban áll, olyan döntéseket is hozhatsz, amelyeknek óriási, azonnali következményei vannak. Sokszor elhangzik, hogy nem a szüleinktől örököltük ezt a bolygót, hanem a gyerekeinktől vesszük kölcsön. De igazából nem kölcsön vesszük tőlük, hanem meglopjuk a jövőjüket."

Évekkel ezelőtt Franciaországban már elneveztek egy rózsát Jane Goodall-ról.

 

 

Wes Harvell, a Jackson & Perkins rózsa-program igazgatója elmondta, hogy díszkertészetének nem sikerült áthoznia azt a rózsát az Egyesült Államokba, ezért döntöttek úgy, hogy megalkotják a saját Goodall fajtájukat. Az ötlettől a megvalósulásig csupán 10 év telt el. Harvell szerint megtiszteltetés volt számukra ez a Goodall-lal és az Intézettel való közös vállalkozás.

“Szerintem ez a tökéletes szín és a tökéletes illat Jane számára,” - mondta Harvell. “Ez a tearózsa változat tökéletes az otthon kertészkedőknek. Megörökíthetjük vele a rózsát és az intézetet is.”

A Jane Goodall Intézet is rendelt már belőle, és több helyszínen is lesz ültetve az országban. Ezek egyike a Budatétényi Rózsakert. Itt Június 8-9-én lesz a Bloomfest, melynek keretében már a virágzó Jane rózsát is megcsodálhatjuk a rengeteg érdekes, és izgalmas program, és kiállító mellett.

Bloomfest oldala

 

A “Dr. Jane Goodall Rózsa” már rendelhető, és szívesen megadjuk hozzá a kontaktot. Keressetek minket:

Kádár András - akadar@janegoodall.hu  

 

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42