Mennyi izgalmas dolog történt velünk az elmúlt két évben?

 

A Roots & Shoots vagyis Rügyek és Gyökerek program elsősorban a fiatalokat célozza meg, hogy a közvetlen környezetünkben jelenlévő problémákra reagáljanak, önálló gondolkodásra és cselekvésre buzdítva őket. Népszerűsége az egyszerűségében rejlik, arra az alap gondolatra épít, hogy mindannyian hatással vagyunk a környezetünkre, és tudunk változtatni kis lépésekben lokálisan, ami végül globálisan is érezhető változáshoz vezet. Dr. Jane Goodall mozgalma tükrözi az ő szellemiségét, reményt ad, ami cselekvésre sarkall.

2022-ben egy pályázatnak köszönhetően itt Magyarországon is beindulhatott ez a program, és mi, akik elkezdtünk ezen dolgozni, hiszünk abban, hogy összefogással sikerül szebbé varázsolni a Világot. Az elmúlt két év tevékenységeit, sikereit szeretném röviden bemutatni ebben a cikkben.A munkánk első lépéseként igyekeztünk minél több helyre eljuttatni a program hírét, célul tűztük ki, hogy széles körben megismerhessék a Roots & Shoots mozgalmat, és csatlakozzanak ehhez a nemzetközi családhoz. Nagyon boldogok vagyunk, mert az első év során 48 csoport kapcsolódott, a második évben pedig 19. Így jelenleg a korábbi csoportokkal együtt 74-en vannak. Csatlakoztak óvodák, iskolák, könyvtárak, könyvesboltok, egyesületek, zöld központok, felnőtt baráti társaságok is.

Elindítottuk a csoportok mentorálását, mindenkinek van személyes kapcsolattartója, akihez fordulhat segítségért, tanácsért ha elakadása van. A kampányainkhoz kapcsolódóan ismeretterjesztő anyagokat küldünk ki, és egy tudásanyagból álló alapcsomagon dolgozunk, amit eljuttatunk a csoportoknak. 


Előadások

 

Közel száz interaktív előadást tartottunk élőben és online az elmúlt két évben, ezekbe beletartozik az új -és régi csoportlátogatások, rendezvények és ökonapok is, ahol a programot volt lehetőségünk népszerűsíteni. Megismerkedhettünk személyesen is a csoportokkal, ami rendkívül felemelő pillanatokat hozott az életünkbe. Több workshopunk is volt, a fenntarthatósággal kapcsolatosan, és a Roots & Shoots projektek alapításához is kitaláltunk egy játékot, ami segít az ötletelésben és a kivitelezésben. Interaktív előadásainkat a Roots & Shoots 4 lépéses modell alapján állítottuk össze. Az első lépés az elköteleződés, inspiráló történetek, mint Jane élettörténete, és sikeres projektek elmesélése által. A következő a feltérképezés, aminek segítségével a tanulók megismerhetik a közvetlen környezetünk természeti adottságait, felmérhetik, mi az a terület, amin változatni kell, és találhatnak a projekt kivitelezéséhez segítséget a közelünkben. Ha sikerül közösen eldönteniük, hogy melyik cselekedetet hajtják végre, akkor elérkezett az projekt kidolgozásának az ideje. Fontos, hogy ebben a folyamatban mindenki megtalálja a képességeinek megfelelő feladatot, mi az előadások során képesség kártyákat használunk ehhez. Az utolsó lépés az ünneplés, amikor összegzik a projektet, és megünneplik a sikereket. 

 

 

 Az első évben a csoportlétszámok növelésére koncentráltunk, majd a meglévő csoportjaink tevékenységét segítettük, idén a csoportok közötti kommunikáció serkentése a kitűzött feladatunk. Ennek érdekében webinárium sorozatot indítottunk el, különböző témákban a csoportok bemutatkoznak és beszélgetnek, megosztják egymással a tapasztalataikat és inspirálódnak egymás tevékenységeiből. Személyes találkozókat is szervezünk, csoportvezető képzést, tábort és kirándulást.  Regionális központok kialakítását tervezzük, ami a közelben élő csoportokat tudja összekapcsolni egymással.

