A pillanat, amikor a csimpánz először tekint fel az égre

Vanilla ketrecben töltötte élete első 28 évét.

Taylor Kuether  2023. június 29.

 

 

Bemutatjuk Vanilla-t, a csimpánzt. 28 éves, de egészen mostanáig nem látta a tágas égboltot.

Életének első néhány évét egy orvosbiológiai kutatási laboratóriumban töltötte New York-ban, ahol a csimpánzokat felfüggesztett apró ketrecekben tartották, amik úgy néztek ki, mint a „madárkalitkák” – számol be Vanilla történetéről a Save the Chimps nevű menhely, ahol olyan csimpánzokról gondoskodnak, akiket kutatólaborokból, kisállatkereskedőktől és a szórakoztatóiparból mentettek ki.

Amikor a kutatási laboratórium az 1990-es években lehúzta a redőnyt, Vanilla az ország másik végébe, a kaliforniai Wildlife Waystation nevű állatmenhelyre került. Ez az intézmény vad és egzotikus állatok gondozására és rehabilitációjára specializálódott. De itt még nem ért véget Vanilla utazása – a Wildlife Waystation 2019-ben váratlanul megszűnt, így Vanilla-nak és az itt élő másik 41 csimpánznak új lakóhelyet kellett találni.

Vanilla-t ismét átutaztatták az országon, és ez alkalommal a floridai Save the Chimp-hez került. Itt beszoktatták egy nagy csimpánzkolóniába, az ő segítségükkel merészkedett ki a szabadba, hogy életében először megpillantsa az égboltot. A Save the Chimps elmondta, hogy Vanilla az összes korábbi lakóhelyén rácsok között élt.

Az elbűvölő videóban Vanilla egy kicsit habozik, amikor kilép a falak közül, de egy másik csimpánz – Dwight, a csoport alfahíme – bátorítóan átkarolja. Aztán Vanilla az ég felé fordítja a tekintetét és félreismerhetetlen áhítat kifejezése jelenik meg az arcán.

A Save the Chimp YouTube videóját a szívmelengető pillanatról itt lehet megnézni:

 

 

Vanilla és családja most már az egész napot azzal tölti, hogy felfedezi a 3-hektáros szigetet, immár az otthonukat – ennek nagy része a videóban is látható, amikor Vanilla átsétál a tágas zöld mezőn.

A vírusvideó hat kontinensen több millió nézőhöz jutott el, írja a Save the Chimps a Facebook-oldalán.

Az embereket meghatotta Vanilla története: „Óriási hatással volt rám, hogy láthattam, micsoda öröm tölti el, amikor felfedezi a szabadságot” – írta Paula Evans az egyik kommentben.

Támogasd a csimpánzárvákat:

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42