Nyilatkozat a svéd EAZA Zoo Furuviksparken csimpánzok megöléséről

Fordította: Munkácsi Brigitta

Nagy szomorúsággal értesültünk arról, hogy december 14-én, a svédországi Furuviksparken Állatkertben legalább három csimpánzt lelőttek, miután kiszöktek a kifutójukból, és három csimpánz még mindig csapdában van az épületben.

Az Állatkert vezetése azt állítja, hogy „a lövés…az egyetlen megoldás a parkban elszabadult csimpánzok esetében”. A nyugtatót nem tartják alternatívának, a csimpánzoknak okozott stresszre hivatkozva. Valamint megjegyezték, hogy nem állt rendelkezésre a csimpánzok számára elegendő érzéstelenítő lövedék.

A Jane Goodall Intézet határozottan elítéli, hogy emberi gondozás mellett egy állat lelövésére kerüljön sor. Mindig kell lennie más megoldásnak. Hangsúlyozzuk azt a fontos szerepet, amelyet a gondozók játszhatnak a csimpánzok kifutóba való visszavezetésében. Az állatkerteknek pedig mindig elegendő nyugtatóval kell rendelkezniük, hogy elkerüljék az ilyen tragédiákat. A csimpánzok kilövése csakis mások közvetlen veszélye esetén jöhet szóba, mint legvégső megoldás. Megítélésünk szerint igencsak kérdéses, hogy erről volt szó. Szívfacsaró, hogy az egyik lelőtt csimpánz még csak három éves volt. A szóban forgó, EAZA (Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége) tag állatkertet bezárták télre.

Mindezen felül az állatkerteknek fel kell hagyniuk az „eutanázia” szó használatával a csimpánzok és más állatok leölése esetében. Ez a félrevezető szóhasználat arra utal, hogy az intézkedést a csimpánzok érdekében hajtották végre. A Jane Goodall Intézet határozottan felszólítja az EAZA-t, hogy hagyjon fel az egészséges állatok állatkert-gazdálkodási célú leölésére vonatkozó politikájával.

Ha egy állatkert azt állítja, hogy a szökött állatok megölése az egyetlen megoldás, akkor eleve nem is kéne, hogy legyen (ilyen) állata.

A fogságban tartott csimpánzok számára mindig biztonságos otthon, és a legjobb ellátás jár. Mivel rendkívül intelligens állatok, soha nem garantálható, hogy nem fogják megtalálni a módját annak, hogy kiszabaduljanak a kifutójukból, akár állatkertben, akár szentélyben élnek. Ezért is kiemelten fontos, hogy legyen egy olyan terv, amely a megszökött csimpánzokat első körben igyekszik meggyőzni arról, hogy visszatérjenek kifutójukba anélkül, hogy más állatokat vagy embereket veszélyeztetnének, és amely tervet az állattartók és gondozók is jól ismernek. Nagyon sok jó példa van arra, hogy hogyan vitték vissza gondozóik a szökött csimpánzokat épségben, nyugtatók használata nélkül. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor, mint fentebb említettük, mindig álljon rendelkezésre elegendő nyugtató ilyen vészhelyzet esetére az állattartók számára, és természetesen legyenek kiképezve a gondozók a menekülő állatok “nyilazására”.

A Furuviksparken Állatkert közleményei nem adnak egyértelmű magyarázatot arra vonatkozóan, hogy mi okozta ezt a szörnyű tragédiát, ezért sürgősen kérjük egy független szervezet alapos vizsgálatát és értékelését.

A további három csimpánz kapcsán felszólítjuk a Furuviksparken vezetőségét, hogy óvatosan kezeljék a helyzetet, nehogy megismétlődjön a tragédia. A helyzet ellenőrzött megoldásának - vagyis a csimpánzok és az emberek biztonságának - érdekében használják a nemzetközi hálózaton belül rendelkezésre álló szakértői segítséget.