 

 

 

ELTE kurzus

 

2021-ben indult az ELTE-TÓK-on a Be Jane kurzus, aminek fő irányvonala a Roots & Shoots program elsajátítása. Különböző környezeti nevelésről szóló előadásokat hallgathatnak meg a diákok partnerszervezeteinktől, és interaktív játékokkal megismerhetik a Roots & Shoots alapjait. Minden félévben ellátogatunk az Intézet tanösvényéhez egy vezetett túrára. A tanulók zárásként egy Roots & Shoots projektet dolgoznak ki kis csoportokban, pontos tervet készítenek arra, hogyan lehet egy problémát megoldani. Megvizsgálják, hogy az általuk tervezett projekt milyen hatással lesz egy adott helyre és az ahhoz kapcsolódó élőlényekre. Záróvizsgájukon előadják közösen a ppt-t. Az elmúlt években 10-15 diák végezte el sikeresen a kurzust szemeszterenként. Célunk, hogy amikor az Egyetemből kikerülve elkezdenek tanítani, maguk is létre hozzanak egy csoportot.

 

 

Jane látogatása

 

2023 májusában az a megtiszteltetés ért minket, hogy Dr. Jane Goodall ismételten Magyarországra látogatott. Az öt nap alatt meglehetősen sűrű programon vett részt, több előadást is tartott az érdeklődők számára. Szerencsére a Roots & Shoots csoportjainknak is volt lehetőségük találkozni vele, akik már hónapokkal a találkozó előtt elkezdtek felkészülni a bemutatkozóra. Két lehetőség is adott volt számukra, Veszprémben a HOPE konferencia kísérőprogramjaként települhettek ki, ahol a rendezvény látogatóin túl Dr. Jane is végigjárta az összes standot, és egyesével végighallgatta a diákok és a csoportvezetők beszámolóit. Másnap a budapesti Jane Goodall Tanösvényen volt egy összejövetel. Ebben a kötetlenebb hangulatú környezetben különböző túra és felfedező programok után, Dr. Jane több mint egy órán keresztül hallgatta a gyerekeket, akik számára a legnagyobb inspiráció volt a példaképük figyelme és elismerése. Mindannyian nagyon sok élményt és energiát kaptunk Dr. Jane-től az öt napos magyarországi látogatása alatt, ami egy életre szóló emlék marad.

 

 

Rendezvények

 

Öko- és Zöld napokon és fesztiválokon is részt vettünk, ahol a beszélgetős ismeretterjesztésen túl előadásokat is tartottunk, illetve interaktív játékokat játszottunk. Kapolcson a Művészetek Völgye fesztiválon minden évben részt veszünk, tavaly egy "Hogyan mentsük meg a Világot?" brainstormingot is vittünk Endre projektvezetőnk koordinálásában, ami nagyon jól sikerült. 

Az egyik mentor-és előadó kolléganőnk, Móni nagyon izgalmas ismeretterjesztő nyomozós játékokat talált ki, állomásonként szokták körbe járni a látogatók, és pontokat vagy ajándékokat adunk érte.

 

Világnapok, kampányok

 

Dr. Jane Goodall az ENSZ Béke nagykövete, így minden évben kiemelt programunk a Béke Világnapja szeptember 21.-én, amihez kapcsolódóan aktivitás ötleteket adunk a csoportoknak, és minden évben egy közös tevékenységgel is készülünk. Idén a csoportok postán küldtek egymásnak kézzel írott és rajzolt levelet, üzenettel a békéről és annak fontosságáról. 

Az Intézet minden évben megrendezi a Csimpánzok Világnapját július 14-én, mivel Dr. Jane ezen a napon szállt partra Gombéban 1960-ban, hogy tanulmányozza a vadon élő  csimpánzokat. A győri és a pécsi állatkertben élnek Magyarországon csimpánzok jelenleg, ezért ők adtak otthont a rendezvényünknek. Nyomozós játékkal, nyereményjátékokkal, és Bori kolléganőnk jóvoltából csimpánzjógával készültünk a velünk együtt ünneplő látogatók részére. 

