DR. JANE GOODALL visszaemlékezése DR. THOMAS LOVEJOY-ra

2022.01.04.

Fordította: Engi Csilla

 

Dr. Thomas Lovejoy december 25-én hunyt el – micsoda tragédiát hozott a Karácsony a hozzá közel állóknak – és mekkora veszteséget mindazoknak, akik egy jó szívű és gondoskodó embert ismerhettek személyében, a természetvédelem igazi óriását, aki teljesen híján volt az arroganciának. Tudós volt, aki milliókhoz vitte közelebb a természet megértését és szeretetét. A New York Times-ban megjelent vezércikkei nagyon sok ismeretet közvetítettek – és milyen lebilincselő módon írt! Ő volt az, aki először hívta fel a világ figyelmét az Amazonas esőerdőiben zajló pusztításra, és más tudósokkal karöltve sikerült az Amazonas-medence erdeinek és gazdag biológiai sokféleségének védelmének szükségességét a természetvédelmi kérdések előterébe helyezni. Egy kis civil szervezetből azzá a világméretű szervezetté tette a WWF-et, amivé napjainkra vált.

Megjósolta, hogy az élőhelyek pusztításának mértékét véve alapul számos növény- és állatfaj kihalásra lesz ítélve – és megélte, hogy jóslata valóra váljon, amint világunk a hatodik nagy kihalási hullám felé közeledik. Számos diáknak volt mentora és egyben barátja. Soha nem töltöttem el sok időt Tommal, de mindketten szoros kapcsolatokat ápoltunk a National Geographic Society-vel – a Társaság rezidens kutatóiként számos alkalommal találkoztunk, amikor megoszthattuk egymással gondolatainkat és történeteinket.

Olyan valaki volt, aki nagy és maradandó benyomást gyakorolt az emberre. A tudomány és a természetvédelem fejlődéséhez való hozzájárulásával maradandó örökséget hagyott maga után. Őszinte részvétem családjának és számos barátjának. Nyugodj békében Tom, érezd, hogy veled maradnak mindazoknak az embereknek a szeretetteljes gondolatai, akiknek hatást gyakoroltál az életére.

 

Dr.Jane Goodall visszaemlékezése DESMOND TUTU-ra

2022.01.04.

 

 

Tutu érsek 90 évesen hunyt el, december 26-án. Legnagyobb sajnálatomra soha nem volt alkalmam beszélni vele, de nagy figyelemmel kísértem rendkívüli pályafutását, meghallgattam beszédeit és interjúit, amikor csak tudtam. 1960-ban kapta meg papi kinevezését – abban az évben, amikor először tettem be a lábam a dél-afrikai Capetownba. A várva várt odaérkezésemet kísérő izgatottságomat azonban lehűtötték a mindenhol látható feliratok: „slegs blanke”, ami afrikaans nyelven annyit tesz: „csak fehér embereknek”.

Engem nem arra neveltek, hogy a bőrszínük alapján ítéljem meg az embereket. Desmond Tutu kezdettől fogva síkra szállt a diszkrimináció ellen, első munkahelyét, a tanári állását otthagyta, a fekete gyerekeket sújtó szegregáció miatt. Ekkor lépett be az egyházba. Tutu, annak ellenére, hogy 1986-ban érsekké szentelték Fokvárosban, így ő lett az anglikán egyház feje Dél-Afrikában, soha nem szólalt fel más vallások ellen, mert, ahogy fogalmazott: „Isten nem keresztény”.

Az 1970-es években, az egyesült királyságbeli egyetemi tanulmányait követően aktívan bekapcsolódott az apartheid rendszer elleni küzdelembe, felszólalt az igazságtalanság és az emberi jogok megsértése ellen. Ahogy fokozódott az elnyomás, a náci Németországhoz hasonlította a rezsimet, és soha nem félt felemelni a szavát a rendszer ellen, így az apartheidellenes mozgalom hősévé vált. A rezsimet végül F. W. de Klerk elnöksége alatt számolták fel, amiben Tutu jelentős szerepet játszott. Ezt követően mindkettejüket Nobel-békedíjjal tüntették ki (de Klerk alig pár héttel Tutu érsek halála előtt hunyt el).