Az EAZA nyilatkozata a svédországi Furuviksparkenben kialakult helyzetről

Amszterdam, 2022. december 20:

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) szomorúan értesült a múlt héten arról, hogy a svédországi Furuviksparkenben, az EAZA tagországában egy csimpánzcsoport megszökött a házukból, ami négy csimpánz halálához vezetett.
A helyzetet mostanra sikerült ellenőrzés alá vonni, és az életben maradt állatok biztonságban vannak.
Szívünk mélyén együttérzünk az állatok gondozóival ebben a nehéz időszakban. Az EAZA a Furuviksparken csapatával és a Svéd Állatkertek Szövetségében (SDF) dolgozó kollégáinkkal együtt nagyon komolyan veszi az esetet és a csimpánzok halálát.
Hangsúlyozzuk azt is, hogy az emberek egészségének és biztonságának védelme kritikus fontosságú, egy ilyen helyzet megoldása során. Hangsúlyozzuk, hogy igazságos, alapos, átlátható és tényeken alapuló vizsgálatra van szükség, amely szükséges az eset tisztázásához és a hasonló esetek megismétlődésének megelőzése érdekében.
Ezért üdvözöljük az állatkert azon tervét, hogy független vizsgálatot végezzen, a következőkben a helyi hatóság által végzett vizsgálat mellett. Az EAZA közössége készen áll arra, hogy szükség szerint és szükség esetén szakértelemmel álljon a rendelkezésükre.

 

Statement on the killing of chimpanzees in Swedish EAZA Zoo Furuviksparken

It is with great sadness we learn that at least three chimpanzees were shot after an escape from their enclosure and that three chimpanzees are still trapped within the building. This occurred on 14th of December in Furuviksparken Zoo, Sweden.

The Zoo management claims that “shooting is (...) the only solution to a chimp loose in the park.”

1 Tranquiliser is seen as no option due to stress in the chimpanzees. It has been remarked that there was insufficient anaesthetic available to dart the chimpanzees.

2 The Jane Goodall Institute firmly condemns the shooting of chimpanzees under human care as there should be always alternatives available. We emphasize the important role that caregivers can play in guiding the chimpanzees back towards their enclosure. Zoos should always have enough tranquiliser available to avoid such tragedies. This EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) member zoo was closed for the winter and one of the chimpanzees shot dead was a three year old. Shooting chimpanzees should only be a very last resort in case of imminent danger to others. From what we can assess, it is highly questionable that this was the case.

Moreover, zoos should stop using the word ‘euthanasia’ for the killing of chimpanzees and other animals. This misleading language suggests that this action was undertaken in the interest of the individual chimpanzees themselves. Moreover, the Jane Goodall Institute strongly calls for EAZA to step away from their policy of killing healthy animals for zoo management purposes. If a zoo maintains that killing escaped animals is the only solution, then they should not have the animals in the first place.

Captive chimpanzees should always have the best care and a safe home.

It is never possible to guarantee that chimpanzees, who are highly intelligent, will be unable to find a way to escape from their enclosures, whether in a zoo or a sanctuary. Therefore there should always be a plan, well understood by keepers and caregivers, that enables escaped chimpanzees to be persuaded to return to their enclosures without danger of harming other animals or humans.

There are very many examples of escaped chimpanzees who have been returned safely by their keepers. Without the use of tranquilizers but if this is not possible then, as stated above, there should always be enough tranquilizer for emergency use and keepers who are trained to dart escapees.

From the communications released by the Furuviksparken Zoo there is no clear explanation of the reasons that resulted in this horrible tragedy, so we urgently call for an in-depth investigation and evaluation by an independent organization.

Related to the three remaining chimpanzees we urgently call the management of Furuviksparken to handle the situation with care in order to avoid the repetition of this tragedy and to make use of available expertise within the international network to solve the situation in a controlled way such that the safety of chimpanzees and humans as well will be assured.

Download the statement here.

Sources:

1) https://www.furuvik.se/importantmessage

2) https://www.theguardian.com/world/2022/dec/14/threechimpanzeesshotdeadafterescapefromswedishzoo

 

EAZA statement: 

EAZA statement on the situation at Furuviksparken, Sweden Amsterdam, 20 December 2022: The European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) was saddened to learn last week about the escape of a group of chimpanzees from their house at Furuviksparken, an EAZA Member in Sweden, which led to the death of four chimpanzees. The situation is now under control, with the remaining animals safe and secure. Our hearts go out to the animals’ keepers in this difficult time. EAZA, along with the team at Furuviksparken and our colleagues at the Swedish Zoo Association (SDF), takes the incident and the resulting death of the chimpanzees very seriously. We also stress that protecting the health and safety of people is critical when resolving a situation like this. We underline the need for a fair, thorough, transparent and fact-based examination, necessary for gaining clarity about this incident and for preventing such incidents from occurring again. We therefore welcome the zoo’s plan to carry out an independent investigation, in addition to an investigation by the local authority. The EAZA community stands by to provide expertise as appropriate and required.

 
Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42