A NoWaste november kampány célja felhívni a figyelmet a hulladék csökkentésének fontosságára, minden héten más témakörben kihívásokból választhatnak a csoporttagok, illetve egymást is kihívhatják akciók teljesítésére. Több lelkes csoportunk is szokott csatlakozni, és együtt dolgozunk azon, hogy fenntarthatóbbá változtassuk az életünket, és minél szélesebb körben tájékoztassuk az embereket, hogy foglalkozzanak a témával.

Nyárra készültünk egy bakancslistával, a kapcsolódók számára ajándékokat sorsoltunk ki.

 Mivel a Roots & Shoots program egy nemzetközi hálózat, így a csoportoknak lehetőségük van az egész világon megjelenő fórumokon és webináriumokon is bemutatkozni. Új kollégánk, Friderika felső fokon beszél angolul, így ő lett a nemzetközi kapcsolattartó, és részt vesz a Global meetingeken.

 

 

Pályáztatás

 

Sok olyan csatlakozott csoportunk van, akiknek már kész projekt terveik vannak, de anyagi forrás hiányában nem tudják megvalósítani. Ezen segít az éves pályázatunk, melynek segítségével anyagi mentorálást is tudunk a csoportjaink részére adni. Az első évben széles körben hirdettük meg, országosan ezt a lehetőséget, hogy a programunk hírét minél több helyre el tudjuk juttatni, a második évben a már meglévő csoportjaink erősítésén dolgoztunk. Az elmúlt két évben 57 projektet tudtunk anyagilag támogatni. Ezek között voltak akik a környezetükben élő állatok élőhelyét tették biztonságosabbá, madárbarát kerteket hoztak létre, rovarhoteleket és pillangó kerteket létesítettek. Sok csoport ültetett fákat és cserjéket, vadvirágokkal tették vonzóvá a méhek számára a kertet. A fenntarthatóságot szem előtt tartva elsősorban újra felhasznált alapanyagokkal dolgoztak, és saját kezűleg alkottak. Mivel kiemelten fontos a vízmegtartás, és a vízgyűjtés, több csoportunk ezt a témát vette célba, és készítettek vízgyűjtő rendszereket. A könyvtárak, könyvesboltok nagyobb közönséghez is el tudnak érni, így előadás sorozatokat terveztek, amelyben a részt vevő gyerekek és felnőttek a körülöttünk élő védett fajokkal és a természetvédelemmel ismerkedhettek meg, sokan újrahasznosító workshopokat szerveztek.

 

Környezetvédelmi vetélkedő

 

Előző év tavaszán tartottuk meg a kétfordulós Kreatív környezetvédelmi vetélkedőnket középiskolások számára. A beérkezett  projekttervek között volt természeti környezetünkkel, állatokkal, és emberekkel foglalkozó is.  A pályázati anyagokat a négy lépés kidolgozásán keresztül vezették le a csoportok, fantasztikus projekttervek érkeztek be. Az első körben a beérkezett tervek alapján válogattunk ki pályázókat, akik bekerültek a döntőbe, ami egy személyes találkozó volt. Egy környezetvédelmi kvízt követően minden csoport bemutatta a projekttervet és elmondták az inspirációjukat, a témához való kötődésükről meséltek, és a projekt lépéseit ismertették. A nyertes csoport egy Ráckevei- Dunaágon történt olajszennyezésre reagálva az élővilág segítése érdekében mesterséges lápokat telepítettek a vízre, amin őshonos fajok tudnak megtelepedni. A második helyezett egy humanitárius projektet tervezett középiskolások számára. Egy érzékenyítő programot dolgoztak ki, amivel a diákok jobban megérthetik az autisták életét. Minden résztvevő csoport fantasztikusan teljesített, izgalmas terveket adtak elő a vetélkedőn.

 

 

Nagyon büszkék vagyunk a csoportjainkra, mindannyian sokat tesznek azért, hogy jobb legyen a világ. Továbbra is szeretnénk, hogy minél többen csatlakozzanak, és együtt mentsük meg a Földet!

Csatlakozni ezen az űrlapon tudtok:

REGISZTRÁCIÓ

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42