 

 

De Klerk bocsátotta szabadon Nelson Mandelát, aki 26 évet töltött börtönben, és akit később Dél-Afrika első fekete elnökévé választottak. Tutu érsek bírálta az ANC-t, a Mandela alatt megalakult új kormányt, de az országról alkotott víziójuk azonos volt: mindketten egy olyan jövőt képzeltek el, amelyben mindenféle bőrszínű és meggyőződésű ember egyenlő bánásmódban részesül, így létrejönne a „Szivárvány Nemzet” – ennek a kifejezésnek a megalkotását Tutunak tulajdonítják.

Mandela Tutut nevezte ki az Igazság és Megbékélés Bizottság elnökének. A Bizottság meghallgatásain az apartheid áldozatai számoltak be az általuk elszenvedett szörnyű igazságtalanságokról. A nagyon mély érzésű Desmond Tutut gyakran lehetett látni a televízióban, amint sírva hallgatta végig a bántalmazásokról szóló szörnyű történeteket.

Olyan ember volt, aki nagy személyes bátorsággal, meggyőződéssel és eltökéltséggel harcolt az igazságtalanság ellen, nemcsak Dél-Afrikában, hanem az egész világon. 2015-ben pedig arra használta fel népszerűségét, hogy több mint 333 000 aláírást gyűjtsön össze egy petícióhoz, amelyben felszólította Barack Obama akkori amerikai elnököt, Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkárt és más vezetőket, tűzzék ki célul azt, hogy 2050-re az energiaigényt 100%-ban megújuló energiaforrásokból fedezik.

Ezt követően ő lett a világbéke eszméje mellett kiálló magas rangú emberi jogi aktivistákból és politikai vezetőkből álló nemzetközi csoport, a „The Elders” első elnöke, és ezt a platformot arra is felhasználta, hogy nyilvánosan sürgős intézkedések meghozatalát szorgalmazza az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, mivel a klímaválságot „korunk egyik legnagyobb erkölcsi kihívásának” tartotta.

Annak ellenére, hogy folyamatosan küzdött az igazságtalanság ellen, és hogy valódi fájdalmat és bánatot okozott neki mások szenvedése, életének két kulcsfontosságú eleme az öröm és a remény volt. Csodálatos humorérzéke volt, éles eszéről és kirobbanó, kuncogó nevetéséről volt ismert. Megőrizzük emlékezetünkben legyőzhetetlen szellemisége, valamint erkölcsi és szellemi vezető szerepe miatt. Őszinte részvétem családjának és közeli barátainak.

Desmond Tutu, minden bizonnyal jutalom és dicséretvár rád abban a világban, amely várja az arra érdemesek lelkét, miután elhagyták földi testüket. De ne veszítsd el a humorérzéked és pajkos nevetésed. 

 

Dr. JANE GOODALL visszaemlékezése E.O. WILSON-ra

2022.01.04

 

 

Wilson 92 éves korában halt meg, egy nappal Dr. Thomas Lovejoy után, ugyanazon a napon, mint Desmond Tutu érsek. Ed legfőképp a hangyák kutatása terén végzett kimagasló tevékenységéről, valamint a világ különböző részein az evolúció fogalomkörével kapcsolatos vizsgálatairól volt ismert. Ezen kutatások eredményeként jutott el a szociobiológia elméletétnek megalkotásához. Eredetileg ezt a hangyatársadalmakra alkalmazta, rámutatva arra, hogy az általuk létrehozott komplex társadalmi rendszer genetikai öröklődésen alapul.

Ezt az elméletet aztán más állatokra és végül az emberekre is kiterjesztette – ami sok vitát váltott ki. Mivel egyesek soha nem olvasták el figyelmesen az érvelését, rasszista és más, koránt sem nem hízelgő jelzőkkel illették. Az egyik előadása alkalmával erőszakos tiltakozók rohantak fel az emelvényre, és elragadták tőle a mikrofont – egy nő pedig nyakon öntötte egy vödör jeges vízzel. Amikor a rendbontásnak véget vetettek, Ed nagyjából felitatta magáról a vizet egy papírtörlővel és nyugodtan folytatta az előadást! 

Amikor először találkoztam vele, az elméletéről szóló a vita elérte a csúcspontját. Ed tudta, hogy nem szívesen alkalmazom a szociológia fogalomkörét a csimpánzok viselkedésének leírására. Még mindig élénken emlékszem arra, amikor ő meg én együtt vacsoráztunk ezekben az időkben. Egy csomó lenyűgöző témát vitattunk meg – és Ed aztán igazán lenyűgöző tudott lenni –, de a biodiverzitás kérdését egyszer sem említettük!

 

Dr. Goodall egy színpadon E.O Wilsonnal, az Esri Felhasználóinak Konferenciáján

Az évek során Edet egyre többet foglalkoztatta az egyes élőhelyek különféle növény- és állatfajainak védelme. Ő volt az egyik, aki alkalmazta az eredetileg Walter G. Rosen által 1986-ban megalkotott „biodiverzitás” kifejezést, amely gyorsan elfogadottá vált az egész tudományos közösség körében, és napjainkban már a nagyközönség számára is egyre ismertebb.

Alig két éve együtt álltunk az előadói emelvényen a nagy éves Esri konferencián, amelyet Jack Dangermond szervezett azzal a céllal, hogy megvitassuk, miként lehetne megküzdeni a biológiai sokféleség világszerte jelentkező, félelmetes mértékű csökkenésével, és miként lehet valóra váltani azt a törekvését, hogy a Föld felszínének felét védelem alá kell helyezni a vadvilág megőrzése érdekében.

Arra a kérdésre, mit szeretne, hogyan emlékezzenek majd vissza rá, azt mondta: „Darwin utódjaként”. Ed jelentős mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, és nagyon fog hiányozni családjának és számos barátjának.

 

Dr.Jane Goodall visszaemlékezése BETTY WHITE-ra

2022.01.04

 

 

December 31-én vesztettük el Betty White-ot, Hollywood talán egyik legelismertebb és legkedveltebb színésznőjét. És valóban, Hollywood polgármesterének nevezték. Két héttel 100. születésnapja előtt hunyt el, és azon kapom magam, hogy visszaemlékezést írok róla, ahelyett, hogy a születésnapjára tervezett videós felköszöntéshez rendszerezném gondolataimat. Míg sokan ikonikus színésznőként tisztelték, én olyan valakit ismertem meg személyében, aki szereti az állatokat, őszinte és érdemi szeretettel. A Los Angeles-i állatkert mecénása volt, többször találkoztam vele az állatkertben, és szeretném azt hinni, hogy barátként tekintett rám.

Betty számos állatjótékonysági szervezetet támogatott, köztük egy vakvezető kutyákat képző alapítványt. Amikor egyik látássérült barátja egy új vakvezető kutyát szerzett magának, az addig mellette szolgálatot teljesítő, idősödő vakvezető kutya búskomorságba esett és depressziós lett amiatt, hogy kitúrták a helyéről – ezért Betty szerető otthont adott a kutyának, ahol az leélhette élete utolsó 5 évét.

Egy kiskutyát is örökbe fogadott, aki nem igazán vált be vakvezető kutyaként. Ilyen ember volt Betty – egy zseniális színésznő, aki élete során rengeteget tett azért, hogy sok-sok állat élete jobb legyen. Nagyon kedves emlékeket őrzök azokból az időkből, amikor Betty meg én Wendy Malikkal és Ed Begley-vel közösen egy sor médiaeseményen vettünk részt, hogy ráirányítsuk a figyelmet a csimpánzokkal és más állatokkal szembeni nem megfelelő bánásmódra a szórakoztatóiparban – ami nagyon gyakran magában foglalt kegyetlen idomítási módszereket is.

Betty számos jótékonysági szervezettől kapott méltán megérdemelt elismeréseket és díjakat – köztük a Jane Goodall Intézet életműdíját az Állatjólét kategóriában. Nagyon szomorú vagyok, hogy az elmúlt két évben nem látogathattam meg őt a járvány miatt, és most már soha nem is tudom – legalábbis ebben az életben nem!

Betty, nagyon sokan fognak gyászolni és hiányolni Téged, de sziporkázó személyiséged, humorod és szenvedélyes természeted emléke tovább él lelkünkben. Remélem, hogy mostanra már újból együtt lehetsz szeretteiddel, emberekkel és állatokkal azon a helyen, ahova mindannyian megyünk, miután elhagytuk ezt a világot.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42